Det er egentlig lidt tidligt i karrieren at udgive en biografi eller et portræt om man vil, og jeg må indrømme at jeg var lidt skeptisk, da jeg første gang hørte om projektet, men så ændrede jeg holdning. Per Bausager, der har samarbejdet med Mads, har en sjov pen, og Mads er en interessant karakter, der trods sin unge alder, allerede har opnået hvad mange cykelryttere kun kan drømme om, kunne det alligevel blive godt? Ja, det er blevet overraskende godt!
Af Uggi Kaldan | AltomCykling.dk
En rigtig god bog – med et par irritationsmomenter
Bogen indledes i fuld firspring, med en livlig beskrivelse af de sidste meter af Mads’ største sejr, VM triumfen i Harrogate, desværre følger et lidt kedsommeligt forord, der er blevet for langt. Her savnes en skarpere redaktør, med modet til at svinge skalpellen og trimme det overflødige spæk, vedkommende kunne i samme anledning godt have læst grundigere korrektur, for bogen der er udgivet på Politikens forlag er desværre plaget af en større mængde stavefejl.
Det er ærgerligt med den tunge start, der risikerer at miste et par læsere, inden bogen rigtigt er igang, for efter forordet følger én af de bedste danske cykelbøger jeg har læst i lang tid. Bausager og Mads er et godt match, det skinner igennem. Makkerparret får malet en interessant billede af et ungt sportstalent, og beviser at sådan et portræt har sin berettigelse, også tidligt i karrieren, det er godt set. Bausager formår at frembringe et skarpt nutidsbillede af en ung sportsstjerne, råt og direkte, jeg er fan.
Bogens styrke er den ærlige og ærgerrige, unge væddeløber
Mads Pedersen fremstår som en sympatisk ung mand, men også en rytter som andre synes er pisse irriterende. Gennem træningsbeskrivelser og løbsanalyser får læseren indtryk af en fandenivoldsk type, der ikke tager noget pis fra nogen, og en rytter der bruger (måske endda udnytter?) mennesker omkring sig, for at nå sine mål, men også en ung mand der har brug for stabile kræfter omkring sig, for at yde optimalt. Det bliver til en meget ærlig og fin skildring af hvad der vel bedst kan beskrives som:”vindermentalitet”.
Havde portrættet været skrevet senere i karrieren, er jeg ikke sikker på at vi havde fået samme direkte fremstilling af hvordan en ung mand som Mads tænker, og det er fedt at man som læser får den ungdommelige og uredigerede selvopfattelse stillet til skue. Det er modigt.
Samtidig viser bogen også at Mads har en unik evne til “at komme videre”. Han husker sine sejre og tror på han er god. Vi får den unge mands ukuelighed og selvsikkerhed, usårligheden, udødeligheden serveret, men også usikkerheden, det er spændende. Mads er ærlig omkring at tiden på World Touren bestemt ikke har været uden udfordringer, men han dvæler ikke ved de nedture han har mødt.
Som når han fortæller, at han “var hvor han skulle være“, til åbningweekenden i Belgien i 2020, hvor jeg stod med kameraet på Kapelmuur (billedet herover), og Mads hang bagerst i løbet og lignede en hængt kat, nok heller ikke hjulpet af Belgiske fans der stod og smågrinede af den unge verdensmester, der tydeligvis ikke havde gode ben. Det løb fylder to linjer, videre til næste udfordring!
Bogen slutter som den starter – lidt svagt
Efter 24 gode kapitler i midten af bogen, der virkelig formår at fange ånden af en ung rytter, tager Per Bausager igen (unødvendigt) over til sidst i bogen, hvilket er ærgerligt. Fortællingen står stærkest, når den kommer fra Mads, og når den netop undgår “den gamle mands betragtninger”. De afsluttende kapitler “Den svenske træner” og “Landskaber” virker som om de er kastet lidt tilfældigt ind, manglede der lige 20 sider? – igen savner jeg en mere kompromisløs redaktør.
Køb bogen fordi den giver et fantastisk indblik i en ung cykelrytters tanker om sin karriere, mens han står midt i den, en karriere der sandsynligvis (forhåbentlig) først slutter om mange år, og efter en god portion sejre mere. Det er god underholdning!
Find den f.eks. hos SAXO til den nette sum af 235 kroner, og vil være en super julegave til den cykelinteresserede!