Bøger – Michael Valgren

Bogen tager dig med rundt på de danske landeveje, til ørkenen, til de største klassikere, drømmen om Tour de France og VM. Michael Valgren har ambitioner, men han er bevidst om sin rolle som hjælperytter for én af de helt store klassementsryttere – Alberto Contador. Hvordan er det at have en chef som Oleg Tinkov? Hvordan reagerer man, når Bjarne Riis bliver fyret? Hvordan er Peter Sagan som holdkammerat? Og hvilke drømme har en godt 70kg tung thybo for sæsonen 2016? Personligt, så aner jeg det ikke. Men læs bogen og få et troværdigt indblik i livet som professionel cykelrytter.

Af: Søren Kuipers 

En kold mandag morgen kommer der – som så mange gange før – en update på facebook. Hvor heldig kan man være: Rasmus Møller Bechs bog om Michael Valgren er på vej. Jeg vandt den i en lodtrækningskonkurrence afholdt af forlaget Turbine. Tirsdag aften brygger jeg en god kande kaffe, frem med hindbærsnitter og så ellers i stolen med den netop udgivne cykelbog om årets cykelrytter, dansk mester og samlet vinder af Post Danmark Rundt anno 2014: Michael Valgren. Netop derfor har bogens første kapitel den velvalgte titel ‘Den svære toer’. For sæsonen 2014 blev svær at leve op til.

Bogens gang

– Michael Valgrens respekt for Riis er enorm

Bogen giver et glimrende indblik i en sæson som professionel cykelrytter. Michael Valgren skitserer hverdagen, som den tager sig ud i både Aarhus, Lucca (Italien) og på de mange hoteller rundt om i verden. Som cykelmotionist tænker man ofte: ‘Hvor let en hverdag mand! Cykling, spise, restitution, sove og så bare forfra’. Men gennem bogen opnår man en respekt om faget, jobbet, hobbyen, passionen, som Michael Valgren har for cykelsporten. Det er god læsning.

Bogen er rigt illustreret med gode farvefotos helt fra tiden i Thy, ansættelsen ved CULT og selvfølgelig på Pro Cycling Team Tinkoff. De mange billedsider har en god vekslende rytme. Der er selfies fra hometraineren og fra det grimme styrt ved hold-VM; der er de professionelle knivskarpe fotos af Valgren på alpesiderne, og der er resultatlister, detaljerede rutekort- og profiler. Det fungerer godt, mit billede herunder fra mobilos yder på ingen måde bogens billeder retfærdighed!

FullSizeRender-2

Det er en bog med en god fast opbygning. Hvert kapitel bliver indledt af journalist, Rasmus Møller Bech, som sætter scenen rent faktuelt: mere objektivt. Hurtigt skifter det fra tredjeperson over til Valgren selv, som fortæller i et levende sprog om egne oplevelser og følelser. Kapitlet omkring Riis’ farvel til teamet er særlig godt, og flere steder i bogen er det tydeligt, at Michael Valgrens respekt for Riis er enorm – savnet af ham til løbene ligeså. Det er kræs for nostalgikere.

Detaljerede løbsberetninger

– den totale nedtur

For de hardcore cykelnørder er der mange detaljerede beskrivelser af sæsonens forskellige løb. Som skribent på en cykelblog, forsøger jeg også at indfange særlige detaljer og stemninger fra motionsløb i Danmark, og én ting står soleklart: Elsker man cykelsporten, farten, konkurrencen; så vil man helt sikkert genkende sig selv i flere af disse beskrivelser i bogen. I kapitlet ‘Den totale nedtur’ overmander sympatien selv den mest kyniske læser. Valgren beskriver i brutale sekvenser sit exit af touren 2015: “Der var ingen servicebil bag mig. Til gengæld var fejebladet der …  Det begyndte at regne, og jeg ved ikke, om det var det eller tankerne, der gav mig våde øjne.” Vi kender ikke alle følelsen, men mange af os ved, hvordan man kan stå helt stille på en bjergside.

Last stage

– man bliver hurtigere ved at have godt udstyr… men

Den sidste del af bogen har stor kvalitet. Læs det åbenhjertige interview af Valgren i afsnittet Doping. ”Ja, det ville jeg”, svarer den unge thybo til spørgsmålene: ”Ville du udlevere en rytter, hvis du havde kendskab til, at han dopede sig. Ville du også udlevere din træner, for eksempel Bjarne Riis, hvis han tilbød dig hjælp med doping?” Som cykelromantiker håber jeg aldrig, at det unge cykeltalent skal tage stilling til ovenstående, men spændende svar gemmer sig i dette afsnit.

Desuden kan både den erfarne rytter og den grønne motionist finde gode tips og tricks til, hvordan man forbedrer sig i det danske klima og i de europæiske alper. Valgren slår dog fast – og hold nu godt fast i hindbærsnitten og kig en ekstra gang på den inden næste bid – at ”man bliver hurtigere ved at have godt udstyr, men 90 procent sidder altså i benene og hovedet.” Jeg håber du nød den sidste bid.

God fornøjelse og god læsning.

Michael Valgren – En sæson i cykelsportens verdenstop
Af Rasmus Møller Bech
Køb bogen hos: Turbine Forlaget
Pris: Kr. 249,95

Valgren bog billede