En Foraarsdag i Thy © Photo: Otto Kristensen
Mens vi venter på billeder fra i år er her et enkelt skud fra sidste år © Photo: Otto Kristensen

En forårsdag i Thy – rigtigt dansk forår!

Sådan rider de raske drenge!

Årets første motionsløb (for bloggen), En forårsdag i Thy på 101 kilometer er overstået, og lad os bare sige det med det samme, der er helt sikkert nogen der har smugtrænet i løbet af vinteren, for der blev kørt stærkt i vindblæste Thy. Det blev til en god lektion i cykling og redaktøren viste gode takter, selvom en lidt overmodig start taktik og en begynderfejl nok betød, at en større håndfuld placeringer blev tabt til sidst.

Rigtigt velorganiseret cykelløb

Der er ikke  meget at sige til organiseringen af løbet, andet end pissegodt! Indskrivning foregik smertefrit, ruten var god, startområdet var hyggeligt, der var hoppeborg og en hyggelig “café”, desværre gjorde blæsten, at det ikke var så hyggeligt at sidde og hænge ud, men det kan arrangørerne ikke gøre for.

Eneste skønhedsplet på dagen var, at det altid er lidt usmart at lave en start på cykelløb, hvor der skal flettes. Jeg tror faktisk heller ikke det var meningen fra arrangørernes side, men det var sådan det endte. Det kan man måske lave om næste år ved at flytte starten 50 meter længere frem, så der er bedre plads til feltet.

Fed rute – masser af sving og masser af frivillige

Der er ikke mange høje bakker i Thy, men arrangørerne havde tydeligvis gjort sig umage for at få sendt feltet op over dem der var. Det betød et cykelløb med masser af træning i at svinge til højre og venstre, og også lidt højde meter. Selvom 400 højdemeter ikke er meget på 100 kilometer, når man kommer fra Aarhus. Redaktøren måtte i øvrigt sande at der er blevet trænet lidt for meget opad her til vinter og lidt for lidt interval. Det går godt på bakkerne, men havde store problemer, når der blev trykket på gassen, på de flade stykker.

Der var frivillige placeret ved alle “farlige” overkørsler af større veje, og veje med blinde vinkler, det gjorde at man følte sig utroligt sikker. Jeg havde ikke en eneste opbremsning ved lyskryds eller lignende. I øvrigt oplevede redaktøren kun glade, hensynsfulde bilister, hvilket ofte er resultatet, når et løb er velorganiseret – det kan vi kun tage kasketten af for her på redaktionen.

Når der ikke lige var frivillige placeret, så var der gule skilte i alle sving der var placeret så man bemærkede dem. Det lyder så simpelt, men tro mig, efter mange løb sidste år, hvor det var alt andet end simpelt at finde vej, så kan jeg konkludere, at det er lidt en kunst at få placeret ruteskilte ordenligt, og den kunst mestrer arrangørerne fra Thy altså.

En lektion i cykelløb – viften starter i den side af vejen vinden kommer fra!

Redaktøren havde allieret sig på dagen med en tidligere dansk A-rytter (der dog ikke har kørt i mange år) – men han havde et par tricks i ærmet, der skulle vise sig at være guld værd, på en meget blæsende dag i Thy. Taktikken var simpel, kom afsted med det første felt, men da vi var nogle af dem der skulle flette for at komme ud på ruten, så skulle der lige køres lidt i starten for at komme op – det gik.

I frontgruppen blev der kørt rigtigt stærkt – Jesper Odgaard fra Designa Køkken lagde ud i et blæsende tempo, som ikke mange kunne matche. Han er tilbage efter en skade og skulle nok lige se hvordan formen var. God nok til motionsløb i hvert fald. Redaktøren var med i ca.20 kilometer indtil vi ramte en dæmning, hvor et øjebliks uopmærksomhed pga. en lynlås der drillede, gjorde at jeg tabte 4-5 meter og så var det felt kørt. De var helt sikkert kørt på et tidspunkt alligevel, men havde nu håbet at kunne sidde på lidt længere.

Er godt klar over at det er risky at sætte sig op i front fra start, men et par gange sidste år lykkedes det altså at komme med rundt, og så får man jo en god placering – for én på mit niveau ville det sikre valg nok være at sætte sig i gruppe 2 eller 3, og i de fleste løb ville jeg nok ende med en bedre placering end jeg gjorde i går, men det er der bare ikke så meget sjov ved. Man lærer jo aldrig at komme med rundt hvis man ikke prøver.

Tilbage i gruppettoen, der var noget mindre end hovedfeltet skulle man pludselig til at gøre sig umage med at køre på cykel, og her skulle det vise sig at min gamle A-rytter buddy var guld værd. Af en eller anden årsag har man som motionist en tendens til at putte sig i en lang række i højre side af vejen når der er sidevind og så lider alle pludselig i vinden. Det var fantastisk at opleve forskellen når Henrik (min buddy) svingede pisken og fik os ud i viften, det virker bare! Kombineret med rulleskift skød vores gruppe pludselig en hæderlig fart på +30 i hård sidevind, modsat de 23-25 kilometer i timen vi lå med, da vi lå på række.

En veludført detalje ved sidst depot og krampe!

Man må gerne blære sig hvis man synes man har lavet noget der var lidt fikst – og det gjorde redaktøren faktisk til gårsdagens løb. Jeg havde kun en drikkeholder på min cykel (havde glemt at jeg havde pillet den ene af) så omkring 60 kilometer begyndte det at se lidt kritisk ud med vandbeholdningen (meget kritisk) – det kom jeg til at bøde for lidt senere tror jeg. Men jeg udtænkte en plan og gennemførte den!

Op til sidste depot var der en god bakke og jeg havde følt mig godt kørende i forhold til dem jeg fulgtes med på bakkerne – så jeg satte lidt tempo på opad mod depotet og fik faktisk slået et hul på 10 – 15 sekunder vil jeg tro. Stod ikke op eller noget, så det var ikke en hovedløs forcering, trådte bare lidt på speederen. Nåede depotet og fik fyldt min enlige dunk samt taget 2 stykker chokolade, feltet nåede max. 30 meter forbi inden jeg var efter dem, og da det gik nedad, så fik jeg faktisk hurtigt kontakt! Det kostede lidt kræfter, men jeg var ikke kommet hjem uden den påfyldning af vand! Når så et par stykker i gruppen siger – hva´så Rolf, så må løbet jo betegnes som succes, uanset at jeg så løb ind i lidt problemer senere.

Ca.20 kilometer senere blev jeg så straffet for at have haft for lidt vand med rundt. På en mindre stigning stod højrebenet simpelthen af med krampe, det var pludselig stift som en bræt og jeg måtte stoppe helt op og af cyklen for at strække ud, det var ærgeligt. 20 – 30 ryttere passerede inden jeg kom på cyklen igen. Henrik og jeg kørte herefter bare os to det sidste stykke ind til mål i Thisted, i hæderligt tempo, men desværre var det sjove lidt gået ud af løbet da vi var dumpet så langt ned.

En hæderlig 86. plads blev det dog til i tiden 3 timer og 12 minutter – målsætningen var at komme under 3 timer, så er ikke helt tilfreds med resultatet, men er meget tilfreds med de gode erfaringer jeg fik med vind og vand… husk da for pokker at få nok vand med rundt! 1/2 liter er IKKE nok til 3 timer. Det var 160 til start i Thy på den lange i går.

Se data fra redaktørens løb her : STRAVA

En forårsdag i Thy får 4 C´er, et rigtigt godt cykelløb!

AltomCykling giver løbet 4 Cer