Vi har testet hørebøffer på cyklen…

Rigtig mange er så småt ved at komme ud af vinterhi, eller er hoppet af hjemmetræneren og er begyndt at kigge ud af vinduet, og overvejer en tur ud i den virkelige verden på landevejen. Nogle synes bare sådan en tur er kedelig uden musik i ørene, den her artikel er for jer. Vi har fået lov at teste 4 bud på sporty høretelefoner, det er endt med en overraskende favorit. Hvis du vil have alle de tekniske specifikationer findes der mere tekniske tests end denne. Vi har valgt primært at fokusere på den oplevelse vi har haft af hovedtelefonerne i brug. 

Tekst og Foto: Uggi Kaldan 

Det ér altså lovligt – men det er også farligt. 

Er det lovligt at cykle og høre musik samtidig? Ja, det er det! – selvom den flinke betjent vi snakkede med, frarådede det! 

Midtjyllands politi udtaler: “Færdselslovens grundregel er at du skal opføre dig hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed. Som udgangspunkt giver det ikke en bøde at køre med høretelefoner, men hvis du hører så høj musik at du ikke kan høre dine medtrafikanter kan det dog give bøde. Men faktisk er det mere vigtigt at understrege at det er farligt, cyklister er altså meget udsatte i trafikken”!

Nogle er bedre end andre, i hvert fald på cyklen. 

Hvis du er én af dem der alligevel vælger at cykle med musik i ørene, eller overvejer at gøre det, så læs med her. For efter at have prøvet 4 forskellige sæt, så har vi en hel klar anbefaling på de mindst farlige høretelefoner du kan bruge i trafikken, når du cykler, og det er sikkert ikke dem du tror. 

Vi har testet 4 forskellige sæt (intensivt gennem nogle måneder) – to systemer lukker meget tæt i ørene og 2 systemer er mere åbne, hvilket i teorien skulle tillade at du bedre kan høre trafikken omkring dig. Vi har testet batteritid, fit, funktionalitet og hvordan de lyder når man sidder på cyklen. 

Aftershokz Trekz Titanium

Trekz Titanium Høretelefoner - AltomCykling.dk

Kort intro: Disse høretelefoner har været meget hypede i medierne og de har reklameret heftigt for deres “nye” og banebrydende teknologi, der skulle gøre dem særligt velegnede til f.eks. landevejscykling, fordi de har “bone conducter” teknologi, hvilket betyder at en stor del af lyden overføres via vibrationer til kæbebenet og derfra ind i øret. Høretelefonen er udformet som en bøjle. 

Form og funktion: Jeg har store ører, det har tidligere givet mig problemer med at få bøjle høretefoner til at sidde ordenligt, men med Trekz Titanium er det ikke noget problem. Parring af telefonen via bluetooth virkede nemt og intuitivt, og knapperne på enheden er lette at finde og holde styr på. 

Man kan selvfølgelig snakke i telefon gennem hørebøfferne og det fungerer ok. Trekz Titanium har 3 knapper, volume op og ned samt en multifuntionsknap, sidstnævnte styrer f.eks. at svare opkald, samt skifte til næste musiknummer. 

Batteritiden målte vi til ca.6 timers lyttetid, men headsettet var ikke fantastisk godt til at gå i sleepmode, så vi oplevede at skulle lade inden hver tur på cyklen. 

Lyd: Til opkald er Trekz Titanium super gode, mikrofonen er god og jeg har ikke skulle gentage hvad jeg har sagt folk jeg snakker med, ligesom jeg har kunne høre hvad de sagde. På cyklen, som er én af de ting Trekz markedsfører sig på, er jeg dog ikke imponeret. 

For det første kan det med nogle hjelme og solbriller være ret svært at finde plads til en bøjle høretelefon, for det andet betyder den store “klump” foran øret (enheden der overfører vibrationer) – at høretelefonerne skaber en del vindstøj når du kører +30 km/t. Det betyder så at du skal skrue ret højt op for at høre f.eks. musik… 

Det positive er at du kan skrue højt nok op til at du stadig kan høre musikken trods vindstøj, men på den negative side betyder det at musikken sammen med vindstøj bliver så høj, at idéen om at du skulle kunne høre biler og andet trafik omkring dit, bliver helt illusorisk. Faktisk bliver din hørelse forringet alene at at have headsettet på når du cykler, selv uden musik. 

En anden lidt spøjs konsekvens af headsettets opbygning er at alle omkring dig kan høre hvad der foregår i dit headset, ret tydeligt endda. Hvis du er teenager, der synes det er fedt at alle kan høre den musik du lytter til ligenu, er det måske meget fedt, men for alle andre er det ikke en fed feature. 

Konklusion: Det lyder på papiret som en genial idé, men i praksis spolerer vindstøj funktionaliteten når du cykler. Headsettet har testens dårligste lyd, med alt for meget diskant, næsten ingen mellemtoner, og en tynd bas. 

Pris: 999 kroner

Plantronics Backbeat FIT (Redaktørens favorit). 

Plantronics Backbeat Fit Headphones

Kort intro: Backbeat FIT fra Plantronics var de høretelefoner der var mindst forventning til i testen, nok mest fordi de er de billigste. Headsettet koster faktisk ikke mere end 595 kroner. Hovedtelefonen ligner en klassisk “bøjle” men er udført i blød gummi, hvilket gør den utroligt behagelig at have på, ligesom den er let at pakke i lommen. 

Form og funktion: Mine store ører var igen lidt bekymrede for bøjlesystemet bagom øret, modsat Trekz der kan give lidt problemer alt efter hovedstørrelse og solbrille model pga. udførelsen i hård plast, så gør gummiudførelsen af Backbeat at det ikke er et issue. Næsten uanset hvordan du placerer stropper fra hjelm og brillestang, så vil du ikke blive generet af dette heatset. 

Betjeningen er ikke den mest intuitive jeg har oplevet, og jeg blev faktisk nødt til at læse manualen for at finde ud af hvordan jeg skruede op for høretelefonerne. Som med de fleste Bluetooth headsets er der volumenkontrol indbygget, der fungerer uafhængigt af din telefon. Du kan stadig styre volumen på telefonen, men er der skruet helt ned for headsettets volumen, så kommer der altså ikke noget lyd ud. 

Nogle af knapperne (bl.a. volumen) er derudover ret små, hvilket godt kan virke lidt besværligt, personligt var det dog ikke et problem for mig, da jeg først havde fundet ud af hvordan de virkede. 

Backbeat har uden sammenligning den bedste batteritid i testen, det holder uden problemer 8 – 9 timers musik i ørerne, og taber stort set ingen strøm når du slukker musikken og lægger headsettet fra dig, også selvom du ikke slukker for det. Det er det headset vi har brugt mest, og alligevel føles det som det headset vi har ladet op mindst. Det er ganske enkelt imponerende software styring.

Lyd: På cyklen har Backbeat den bedste lyd af de testede. Det er ret utroligt prisen taget i betragtning. Du kan ikke direkte sammenligne lyden med de lukkede systemer hos Jabra og Bose (tætsluttende i ørene) – men de lukkede systemer har jo også den ulempe at der absolut ingen lyd kommer ind fra dine omgivelser. I et stille rum, uden traffikstøj imponerer Backbeat dog stadig med fyldig lyd, især balancen i lyden er imponerende. På landevejen er vindstøjen minimal, lyden god, og samtidig kan du godt høre lyde omkring dig. Det præsterer ingen andre høretelefoner i testen her. 

Backbeat har en åben kontruktion som gør at du kan høre hvad der foregår omkring dig, det fungerer faktisk så godt at jeg ofte har det på i mange timer i løbet af en arbejdsdag uden at tage det af, uanset om jeg snakker i telefon eller ej. Vindstøjen vi oplevede fra Trekz er også mærkbart mindre på Backsbeat, hvilket uden tvivl skyldes at de sidder tættere på / inde i øret, og ikke ude på kinden foran øret. 

Er du sådan én der kører sociale ture men alligevel gerne lige vil kunne svare på et telefonopkald, så er det også muligt. Du hører uden besvær en samtale mens du har Backbeat på (uden at der er lyd i dem) – og en samtale går klart og tydeligt igennem, hvis du vælger at tage telefonen. Det kan faktisk være meget smart, hvis du cykler men stadig gerne vil kunne kontaktes. 

Konklusion: Backbeat FIT leverer en super præstation i både lyd og batteritid til en über fornuftig pris. Det gør at det her headset er vores favorit til at bruge på cyklen, hvis du endelig skal. God balance i lyden.  

Pris: 595 kroner

BOSE Pulse

BOSE Pulse Headphones

Kort intro: Høretelefoner med pulsmåler? Vi har to af dem med i testen her, og det lyder jo meget godt, så er man fri for at have pulsbælte på, og får samlet nogle “gadgets” i én. Modsat Trekz og Plantronics sidder Bose tæt ind i øret og lukker derfor lyden udefra ude. De er testens absolut dyreste headset, og derfor var forventningerne til særligt lyden høje. 

Form og funktion: Modsat Backbeat og Trekz er BOSE Pulse en “earplug”, med en lille “bøjlelås”. Man drejer simpelthen øreproppen ind i øret og så låser den sig fast. Bøjlerne kommer i forskellige størrelser og jeg havde ikke noget problem med at finde en bøjle der passede perfekt til mit øre (den største bøjle). Bøjlen er udført i blød gummi, det gør at den føles meget behagelig (man mærker den faktisk ikke), og samtidig gætter jeg på at det bløde materiale gør at næsten alle vil kunne få de her høretelefoner til at sidde i deres øre. 

Udover bøjlen kommer BOSE med et stort antal “propper” til ørene, selvfølgelig i forskellig størrelse og udformning hvilket også burde betyde at de fleste kan finde et fit der passer. 

På ledningen mellem de to “plugs” sidder betjeningen, det vil være en smagssag om man synes det er mest intuitivt at have en lille betjening på ledningen, eller på selve høretelefonerne. Min personlige holdning er at når man først har vænnet sig til at knapperne sidder på hovedtelefonen, så finder man dem hurtigere og mere præcist, end fjernbetjeningen på ledningen. 

Batteritiden er ikke prangende, BOSE opgiver 5 timer, vi fik det til 4,5 time.

PULS: Indbygget pulsmåler. Er det smart? På cyklen må svaret være nej. På cyklen oplevede jeg udfald når jeg gav den max gas og dermed begyndte at svede. Trods det smarte system med bøjlelås, så var de alligevel svære at holde på plads. Cykling er jo også en social sport. Hvad nu hvis man cykler ud alene, men så møder en kammerat på turen, tager man så pulsen af for at føre en samtale med vedkommende, eller lader man pulsen sidde og ignorerer sin buddy!? Der kan i det hele taget være ret mange situationer hvor man ikke lige gider at have et headset på, men hvor man alligevel gerne vil kunne se sin puls. 

Testet mod Garmin pulsbælte er pulsen ret stabil, dog med udfald uanset hvordan vi forsøgte at montere dem, hvilket vil være et irritationsmoment for mange. På kolde dage i minus grader bliver udfaldende hyppigere, hvilket øger frustrationen! Batteritiden lider gevaldigt med tilføjelsen af pulsmåling. BOSE opgiver 5 timer, vi fik det til 4,5 time. Bruger du puls til noget seriøst i forbindelse med din træning, så er høretelefoner med indbygget puls ikke et brugbart alternativ til pulsbæltet, efter vores mening. 

Lyd: Lyden er rigtig god i BOSE PULSE, særligt bassen går godt igennem. De er også de største i testen, så det giver mening at der dermed er mulighed for at skabe en mere fyldig lyd, særligt i bunden af spektret. Det lukkede system er selvfølgelig også med til at understøtte den oplevelse. 

I forhold til at de koster næsten 1000 kroner mere end Backbeat FIT, er vi dog alligevel ikke voldsomt imponerede over forskellen på lyden når vi sidder i et stille lokale, den er bedre ja, men for de fleste vil det ikke være en voldsomt bedre oplevelse. 

Konklusion: Det er en sjov gimmick med puls i headsettet, men desværre ikke brugbart på cyklen. Der er for mange udfald og det går alt for meget ud over batteritiden. Vi har ikke prøvet det til løb, men forestiller os samme udfordringer som på cyklen. Kan anbefales til brug i motionscenter, hvor du måske gerne vil lukke dig lidt inde, men samtidig gerne vise at du har noget fancy gear. 

Pris: 1699 kroner

JABRA Pulse Sport

Jabra Pulse Headphones

Kort intro: Ligesom BOSE er hovedtelefonerne fra Jabra et lukket system med en bøjle til at “låse” dem i øret, hvilket er nødvendigt for at få en pulsmåling, men det gør også at lyden udefra lukkes ude, således at man ikke kan høre ret meget andet end musikken. 

Form og funktion: De kommer med 4 forskellige bøjler og hele 8 forskellige propper til ørene, så de fleste bør kunne finde en kombination der får hovedtelefonerne til at slutte tæt, og dermed sikre pulsmåling og god lyd. 

Betjeningen sidder på ledningen og er super let at hitte ud af, der var i hvert fald ikke behov for at læse instruktionsbogen. Ledningen mellem høretelefonerne er desuden lidt tykkere / stivere end hos BOSE, derfor oplevede vi at den ikke filtrede helt så ofte sammen. 

Jabra kommer sammen med en fitness app, som nogle måske vil synes er sjov at bruge sammen med puls og telefon. Det kan også være sjovt for begyndere på cyklen der endnu ikke har købt en cykelcomputer, eller purister ikke gider at have en computer på cyklen, men stadig gerne vil se lidt data når de kommer hjem (det kan de så få via telefonen). 

Batteritiden er også på dette headset noget hæmmet af pulsmålingen, JABRA opgiver den til 5 timer, og det var også hvad vi fik det til. 

Puls: Her kan vi gentage os selv, men i stedet tilføjer vi lidt, som udgangspunkt gælder der dog samme kritikpunkter for puls i øret hos Jabra som der gjorde hos BOSE. Det er bare ikke rigtigt smart med pulse i hovedtelefonerne når man cykler som vi ser det.

Træner du bare lidt for sjov henne i centret og vil gerne have lidt musik og dimse lidt med puls, så er det sikkert brugbart. Har du først prøvet stabiliteten og nemheden ved et pulsbælte, så vil løsningen i øret næsten uanset hvad føles som et skridt tilbage. 

I vores test var Jabra helt in sync med vores Garmin pulsbæltet, når der var forbindelse. Til trods for at Jabra headsettet er af ældre dato en BOSEs så oplevede vi færre udfald. Måske har de haft bedre tid til at fejlrette hos Jabra, eller også har de en bedre sensor eller software? Måske er sensoren simpelthen bare placeret på en facon der giver mere præcise målinger på mit kranie. Måske havde jeg fundet en bedre indstilling med de medfølgende bøjler og ørepropper. Hvem ved?

Vi oplevede jævnlige små udfald med begge headset, sikkert ikke noget der betyder noget i sidste ende (det var ofte blot et sekund eller 2 der var tale om) – men nok til at det var irriterende og forstyrrende, når man er vant til at det bare spiller.

I frostvejr oplevede vi ikke hyppigere udfald end i varmt vejr, så igen lidt bedre performance fra Jabra her. Dog kan det skyldes så mange faktorer at vi ikke kan vurdere om det skyldes at headsettet er bedre, eller om det skyldes at vi simpelthen bare havde fundet en bedre indstilling i ørene (med andre ord, andre personer vil meget muligt kunne opleve helt modsatte testresultater, både hvad angår stabilitet og performance i koldt vejr). 

Vi mener dog ikke det er en problem for testen her, det understreger bare at systemet med puls i ørene er meget påvirkeligt af ydre faktorer, hvorimod et pulsbælte vil virke stabilt og uden problemer for 99,9% af alle brugere. Sjovt nok så fungerede pulsen umiddelbart lidt mere stabilt hos Jabra, selvom vi synes BOSE sad mere tæt!?? 

Lyd: Jabra har en udmærket lyd, dog uden at være helt så fuldkommen som hos BOSE. Vi havde dog svært ved at få headsettet fra Jabra til at slutte helt tæt, og derfor kan det være svært 100% at vurdere. Umiddelbart var der dog lidt mere dybde og bund i headsettet fra BOSE. 

Lyden er balanceret, med fine mellemtoner og diskant, men et lidt “løs” bas. Ligesom med alle andre headsets i testen er mikrofonen god og headsettet fungerer fint til telefonsamtaler. 

Konklusion: Jabra er udmærket headset, lyden er fin. Pulsen er en sjov gimmick, men stadig med for mange udfald. Batteritiden er dårlig, og så er det bare ikke så hensigtsmæssigt med lukkede høretelefoner når du cykler. Headsettet har dog en fornuftig pris. 

Pris: 895 kroner