Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

No pain – no gain, en beretning fra Zone 2

Til sommer skal Anders og jeg deltage i noget helt skørt, Vélo Challenge – Mountain Madness -13 etaper, 1691 kilometer, 39.840 højdemeter, fra Slovenien, til Østrig, til Schweitz… vi er i for dårlig form, og lidt for tykke, og der er lidt over 5 måneder til start! Vi er tyvstartet lidt med træningen,  men ingen af os er i monsterform. Det skal nok blive godt!

Tekst og Foto Uggi Kaldan | AltomCykling.dk 

Velofit viser 2 småfede motionister vejen

Til at lede os igennem udfordringen har vi allieret os med Thomas Bundgaard fra Velofit, Anders følger træningen til punkt og prikke, og startede lidt bagud i forhold til min grundform. Jeg træner til gengæld ligeså ustruktureret som altid, og har ikke rykket mig synderligt siden Januar. Det har Anders!! Så i dag handler det om ham, jeg må vise hvad jeg kan i næste artikel – GAME ON!

Forløbet hos Thomas starter med en Laktattest, hvor man finder sin FTP, men vigtigere endnu, ens zoner bliver fastlagt, så træningen kan struktureres så fornuftigt som muligt, naturligvis med udgangspunkt i det mål man har, for Anders´ og mit vedkommende er målet at kunne cykle hårde etaper, flere dage i træk, til løbet i august.

Hvordan foregår sådan et træningsforløb hos Velofit? Thomas Får ordet!

Anders Rørbæk startede op med træning hos Velofit sidste efterår – 2022. Vi startede ham roligt op, da målet først ligger i sen sommeren 2023. Formålet med den rolige start, er at vende Anders til at træne med en vis frekvens, således træningen bliver en naturlig del af hans ugentlige program. Reelt vil vi kke have ham til at træne hårdere end han kan overskue at gøre det samme igen i næste uge, og den efterfølgende uge. Vi snakker altså ikke om noget formboost, men en solid og sikker opbygning, der sikrer ham en stærkt fundament, når der skal cykles mange dage i streg.

Vi har arbejdet med basen, hvilket for mange kan være hårdt mentalt henover vinteren, da lysten til at fyre den på hjemmetræner, med mange hårde intervaller kan være stor. Dette vil ikke gavne hans base-opbygning og den er absolut nødvendig for at kunne bygge videre med mere intensitet henover forår og sommer. Anders er løbende blevet testet. Tilbage i januar testede han 150w ved hans LT1 grænsen (den aerobe tærskel, hvor fedtomsætningen er stor) og i dag testede han 190w ved samme puls. Selvom fokus ligger på megen basetræning og fatmax intervaller, har han også løftet sin LT2 værdi (syregrænsen) fra 220w til 250w. Det er virkelig en væsentlige forbedring, uden at vride sig synderligt meget igennem træningerne. Han er tålmodig og er klar over at forbedringer sker over længere tid og ikke over weekenden. En perfekt elev om man vil.

Hvordan er det at træne med Thomas, Anders?

Jeg er ret struktureret, og det er træningen og sparringen jeg modtager fra Thomas også, så det passer virkelig perfekt til mig. Jeg ved præcis hver dag hvordan og hvor længe jeg skal træne, det er nemt og lige til, har jeg spørgsmål så svarer Thomas hurtigt, så man altid føler sig godt holdt i hånden, hvis der er noget man er i tvivl om.

Jeg har trænet i mange år, og mit fokus har (næsten altid) været, at hvis jeg kom hjem og var helt smadret, så var det en god træning, men træningen hos Thomas efterlader mig ikke træt og smadret, tværtimod, jeg glæder mig til mine træningspas, fordi de gør mig i godt humør og får energien op. Vi laver løbende målinger som sikrer at jeg ikke ødelægger mig selv, og allerede nu har jeg jo en sindsyg god forbedring, som præcis følger de mål der er sat, uden at jeg er gået mentalt død.

Det er et af de bedste træningsforløb jeg har deltaget i, og jeg har ellers prøvet mange.

Jeg føler mig sikker på at jeg når målet

Mountain Madness er en monumental udfordring, 13 etaper, én hviledag, godt 1700 kilometer, jeg har meldt mig til mange udfordringer i mit liv, men det her er én af de vildeste. Noget af det der tiltaler mig ved sådan en udfordring er netop forberedelsen, bevares, jeg bliver også glad når jeg står på målstregen, men glæden bliver forstærket, når man ved man har forberedt sig ordentligt, faktisk er jeg på nuværende tidspunkt ikke super nervøs for om jeg kan gennemføre, og jeg var ellers noget bekymret da Uggi lokkede mig med på turen.

Thomas Bundgaard – Mr. Velofit

Thomas Bundgaard har i flere år leveret bikefit og træning til alt fra motionister til verdenseliten, fra sin base i Aarhus. Han er en institution i det danske cykelmiljø, ikke blot for sine meritter som vejleder for håbefulde cykeltosser, unge talenter og etablerede cykelryttere, men i lige så høj grad qua hans egne absolut hæderlige niveau på cykel, han træder en ond mølle, som man siger. Thomas er dog især kendt for sit vindende væsen og altid gode humør, tjek hans biks ud lige her: www.velofit.dk