Optakt: 1st Stage of Haute Route Dolomites

Hele weekenden skriver jeg fra Dolomitterne i Italien. Jeg deltager for første gang i et etapeløb. Dette løb foregår med udgangspunkt i byen Predazzo. Organisationen Haute Route er arrangør, og jeg vil give Jer mine beretninger fra det italienske i dagene op til og i løbet af weekendens etaper.

Af Søren Kuipers, fotos: Søren Kuipers, grafik: Haute Route

Ciao Italy

Velankommet til det skønne Italien i går. Predazzo er en fryd for øjet beliggende lidt nordøst for Bolzano. Vejret er perfekt for årstiden. Alt klappede på min tur herned. Transport til Billund. Skift i Frankfurt, afhentning af lejebil ved Europcar og cirka 3 timers kørsel senere ankommet i den smukke Trentinoprovins. Og efter en lille rulletur, racebriefing og en pizza her til aften, gør jeg mig mentalt klar til dagens udfordring. 

Ruteprofil

Løbets første etape er på papiret også løbets skrappeste. Arrangørerne ved, at mange kommer med kriller i benene, så de har strammet sig an hvad angår etapens udfordringer. Et rigtigt herreløb med hele 4 pas der skal besejres!

Med udgangspunkt i Predazzo kører vi cirka 13km ned i dalen til byen Cavalese, hvor Passo Lavazé (1.808m) skal forceres. Jeg har kørt denne stigning fra begge sider tidligere. For nogle år siden lå toppen helt isoleret og uendeligt naturskøn, men nu er der masser af byggeri i gang deroppe. Ved ikke om jeg vil kalde det udvikling i den rigtige retning… 

Fra sydsiden (vores opstigning) er specielt den sidste del op mod toppen noget krads, da det her stejler en del gange med 11-12%. Herefter er der en lynhurtig nedkørsel inden Passo Nigra står på menuen – en lang men ret jævn og ikke særlig stejl stigning. Men den suger nok energi ud af én efterhånden som kilometrene tikker ind.

Jeg har aldrig før kørt Passo Nigra, men den nærliggende Passo Costalunga har jeg kørt et par gange, og det er kun de sidste få kilometer, som er forskellige. En fed og flot stigning som ligger rigtig godt til mig og mine 88kg. Dieselmotorens mekka.

Herefter venter et for mig noget ukendt terræn ned gennem en eftersigende smuk naturpark. I bunden af naturparken venter en næsten 22km lang stigning (knap 1200højdemeter) op mod Passo Pinei, som ligger tæt på skibyen Ortisei i knap 1.500meters højde. I skibyen er der 20km til mål – alle opad. De første 10km er ret humane, hvorefter de sidste op mod målet i Passo Sella(2.240m) formentlig vil brænde gevaldigt i benene efter mere end 100km bjergkørsel allerede.

Målet er på toppen. En top som bare er ubeskrivelig smuk – næsten uanset vejret. Jeg håber der er lidt varmt at spise, koldt at drikke – for herefter venter en 40km rulletur ned til hotellet i Predazzo – denne del er uden tidstagning. Det skal nok blive en rigtig, rigtig god dag! 

Begge fotos er taget i maj 2015 – der er to døgn imellem de to billeder.