Optakt til VM i gadeløb: Blue Biking Kolding 2016

Ved lidt af et tilfælde havde jeg spottet at der blev kørt et lille 50 km motionsløb i Kolding lørdag d. 6. august og tænkte at det jo var perfekt opvarmning til sæsonens store mål, Agerskov Gadeløb den følgende tirsdag, lidt i spøg kaldet VM i gadeløb… 

Tekst og Foto: Daniel Vestergaard 

Løbet havde debut i 2015, dog som et MTB arrangement, men efter adskillige forespørgsler på en ’racerrute’, havde arrangørerne i år tilføjet en sådan. De øvrige ruter var 15 på MTB/almindelig cykel og 25 og 35 km på MTB.

Orienteringsløb på racercykel

– hvis man altså ikke bruger gps, det gør jeg ikke…

Årets nyskabelse, racerruten, var på 50 km i området sydøst for Kolding, på helt små snørklede veje, med passagen af Skamlingsbanken ca. 10 km fra mål som rutens største udfordring. En superflot rute, men på negativsiden må nævnes, at den slet ikke var skiltet (hvilket deltagerne dog var ’advaret’ om i forvejen på løbets hjemmeside).

Derimod kunne man downloade en fil med ruten til sin GPS cykelcomputer, ganske smart, hvis man ejer en sådan. Det gør jeg ikke, så jeg lagde hurtigt den plan at følge forreste mand med en GPS indtil Skamlingsbanken, hvorfra ruten retur til mål var ret ligetil. Jeg vil anbefale arrangørerne at stille nogle skilte op næste år…

Feltets størrelse bar klart præg af at det kun er løbets 2. år, og debutår med ’racerrute’, vi var vel 20-25 til start, hvoraf kun halvdelen sad tilbage da løbet blev givet frit efter en kort, men frisk, masterstart ud af byen. Jeg havde i dagens anledning allieret mig med min gamle holdkaptajn og mentor fra min tid i CK Århus, Kristian Nissen.

Nissen er en rytter som alle dengang frygtede at komme i gruppe med når man kørte CK Århus’ klassiske vintertræningsdisciplin, 10 km tempo (teoretisk set et AT interval men reelt altid et ’kør-til-du-dør interval), han kører stadig stærkt men er lidt mere medgørlig nu.

Blue Biking - Nissefar og jeg

Det kan godt være vi ikke var så mange

– men det forhindrede ikke sjovt cykelløb!  

Nå, nok om det, efter endnu 3 km sad vi 8 mand, hvorfra 3 kørte væk. I den forreste gruppe sad Nissen sammen med 2 af de lokale helte, bl.a. en af De Hvié Hvaler og en Kolding rytter jeg ikke lige ved hvem er. Kort efter kørte jeg op til dem og så sad vi 4 mand i front og det gjorde vi vel ca. 35 km, indtil vi ramte Sjølund kort for Skamlingsbanken.

I Sjølund angreb Koldingmanden, men han erfarede snart at der var bragende modvind og han blev stille og roligt kørt ind, hvorefter Nissen naturligvis slog kontra. Jeg overlod det til de to andre at forsøge at hente ham, og selvom de kom tæt på begyndte ’Nissefar’ at trække fra igen så snart der kom stigning på.

Midt på Skamlingsbanken angreb De Hvié Hvaler, jeg spillede poker og lod Koldingmanden lukke, hvorefter jeg selv kørte kontra og fangede Nissen præcist på toppen. Bjarne Riis kunne ikke have planlagt det bedre selv. Derfra var det rent parløb ind til Kolding, hvor en drabelig spurt stod ved et forud aftalt sted.

Egentligt var der annonceret en målstreg inde ved start, men vi ryttere havde tidligt i løbet aftalt et mindre farligt sted ca. 1 km før den ’rigtige’ streg, et tiltag jeg klart vil anbefale ift. næste års løb. Det lykkedes mig at slå Nissen, så det lover godt forud for Agerskov. Arrangørerne havde i øvrigt stillet en god flaske rødvin på højkant til hvert trin på podiet.

Blue Biking - Postløbshygge

Efter løbet var der sodavand og øl samt pølser og brød, samt naturligvis analyse af løbet. Jeg talte også med arrangøren om ’GPS-modellen’ og de ville overveje at ændre det til næste år med skilte og/eller pile på vejen. Personligt passede det mig nu fint nok at løbet de første 40 km var lidt låst af at kun 1 i frontgruppen kendte ruten, det var lidt mere hyggeligt a la Munkebjerg Classic, hvor man først kører ræs den sidste tredjedel.

Trods det begrænsede fremmøde var det en fornøjelse at få mulighed for at komme ud og køre lidt hyggeræs i en weekend der ellers ikke ligefrem er spækket med motionsløb. Jeg ser frem til at deltage igen næste år og vil opfordre flere til at gøre det samme. Overskuddet fra løbet går i øvrigt til Danmarks 6. Julemærkehjem.