Sjælland Rundt 2018 – en lang dag på rammen

Her på AoC er vi ikke ufejlbarlige, og derfor må vi starte med en rettelse. I optakten til Sjælland Rundt skrev jeg, at der var cirka 1400 deltagere. Dette er ikke korrekt. Der deltog kun 287 motionister i den store udfordring i lørdags.

Af Kent Løngaa | Foto Kent & Sjælland Rundt

Der var en gang en ung mand, som ønskede at udfordre sig selv. Derfor havde han tilmeldt sig et motionscykelløb. Mens han stod klar der på startlinien på byens torv, med sin helt nye Koga-Miyata stål racer med 12 gear, og den nye cykellygte med en parabol så stor som en tekop, speakede en veloplagt Gunnar Nu, således at alle cykelrytterne blev sendt behørigt ud i nattens regnfulde mørke….

Ja, det lyder som noget, der er taget ud af en H.C. Andersen fortælling, men det var faktisk scenariet for ca. 30 år siden, da jeg sidst stillede til start i Sjælland Rundt på cykel. Nu står jeg så her igen, klar på en ny udfordring, uden helt at vide, hvad jeg går ind til.

Min optakt har ikke været den bedste. Det er meget få lange ture, jeg har kørt op til dette løb, så weekenden inden løbet havde jeg planlagt at teste mig selv af ved at tage en tur på 180 km. Det blev til en decideret nedtur. Havde trætte op tunge ben fra første kilometer og måtte slukøret trille hjem efter blot 82 km.

Så jeg havde ikke de store forventninger, tvivlede dog ikke på at jeg ville gennemføre, mine forventninger til sluttiden var dog meget begrænsede. Men der sker bare noget med benene, når man sidder i et felt, godt hjulpet af at ligge i læ og den kammeratlige stemning, der er i sådan en gruppe, hvor vi ikke kører for at komme først, men for at nyde turen. Det gode humør og stemningen smittede af på bentøjet. 

All-focus

Spis og drik, spis og drik

De første 150 km går strygende med en gennemsnitsfart på godt 28 km/t. Som Redaktøren understregede inden start, så må strategien være at lade de andre føre, og huske at spise og drikke, når man ikke er vant til at køre så lange distancer.

Spise og drikke skulle jeg nok huske, med det der med at lade de andre føre, kunne jeg ikke holde. De første 100-150 km kørte vi i relativt store grupper, hvor man godt kan sidde og gemme sig. Men jo længere vi nåede i løbet, jo mindre blev grupperne, og når man sidder 3 mand, så får man sgu dårlig samvittighed, når man springer over. Så det var frem og tage nogle føringer, mens jeg hele tiden mærkede efter, om benene kunne holde til mål.

Når man sidder så længe på rammen omgivet af ligesindede, kommer man hurtigt til at tale om alt fra cykling, børn, tåbelige politikere og, sidst i løbet, hvor ondt man har i røven. Således fulgtes jeg til mål med stilladsarbejderen Johnny, en stærk og jovial fyr, og de sidste 50 km, delte vi smerten, mens vi gav den alt, hvad vi havde i os, mens vi skiftedes til at føre til mål.

Gummisko og fodbold i øret!??

Nu reagerer man forskelligt på smerte, men for mit eget vedkommende udartede det sig således, at jeg de sidste 30-40 km, var så træt i hele kroppen, at jeg ikke orkede at bruge energi på at koncentrere mig om smerten, hvilket faktisk hjalp til, at jeg bare kunne give den gas, og faktisk holde en høj hastighed helt til målstregen.

De sidste 3 km i modvind langs kysten, var jeg dog hjulpet af, at en fyr vi havde fulgtes med, kom op på siden af mig og sagde: ”Så gælder det slutspurten”. Så satte han turbo på, og med 40 km/t hang jeg på med det yderste af neglene helt til målstregen. Og han kørte endda på en gammel crosscykel, iført gummisko, rygsæk og bæltetaske, mens han fulgte med i fodboldkampen i hovedtelefonerne!!

Vel ankommet til den hyggelige havn i Køge, drak Johnny, jeg og ”Fadbamsen” (jeg fandt aldrig ud, hvad han hed, men det blev han døbt undervejs) en øl, og blev enige om, at det var en OK måde at bruge en lørdag på, og det skulle vi da gøre igen næste år.

Tiden blev godkendte 10 timer og 43 min (køretid), hvilket rakte til en 126´ende plads ud af 287 startende.

Et fantastisk cykelarrangement

Sjælland Rundt er et virkelig godt arrangeret løb, hvor alle de grundlæggende ting som god afmærkning, tydelige flagposter, masser af race-marshalls og gode depoter er på plads. Specielt race-marshalls var meget synlige og professionelle hele løbet igennem, og på depoterne var der stort set ingen kø, og der var alt, hvad man skulle bruge for at tanke op.

Jeg har før rost det sjællandske cykelterræn, og også her var det en perfekte anlagt rute. Sjælland Rundt har tidligere været et meget større løb med flere tusinde deltagere, men det skal ikke ligge årets udgave til last. Der er plads til flere, og det bør du kære læser tage som en opfordring. 

Kunne du tænke dig en en udfordring der er lidt anderledes end de klassiske full gas motionscykelløb på 100 – 150km, så er Sjælland Rundt bestemt et løb jeg kan anbefale. Lad dig ikke afskrække af distancen, 300km er langt, men der bliver heller ikke kørt cykelløb på samme måde som der ofte gør på motionsløb med kortere distance. 

Stor anbefaling herfra.