Jeg burde ligge i min seng – klokken er 5:30! Men det er jo søndag, og jeg har endnu engang valgt at tá til et motionscykelløb, i stedet for at bruge dagen i haven – den begynder godt nok at trænge til noget omsorg, haven altså. ;-) Så hvis der er en som er 100-meter mester i hækklipning, så har jeg en udfordring til dig.

Af: Henrik V. Nielsen // Foto: Helle Lehd

Vel ankommet til Ribe, og med høj solskin hele vejen – pånær de sidste 20 km ind mod Ribe, som desværre ligner noget som godt kunne blive til regnvejr. Får lige hilst på nogen af de andre morgenfriske, og gjort cyklen klar til dagens ridt. Har helt i min iver efter at komme afsted, glemt at få noget at spise. Meningen var egentlig at jeg lige vil ha lavet et bagerstop på vejen ned, men kom ikke lige forbi nogen på vejen, så roder lidt i min kasse med grej, og finder en energibar og en Lionbar, som må gøre det ud for morgenmaden. Gad vide om det går an? Jeg tager lige en ekstra gel i lommen, og cykler ned til start/mål området som er ved Ribe Domkirke – en fantastisk kulisse. Her er allerede godt med liv, og kl. er kun 8:30. De fleste går og tripper rundt, og venter spændt på at starten bliver skudt afsted kl. 9:00.

Ved ikke helt hvad jeg har af forventninger til dagens løb. Ruten er lavet fuldstændig om, hvor den sidste år var flad som en pandekage, er der i år kommet ca. 600 højdemeter på. Når lige inden løbet bliver sat igang, at hilse på Jacob fra Team Lågeshoppen / Uhrskov-vine.dk, og min første tanke er at hænge på ham så længe det nu rækker. Sidste år hang jeg godt med i starten, men måtte se mig slået af en parkeret slamsluger ved Sneum dæmningen. Så i år vil jeg se om jeg ikke kunne sidde med lidt længere fremme i feltet, hvis nu der igen skulle komme en “forhindring”. Jeg har lige som sidste år valgt at deltage på den lange rute – 133 km ruten.

Knallerter som Master

– det er altså mega sejt!

Klokken er 9:00 og vi står ca. 150 m/k klar til at komme afsted. Foran os holder der en flok knallert entusiaster som skal køre master for os ud af byen – det er altså klasse! Knallerterne gasser godt op, og vi følger efter ud af byen i røg og damp – det hele i et meget mageligt tempo. I sidste lyskryds ud af byen holder knallert entusiasterne trafikken tilbage, så alle kan få lov at passere før end løbet for alvor bliver sat i gang.

Vadehavsløbet 2

Da sidste m/k har passeret lyskrydset bliver der lukket op for gassen. Heldigvis har jeg fået placeret mig godt fremme, så bliver ikke fanget bagerst i feltet – som har været tilfældet nogle gange. Jeg er jo kommet for at gi den gas, i hvert fald så længe lunger og ben kan følge med. ;-) Feltet bliver hurtigt spredt i atomer, og før end vi når diget, er fronten reduceret til 30-40 m/k. Der bliver de næste 10-15 km kørt med ca. 38 i snit, og der er flere forsøg på at komme afsted – dog bliver det ikke til andet en “tv-udbrud” før end de er hentet igen.

Vadehavsløbet 5

Prøver selv at komme med et par gange, men feltet vil ikke lade nogen køre. Efter ca. 30 km lykkedes det endelig 3 mand at komme afsted – den ene er Jacob fra Team Lågeshoppen / Uhrskov-vine.dk, men de bliver holdt i kort snor. Vi er ca. 20 m/k tilbage i feltet som hele tiden har de forankørende inden for rækkevide – vi kan i hvert fald se dem. Sådan fortsætter det de næste mange kilometer, og jeg når lige at høre, at nogen taler om et grusstykke før end det er lige foran os. Grustykke er måske så meget sagt, det minder mere om et ikke færdiggjort stykke arbejde af asfaltarbejderne – masser af løsse skærver. Men det holder ikke nogen tilbage, og folk ruller over det som var det helt nyt sort asfalt – der bliver givet gas. Tror faktisk at vi alle komme helskindet igennem uden punkteringer eller uheld – det var en meget fed gimmick.

Der er fuld fart på

– man kan godt mærke at folk har fået kørt nogle løb nu her! 

Folk er utrolig godt kørende, og de bakker som vi i dag bliver udfordret på – sidder alle mand med hen over, selvom tempoet stadig er højt. Vi har på nuværende tidspunkt kørt ca. 80-85 km, og snittet ligger på de 38. Jeg kan godt begynde, at mærke i benene, at føringerne oppe foran begynder at bide lidt. Kan faktisk ikke huske, om vi på dette tidspunkt har hentet de 3 i front – ellers er vi i hvert fald tæt på. På det her tidspunkt er vi 3 mand som har sat efter de 3 i front, med et jagtende felt lige bag os. Vi er lige kommet over en bakke, og vi 3 er lidt før oppe end de andre, og tror det er Henrik Dalgas (ham som slæbte mig i mål sidste år) – som siger vi skal prøve at nå op til de 3 foran. Nu går den vilde skattejagt – tonser afsted med 50 km/t, ja det er altså hurtigt for undertegnet. Vi når op til de 3 i front, men inden vi får etableret et samarbejde er feltet kommet op, og vi er igen samlet, lidt skønne spildte kræfter.

Vadehavsløbet 3

Vi er vel 25 mand tilbage, og skal til at op af en endnu en bakke med ca. 40 km til mål. Vi kommer alle med over – jeg har sat mig lidt ned bagi for at få en puster… dumt dumt dumt! Nedkørslen ender ud i endnu et grusstykke, og denne gang er det et rigtigt grusstykke. Jeg sidder bagerst, og får lidt for meget fart på ind på grusstykket, og skrider ud med baghjulet i noget løs grus – dog uden at styrte, men skal lige korrigere. Denne lille fejl koster dyrt, og jeg må sande at jeg ikke har kræfterne til at komme tilbage alene – pis!

Prøver ihærdigt at køre med et hæderligt tempo de næste 30 km, mutters alene og uden øjenkontakt med nogen af de foran kørende. Kan dog skimte et par stykker bagude, og mit mål bliver at holde dem bag mig. Det lykkedes ikke, og de er 4 mand som kommer op da der mangler ca. 10 km til mål. Jeg hægter mig på, og sidder resten af turen bagerst og surmuler lidt for mig selv – skuffet over egne evner. Tak fordi I gad at slæbe mig de sidste 10 km (Klaus fra Øster Vedsted Cykle Club Ribe, Jesper & Lars fra Tarp Cykel Motion og Ole fra Flassan Vin). Vi ruller samlet over målstregen, anført af Klaus som mere eller mindre har slæbt os andre det sidste stykke. Tak for turen.

Vil gerne sige tak for den yderst velkommen øl fra Ribe Bryghus efter løbet – det var lige hvad jeg trængte til. Og til arrangørene skal der igen i år lyde et stort hurra, gode afmærkninger (skiltene kunne måske godt være lidt større), men der var ikke noget ude på ruten som ikke var i orden, og officials ude på ruten fik os guidet sikkert igennem. Målområdet som i år var flyttet til Ribe Domkirke virkede altså bare til UG. Må ha været træt efterfølgende da jeg skulle tilbage til skolen, for kom da lige ud på en ekstra kilometer – så ikke skiltene, hvis der var nogen, men det er en lille detalje. Alt i alt en rigtig fed dag til Vadehavsløbet, og den nye rute var rigtig god.

Ses til næste år.

Dagens anstrengelser rakte til en plads som nr. 22 i tiden 3:48:16 for de 133 km.

Ses på landevejen.

Valde