Foto: Dan Zoubek

Votec Gravel Fondo 2019: Man skal aldrig, sige aldrig igen!

Vores gravel-forelskede freelance skribent Lars Jakob har tidligere i år været i Tyskland og køre Votec Gravel Fondo, et fantastisk løb som AoC også dækkede i 2018. Beklager der har været lidt ventetid på artiklen, men bedre sent end aldrig ikke? :) 

Af Lars Jakob Johansson | Foto: Dan Zoubek & Lars Jakob

Aldrig, aldrig, aldrig igen…

Foto: Dan Zoubek

Det var hvad både hvad jeg sagde til mig selv og andre efter sidste års Votec Gravel Fondo i Schwarzwald i Tyskland. Vilde stigninger på plus 25% og sindssyge nedkørsler gjorde at det måtte være en engangs oplevelse. At jeg så nu igen befandt mig, klar til start ved dette års Votec Gravel Fondo, undrede nok både mig selv og andre!

Men alt skal vel have en “second chance”, og da løbet i år blev flyttet til Palatinate skovene, og det efter en lille forespørgsel, til arrangøren af løbet, blev muligt at låne 2 Votec gravel cykler, hvorved min kammerat Claus, der også var med til Votec Gravel Fondo i 2018, og jeg istedet for at køre i bil, kunne tage et fly til Frankfurt (jeg ved det er klimamæssigt ukorrekt), og bare køre en times tid, så var der ikke så mange undskyldninger længere.

En meget mere afbalanceret oplevelse…

Foto: Dan Zoubek

Derfor stod Claus og jeg til start lørdag den 31/8. 92 km med 2300hm lød ruten på. Ligesom sidste år var stemningen helt afslappet, løbet er ikke et race, så ingen har travlt. Der kan nydes kaffe indtil få minutter før start, og snakken går lystigt. Arrangøren havde i år lært af tidligere år, så vi blev sendt afsted i grupper af cirka 15 med nogle minutters mellemrum.

Derfor blev der på intet tidspunkt “crowded” på ruten, der var en god blanding af gravel og singletrack, hvor singletrack sektionerne dog fint kunne forceres på gravel cykel. Nogle få steder måtte man lige af cyklen, men det var fordi arrangøren havde lagt ruten forbi nogle vildt flotte natur scenarier, udsigter og pittoreske små tyske landsbyer.

Her var der tid til stop og nyde det hele, intet rush eller race feeling. På 92 km ruten var der tre depoter, der var fyldte med alt fra energiprodukter til lokale specialiteter, og der var heldigvis også rigeligt med vand, saft, cola mv. idet temperaturerne gik fra 25 grader i skyggen, til 38 grader da vi kørte igennem vinmarkerne.

I mål var der ligesom sidste år, kage og kaffe, ved løbets faste barista (Blackbird coffee) – ingen kandekaffe her, samt masser af lokale øl, sodavand og Radler, der er en blanding af øl og saft og som er helt fantastisk som tørstslukker i varmen.

Forplejning i verdensklasse!

Lørdag aften var der igen stor buffet med alt fra vegetariske salater til gigantiske mængder af kød, alt fra pølser til vildsvin og vildt, selvfølgelig inkluderet i prisen for eventet. Søndag var det muligt at tage godt 44 eller 60 km på cyklen igen.

Lært af sidste års erfaring, så nøjedes Claus og jeg med de 44km med 650hm og havde igen en fed tur, med rigtig gode flows, singletracks. Måske belært af sidste års artikel på AoC, så var søndagens “hangover ride” i år opgraderet med et depot, og i mål var der igen alt hvad hjertet kunne begære, af forfriskninger, perfekt!.

Til årets event var det muligt at leje eller medbringe eget telt, som mange “bike packers” benyttede sig af. Det må dog have været ret varmt med de høje dagstemperaturer. Claus og jeg havde valgt at leje os ind på det et nærliggende hotel. ‘Bates Motel’ blev det hurtigt døbt, da vi var stedets eneste gæster…

Der var også opsat vogn med mulighed for at tage et bad efter løbet (hvilket vores medpassagerer på flyet nok var glade for). Claus og jeg lånte Votec’s “indgangs” gravel cykel: “Votec VRX”, en aluminium ramme med Rival groupset, 40-42.

Vi var begge ret imponerede over hvor godt cyklen var at håndterede, man følte sig hurtigt dus med den. Det føltes som en mellemklasse / dyrere cykel, men den havde en listepris på kun 1500 €! Jeg kørte på en XL ramme, og den gav en følelse af at bagenden var lidt livlig på nedkørslerne, men det kan også skyldes dæktryk.

Claus havde ikke samme oplevelse på sin str M. Votec giver 10 års garanti på stel og 2 år på komponenter. (Jeg er ikke sponsoreret)

Alt i alt, et mega fedt arrangement i Tyskland.

Jeg anbefaler på det varmeste Votec Gravel Fondo. Løbet skifter dog startsted fra år til år, så man skal lige undersøge hvor starten går næste år, og hvordan ruten ser ud, for som sagt var det en meget hård rute de havde fundet i 2018.

Tror dog de har lært lidt af kritikken de fik efter sidste år, så mon ikke næste år kommer til at minde meget om i år, der var et helt igennem super arrangement.

Læs mere her: www.gravelfondo.de