Foto © Atmos Photography | Elin Starup

44 årig RAAM deltager kører 24 timers løb for 2. gang

Løbsplanlægningen for 2020 er allerede igang for rigtig mange. Vi har taget fat i en række motionister som i løbet af december vil fortælle lidt om et eller flere af de mål de har for den kommende sæson. I den første artikel har vi haft fat i den karismatiske Elin Starup

Af Uggi Kaldan

Kan du introducere dig selv kort, og fortælle hvordan du kom i gang med Ultracykling? 

– “Jeg er 44 år og mor til 2 voksne børn. Sabrina på 22 og Niklas på 21, som heldigvis synes det er fedt og sejt det deres mor foretager sig. Jeg startede med at cykle i maj 2016.

Min introduktion til ultracykling skete ved et foredrag med Claus Robl i september 2016. Claus havde i juni samme år gennemført Race Across America (et løb jeg aldrig havde hørt om før). Jeg var fascineret af ultracyklingen fra første sekund Claus fortalte. Tanken om der fandtes en anden form for cykling end almindelig landevejscykling i grupper og tilhørende motionscykelløb tiltalte mig.

På det tidspunkt var jeg lige begyndt at dyrke triatlon og var vild med non-draft cyklingen og træningen alene. Jeg sparrede med Claus og fik lidt tip til at komme i gang, og da jeg fulgte Race Around Denmark, da det blev kørt første gang i 2017, vidste jeg, at dét skulle jeg i 2018. Så var jeg i gang…”

Du kørte Helnæs i år, første 24 timers løb nogensinde, hvordan fik du den idè

– “Helnæs føltes som det naturlige valg, for at se hvor langt det kunne lade sig gøre at køre på 24 timer i et ”kontrolleret” miljø. Når man kører længere ultracykelløb, skal man hele tiden have i baghovedet, at man skal holde mange dage. Her er det ”kun” 24 timer, og det betyder derfor ikke så meget, at man belaster kroppen lidt mere end man ville gøre, hvis man skulle køre igen næste dag.”

Der var rygter om en brækket tå… er det ikke ret dumt at stille til start med en brækket tå?

“Det er rigtig, rigtig dumt 😊 Men jeg tænkte det måtte briste eller bære. Jeg havde jo lige været igennem 10 døgn, der ikke ligefrem var lette, så 24 timer på cyklen med en brækket tå, skulle jeg nok overleve.”

Helnæs24 2019 Elin Starup

Hvordan gik løbet?

“Alt taget i betragtning, gik det rigtig godt. Jeg havde haft et ønske om at køre 600 km og endte på 547,90 km. Uden min brækkede tå skal lyde som en dårlig undskyldning, så var den klart medvirkende til jeg ikke nåede de 600 km. Efter 200 km, var jeg ved at smide cyklen ad h… til 😉

En Panodil og en tudekiks senere, var jeg dog tilbage på cyklen og brugte totalt set ca. 20,5 timer i sadlen.
Jeg endte på en 2. plads og var egentlig godt tilfreds med resultatet af mit første 24 timers løb.”

Hvad synes du om Helnæs 24? Hvorfor skal man stille op i det?

– “Helnæs 24 er et super fedt og meget smukt løb og jeg kommer helt sikkert tilbage i 2020.
Hvad enten man vælger at køre 6, 12 eller 24 timer, kan man få mulighed for at teste sig selv af. I modsætning til almindelige motions- og ultracykelløb, skal du lægge dig fast på en distance.

Til Helnæs 24, skal du lægge dig fast på et maksimum antal timer du vil deltage, og se hvor langt det bringer dig. Da man kører på en rundstrækning, kommer man forbi målområdet med maks. 1,5 times mellemrum, og man kan vælge at holde pause eller stoppe, når man synes man har nået sin grænse.”

Har du nogen gode råd til nye ryttere?

– “Skynd jer ud på cyklerne og nyd hver en kilometer 😊
Find ind til hvilken slags cykling der passer til netop dig.
Er du i tvivl om, hvor langt du kan klare at køre, så kom og kør sammen med en masse skønne mennesker til Helnæs 24 og test dig selv af – du er aldrig længere end 17 km fra målområdet.
Og husk kun at køre med udstyr du har testet under træning.”

Hvilket noget udstyr kørte du på? 

– “Jeg havde 2 cykler med, som er bikefittet til jeg kan køre langt på dem.
Den ene er en Pronghorn CX, som jeg har fået sat bøjler på, så jeg kan ligge og slappe af i ryggen mens jeg kører. 100% bygget til komfort.
Den anden, min Pronghorn Aero, der er sat op med tristyr, bøjler og 52/36 klinger foran. Bygget til fart 😊
Når man kører 24 timer, er det rart at have 2 cykler at skifte imellem.
Mine cykelbukser er fra Xtreme og jeg ved de sidder godt og puden passer til min sadel (ja ja – og til min bagdel 😉).”

Er der andre løb end Helnæs 24 du ser frem til i 2020?

– “Ja, jeg har da et par stykker lagt i kalenderen på nuværende tidspunkt😊
Jeg skal køre Race Around Denmark igen i maj 2020, dog skal jeg denne gang køre uden følgebil. Altså 1.600 km unsupported på max. 5 døgn.

I uge 27 kører jeg Danmark Rundt med Bike4Kids, som jeg er ambassadør for.

Og så skal vi frem til 2021, hvor jeg efter dette års forsøg på at gennemføre Race Across America, som jo desværre ikke lykkedes, vil gøre et nyt forsøg.”

Har du fået lyst til at deltage i et 24, 12 eller 6 timers løb, så kan du tilmelde dig Helnæs24 lige HER!