8 fede jakker til vintertræningen

Redaktøren har været ude i den begyndende vinter og prøve 8 forskellige vinterjakker. Vi har forsøgt at finde jakker med forskellige karakteristika, og i forskellige prisklasser. Jeg vil ikke forsøge at sammenligne dem eller fortælle hvilken jakke jeg synes er bedst. Det vil variere fra rytter til rytter, funktionalitet, udseende og pris vægtes meget forskelligt. Hvad jeg kan sige helt overordnet er at alle jakkerne vi har prøvet er i god kvalitet, og har været rare at cykle i. Testeren er 186cm høj og er lidt vinterfed med en kampvægt på 88 kilo. 

Af: Uggi Kaldan | Foto: Jesper Bjerring – AltomCykling.dk

Castelli Perfetto – 1479 kroner

Castelli Jacket Test AltomCykling.dk

Castellis Perfetto skal nævnes først; – jakken er en videreudvikling af den nu legendariske Gabba jakke. Da Castelli præsenterede Gabbajakken revolutionerede de nærmest prof-feltet. De første Gabba jakker kunne ikke printes i teamdesign, de var derfor bare sorte. Det var en fordel for de proffer der ikke havde Castelli som sponsor, jakkerne var nemlig så gode at når det regnede, så kørte alle i Gabba. Havde man ikke Castelli som tøjsponsor, så stregede man bare det røde logo ud med en sprittusch… totalt civil ulydighed. Som seer kunne man dog godt regne ud, at de sorte jakker hele feltet pludselig kørte i, var Castellis Gabba. Det bemærkede tøjproducenterne og sponsorer naturligvis også, og hurtigt producerede de deres egne Gabba lignende jakker, men Castelli skal have credit for at være de første.

Tekniske detaljer

Perfetto er en tynd skaljakke med utroligt gode åndbare egenskaber, samtidig med at materialet er super elastisk. Det giver en god tæt pasform og fremragende komfort. Det der ligner lommer på forsiden af jakken er “åndehuller” der kan lynes op, så når du føler du begynder at blive lidt klam under jakken (f.eks. umiddelbart efter et interval) – så kan du åbne op på fronten og lukke lidt luft ind – og noget damp ud.

De sorte paneler under ærmerne er ligeledes ekstra åndbare. Jakken er vandtæt, vindtæt og åndbar, har et lækkert snit med en lang smæk bagtil, samt en fin høj halskrave. Desuden er jakken coatet, hvilket betyder at vand perler af, og ikke optages i materialet. En hurtig anbefaling herfra: følg vaskeanvisningerne og brug vaskemiddel udviklet til membraner, så holder coating og membran væsentligt længere.

Perfetto kan foldes sammen så den kan være i en baglomme, den langærmede udgave, som vi tester her, fylder dog en del når den er foldet. Til sommerbrug anbefaler vi derfor den kortærmede version, der lettere kan pakkes sammen i baglommen. Perfetto fåes i øvrigt i flere forskellige farver, bl.a. også signal gul, hvis man ønsker sig en jakke der er ekstra synlig på landevejen til vintertræningen.

Castelli logoet på bagsmækken er refleks.

Oplevelse af jakken

Jakken er afprøvet i solskin omkring 0 grader og i let regnvejr omkring 5 grader, begge gange med en tynd uldundertrøje under, her performede den perfekt, særligt de ekstra udluftningskanaler i fronten var brugbare under intervaltræning hvor intensiteten varierer.

Jakken har et lækkert snit. På billedet står jeg i en str. XL… til sommer når der er smidt et par kilo kan jeg sikkert køre L – men til vintertræning er det rart at der er plads til et isolerende lag under jakken (og lidt ekstra plads til maven). Jakken ånder utroligt godt og er samtidig ok varm, med en tyk undertrøje under ville jeg kunne bruge denne jakke ned til -5 grader, samtidig er den ikke tykkere end at den også er funktionel på en kold / våd sommerdag.

En meget alsidig jakke.

Set hos Ciclismo.nu til 1499 kroner

Sugoi RSE Alpha – 1799 kroner

Sugoi Alpha Jacket Test AltomCykling.dk

En foret cykeljakke? Ja det tænkte jeg også da jeg hørte om det, skulle det nu være smart? Ret smart faktisk!. Personligt synes jeg jakken er super fed, det er frækt med det blanke look, og så sidder den godt til kroppen, selvom de røde dele af jakken (der er forede) ikke er elastiske, det er de sorte paneler derimod.

Tekniske detaljer

Foret cykeljakke, med elastiske paneler. Jakken er rimeligt vindtæt, dog ikke i siderne. Det er en meget let jakke, hvilket den ikke umiddelbart ligner og så ånder den rigtigt godt.

Der er en lille brystlomme, hvor man godt kan have sin telefon, og så er der to baglommer med “sideindstik” – begge er store og rummeligt og med lynlås.

Jakken har desuden “off centered” front lynlås der skulle gøre at vinden ikke trænger ind gennem fronten så let.

Oplevelse af jakken

Jeg er blevet virkeligt overrasket af den her jakke, som er utroligt behagelig at cykle rundt i. Den er varm, samtidig med at den er meget åndbar. De store paneler der ikke er vindtætte hjælper naturligvis også på åndbarheden, men betyder også at jakken ikke er så varm som man skulle tro, og faktisk vil jeg kun vurdere den til at være marginalt varmere end f.eks. Perfetto fra Castelli herover, til gengæld ånder den bedre, da den ikke har en vandtæt membran. Trods det det røde materiale ikke er elastisk så giver de elastiske sorte paneler en god pasform, bemærk at de går helt ned til ærmeenderne.

De vertikale lommer bagpå fungerer godt, selvom det kan være besværligt at lyne en lynlås op hvis man har store luffer på, og så er jeg altid lidt bekymret for lynlåslommer, særligt på en vinterjakke. Jeg har en tendens til at pakke ALT muligt ekstra med, og tage handsker, hue osv. af og på og af og på, så jeg bruger lommerne rigtigt meget om vinteren.  Jeg kan godt være lidt bekymret for om lynlåsene holder på sigt.  Funktionelt fungerer lommerne dog godt, når man har lynet op, er de lette at komme i, og der er som sagt god plads. Vil gerne lige præcisere at jeg ikke har oplevet problemer med lynlåsene, og måske er min bekymring helt uberettiget, synes dog jeg ville nævne det.

Det er en overraskende en god træningsjakke ned til omkring frysepunktet, det er ikke alle der vil mene den er varm nok til minusgrader, jeg kunne nok godt køre i den på en solskinsdag i minus 2 – 4 grader. Jeg er overrasket over at jakken ikke er varmere end den er, omvendt, så er den virkelig lækker til træning, ved temperaturer ned til omkring frysepunktet. Jeg står i en størrelse L, så Sugoi Alpha jakken er altså “skandinavisk” i størrelserne.

En overraskende god og lidt anderledes jakke. Fåes også i sort.

Set hos Cykelpartner.dk til 1799 kroner

 

ENZO team jakke – 1099 kroner

Enzo Jacket Test AltomCykling.dk

ENZO er et nyt cykeltøjsmærke grundlagt i Aarhus i 2016, tøjet er produceret i Italien og vi har tidligere på AoC testet deres sommertøj, så selvfølgelig skulle deres vinterjakke også med i denne artikel. Her er deres første bud på en vinterjakke. Designet kan vel bedst beskrives som inspireret af “Find Nemo”… men det kan du sagtens ændre på, alle ENZOs modeller kan bestilles som teamtøj, i eget design.

Tekniske detaljer

Her er tale om en helt klassisk vinterjakke, i foret elastisk materiale, der både er vandtæt, vindtæt og rimeligt åndbart.

Jakken AoC har fået tilsendt er en prototype, så der er et par detaljer der ikke helt er som de bliver på den endelige version, hvor jakken bliver udstyret med en lidt kraftigere lynlås på fronten, samt en vandtæt lynlåslomme til telefonen bagpå, samt lidt ekstra reflekser.

Materialet er en meget tyk og varm fleece, fint rummelige lommer bagpå, og ok høj hals. Ikke så mange dikkedarer, en klassisk varm vinterjakke.

Oplevelse af jakken

Jakken er den tykkeste og varmeste af jakkerne vi har med i artiklen her og kan sagtens bruges i minusgrader. Jakken har været brugt i både regnvejr og frost og performede godt begge steder. Den er dog VARM, så her er tale om en jakke til frossenpinden eller dem der stadig kører når det virkelig er koldt.

Kører du intervaller og det er over 5 grader vil det sikkert give dig sved på panden og kroppen. Redaktøren står i en størrelse XL, så jakken ligger størrelsesmæssigt et sted mellem Castelli og Sugoi i størrelserne.

En lækker varm jakke til en attraktiv pris.

Set hos Enzo Cycling til 1099 kroner

ALé Klimatik 4season – 1399 kroner
Alé Team Jacket Test AltomCykling.dk

ALé jakken er endnu en jakke der kan bestilles som teamjakke. Producenten kalder den 4season, måske i Syditalien… her er tale om en tynd jakke, en decideret skaljakke, den er meget tynd. Det gule materiale er ikke elastisk, men det er det sorte materiale. Jeg står i en XL og den sidder TÆT, så det er en ægte italiener.

Tekniske detaljer

Jakken er en decideret skal / regnjakke, der kan bruges hele året som yderlag. Der er stort ingen isolering i jakken, så det den kan er at være vandtæt, og let! Jakken kan uden problemer rulles sammen og puttes i baglommen af træningstrøjen.

De gule flader er ikke elastiske, og jakke er ekstremt “race cut” – det vil sige smalle ærmer og meget kort fortil. De sorte paneler er elastiske, men snittet og placeringen af de elastiske materialer gør at jakken ikke justerer sig på samme måde som f.eks. jakken fra Sugoi, selvom princippet med blandingen af elastiske materialer og ikke elastiske er det samme. Det er vigtigt at købe den rigtige størrelse, man klemmer sig ikke ned i den her model, hvis den er et nummer for lille.

Vandtæt, åndbar og elastisk, samt utroligt let! Der er ikke noget stof på indersiden af jakken, så man har membranen direkte mod huden hvis man ikke har et lag tøj under. Derfor vil jakken ikke være behagelig at have på alene. Alle jakkens syninger er tapede, hvilket gør den super vandtæt, ligesom de ikke elastiske flader holder til større vandsøjletryk end materialer der er elastiske.

Oplevelse af jakken

At kalde det en vinterjakke er lidt en tilsnigelse, det er en skaljakke der vind og vandtæt og derfor kan bruges som yderlag, også om vinteren. Med sine tapede syninger er den på papiret mere vandtæt end f.eks. jakker af “Gabba” typen, og kan derfor også bruges til at pendle på arbejde, med sit almindelige tøj under, som helt sikkert ikke bliver vådt, selv hvis det regner, åndbarheden er ligeledes i top.

Jeg har kørt 2 kortere ture i jakken, i regn og omkring 0 grader, jakken sidder virkelig godt når man sidder på cyklen, og bøjer sig ind over styret. Her er ikke noget stof der blafrer i vinden, på trods af at materialet er meget tyndt og let. Lækker lang smæk bagtil, beskytter bagdelen mod vand fra baghjulet. Manglen på refleksdetaljer trækker lidt ned, men det kan man evt. tilføje hvis man overvejer jakken.

En super overtræksjakke hvis man ikke kan få det tyndt nok, og hvis man tager nok lag på indenunder, så kan den også bruges ned til frysepunktet. Under 0 grader vil jeg anbefale et foret / tykkere alternativ.

Jakken vil kunne bruges hele året, også i baglommen til motionscykelløb, hvor der måske er lovet lidt regn ude på ruten. Denne jakke vil være en stor upgrade fra de billige tynde overtræksregnjakker, der blafrer og gør ved, og vil også kunne bruges som vinterjakke, men det er ikke et oplagt valg til danske forhold.

Meget vandtæt, let og alsidig jakke.

Set i Webike til 1409 kroner

Rapha Winterjacket – 2700 kroner

Rapha Jacket Test AltomCykling.dk

Lad os bare starte med at påtale de to åbenlyse elefanter i rummet – Rapha jakken er den uden sammenligning dyreste jakke i testen, og den størrelse M redakdøren har fået tilsendt er et nummer for lille! En L havde været perfekt, så Rapha er tight fit, men det er ikke italiener størrelser.

Tekniske detaljer

Vandtæt, vindtæt, åndbar og elastisk vinterjakke fra Rapha, selvfølgelig produceret i et materiale de selv har udviklet og ikke en standard italiensk metervare.

Avanceret pasform, ærmer der er syet efter hvordan armene bøjer, svært at forklare, det nærmeste jeg kommer en beskrivelse af følelsen er når man tager en skræddersyet habitjakke på. Fint høj hals, off center lynlås, og ærmer med “indsyede” manchetter ved afslutningerne.

Udluftnings åbninger under ærmerne, der kan åbnes og lukkes med vindtætte lynlåse.

Vandtæt lomme på baglommen der uden problemer kan æde min Samsung Galaxy S6 – samt mulighed for at hive en ekstra lille stofsmæk ud i lyserødt stof der beskytter bagen (og har et Rapha refleks logo på trykt), derudover små refleksdetaljer på ærmer, skuldre og sider.

Alle syninger er enten tapede eller svejsede.

Oplevelse af jakken

Jeg har cyklet 2 meget korte ture i jakken, og så har jeg fået én god ven af bloggen til at tage den ud på et par længere ture, en rytter der bedre kan passe jakken end jeg kan, så der kommer en lidt mere udførlig artikel om jakken, her om et par uger.

Hvad jeg umiddelbart kan sige er at jakken har en utroligt lækker og flot pasform. Den sidder virkeligt flot, også selvom den lige er nummeret for lille, det minder næsten om en skræddersyet habitjakke. Rapha har valgt de dyre løsninger hele vejen rundt, hvilket også er forventeligt med en jakke i det her prisleje.

Åndbarheden er god, og så er jakken super vandtæt. Jeg kunne godt have ønsket mig lidt større reflekser bagpå i forhold til at det er en vinterjakke, og så ved jeg ikke helt hvad jeg skal mene og det tynde stykke stof man kan rulle ud som “ekstra” beskyttelse bagtil. Det er selvfølgelig figursyet så det smyger sig smukt om ens popo… men ja, det kan altså også godt blafre når vinden blæser, det kan tyndt nylon stof. Det må være en smagssag om man synes det er smart, som det ses kan det pakkes væk hvis man ikke bryder sig om det.

Tapede syninger, små lommer til de vigtige ting (telefonlomme bagtil, lille lomme til ens kreditkort mv. foran) og et virkelig flot snit, efterlader ingen tvivl om at dette er en højkvalitetsjakke. Jeg er sikker på man vil blive glad for at købe denne jakke, og føle den er pengene værd. Den virker uopslidelig, og designet tidløst.

En rigtig god vinter / skaljakke.

Set hos Rapha til 2700 kroner.

Fusion S300 – 1400 kroner

Fusion World Jacket Test AltomCykling.dk

Endnu en foret jakke fra danske FusionWorld. Den hedder S300 og en er en enkel klassisk jakke med fine detaljer og gode materialer. Jeg har en str. L på, og den passer rigtigt godt, så Fusion kører altså skandinaviske størrelser.

Tekniske detaljer

Jakken fåes kun i sort som det ses på billedet, den er vandtæt, vindtæt, åndbar og foret.

Vindtæt lynlås på fronten, 3 klassiske lommer bag på, med reflekskant, samt en smæk der går ned bagpå, ligeledes i refleksmateriale, ærmerne er med klassisk afslutning og har refleksdetaljer. Der er også reflekser på skuldrene.

En enkel, og samtidig funktionel jakke.

Oplevelse af jakken

Jeg har kørt omkring 8 ture i jakken her, og den er rigtig lækker at træne i. Når det er over 5 grader bliver den form varm til hårde intervaller synes jeg, men på det her tidspunkt af året kører jeg ikke så mange af den slags, så det er helt fint (for mig).

Ydermaterialet er elastisk og pasformen er god, jakken er ikke super racefit (læs figursyet) – men i min nuværende form gør det absolut ikke noget, og for mange vil det være rart med en lidt løsere fittet jakke om vinteren. Indersiden af jakken er opkradset fleece og jakken har en god balance mellem varme og åndbarhed.

Det mærkes dog når man kører med høj intensitet at reflekserne på skuldrene ikke er åndbare. Det er det første sted hvor der bliver dannet kondens under jakken, de panaler bør de overveje at lave lidt mindre hos Fusion, eller i et åndbart materiale, ud over denne lille detalje, som jeg på ingen måde mener er en dealbreaker, det er er bare et sted der kan forbedres.

Her er en lækker vinterjakke, der sidder godt.

Set hos FusionWorld til 1400 kroner.

Northwave H20 Extreme – 999 kroner

Northwave Jacket AltomCykling.dk

Som sagt – alle producenter har lavet en Gabba jakke – og det er helt forståeligt, for som jeg nævner ovenfor, så er denne type jakke utroligt alsidig og kan næsten bruges hele året. Ligesom Castelli er Northwave jakken en elastisk, vandtæt og åndbar jakke. Derudover er H2O extreme jakken en del af Northwaves “teamtøj” program, så jakken kan altså bestilles i eget design. Jakken er en str. L og jeg vil sige den minder utroligt meget om Castellis str. XL, så altså lidt mere skandinavisk i størrelserne. Det gør ikke noget.

Tekniske detaljer

Tynd skaljakke med god elasticitet, udluftningskanaler under armene der leder luft ind i jakken, så man ikke “koger over”. Jakken er lidt tykkere end Perfettoen fra Castelli og som sagt vandtæt, vindtæt og åndbar. Jakken vi har fået til test er signal gul, så den er let at se. Derudover er de sorte striber på bagsmæk og skuldre refleksmateriale, for at øge synligheden når det er mørkt. Fin lang smæk, som jeg ikke lige har fået hevet helt ned på billedet bagfra (beklager) – og gode lange ærmer.

Jakken er desuden coated således at vandet “perler” af når det regner. Sådan en coating holder ikke evigt, men for at få den til at holde længst muligt, kan man sørge for at vaske jakken med det samme når den er blevet beskidt (så skidtet ikke tørrer ind) samt vaske den med særligt vaskemiddel der beskytter membraner og coatings og ikke på over 30 grader. Både vandtæthed og åndbarhed bliver hurtigt væsentlig forringet hvis man ikke passer ordenligt på jakker af den her slags, bare et venligt råd (igen – og ja, jeg nævner det 2 gange, fordi jeg selv har spoleret et par jakker alt for hurtigt, fordi jeg ikke tog vaskeråd seriøst).

Oplevelse af jakken

Kørte med jakken fra Hirtshals til Skagen på et lille gruseventyr med nogle gode venner, her performede den super godt. Det var ca.8 grader og med en almindelig svedundertrøje under, der var jakken bare super. Når man står stille så bliver sådan nogle tætsiddende jakker dog hurtigt kolde (fordi overfladen bliver kold og sidder tæt på huden) – så har man intet isolerende på under, så skal man sørge for at der er lidt intensitet på, ellers kan man godt blive kølet ned hurtigt.

Jeg har også kørt en kortere tur i regnvejr med jakken og her var den vandtæt, ligesom coatingen der er på, fik vandet til at perle af. En dejlig funktionel jakke, til en skarp pris.

Set hos CyclingFreak BikeStore til 999 kroner

Alé Klimatik Heavy Vinter – 1789 kroner

klimatik-heavy-ale

Som flere af jer nok har opdaget så sendte ALé en ekstra jakke til test, nemlig den her deciderede vinterjakke, der ligesom jakken fra Sugoi er foret, men jakken her er også vindtæt og vandtæt, eller i hvert fald vandafvisende. Igen er her tale om en tætsiddende jakke, det er en str. XL jeg har fået tilsendt, og den skulle ikke være mindre :)

Tekniske detaljer

Jakken er sort (som det ses) den har elastiske paneler under armene, og så er det blanke stykke stof man kan se på ryggen hvor klimatik er trykt, også elastisk, det giver jakken et rigtigt godt fit, selvom den altså er skåret som en rigtig cykeljakke (KORT foran, LANG bagtil). Jakken har 3 lommer på ryggen i tyndt vandtæt stof, men kører du uden skærme så bliver du våd ned i lommerne alligevel, heldigvis har den også en ekstra vandtæt lynlås-lomme, hvor du kan putte din telefon i. Den æder uden problemer min Samsung S6 EDGE.

Der er refleksdetaljer på toppe af lommerne og på ærmerne, de synes ikke af voldsomt meget, men det er gode reflekser, og de virker altså som de skal.  Smækken er som sagt god lang, og halskraven er også rigtig lækker, god højde, og ikke for løs, som det ellers ofte kan være tilfældet!

God solid lynlås foran der også er vind og vandtæt, virker som noget kram! – og derudover et rigtigt fint snit og fit.

Oplevelse af jakken

Jeg har nået 2 ture i jakken, en sen aftentur omkring frysepunktet, og en kortere tur med lidt mere intensitet.  På den første tur regnede det lidt og var ca. 0 grader – måske noget nær det værste cykelvejr der findes, men her fungerede jakken rigtigt godt. Overmaterialet holdt uden problemer de små byger ude, godt hjulpet af en imprægnering der får vandet til at perle af. Det fungerer super godt med den ekstra foring på overdelen af kroppen hvor man har brug for den, og så ånder jakken rigtigt godt til trods for både for og vandtæt membran. Det skyldes helt sikkert at jakken er tynd på ryggen og i siderne.

På min anden tur var det lidt koldere, men tørt. Lige når man starter (og er kold) kan man godt mærke vinden kommer lidt ind i siderne, hvilket naturligvis er med til at øge åndbarheden, men så snart man bare får pulsen lidt op, så er det rart med den ekstra åndbarhed. Jakken var på grænsen til at være for varm ved høj intensitet omkring frysepunktet, til gengæld kørte jeg uden problemer en stille og rolig lang tur på 2,5 time, uden at blive kold. Det må siges at være godkendt!

En varm, men samtidig utroligt åndbar og lækker jakke.

Set hos WeBike til 1789 kroner

Se redaktøren “unboxe” jakken fra Alé her: