Frog Bikes Denmark Photo: Uggi Kaldan // AltomCykling.dk
FROG 48 vejer kun 6.9 kilo - det er noget der bringer smil frem! © Photo: Jeppe Udby // AltomCykling.dk

Børnecykler fra FROG Bikes – vejer ikke et ton!

Hvorfor skal børn køre på cykler, der vejer mellem 14-18 kilo, når vi andre fuldvoksne pedaltosser drøner rundt på carbon-maskiner, der vejer mellem 6-8 kg? Er der noget, der kan dræbe cykelglæden for en nystartet cykelentusiast på 3-4 år, er det da tungt udstyr. Ligesom med voksne skal børns cykelglæde vokse på et fundament af succesoplevelser, og der er de traditionelle, tonstunge jernrammer til børn ikke det bedste udgangspunkt, det har de tænkt over hos FROG bikes. 

Af: Jeppe Udby

Hvem er cykelfar?

Det spurgte vi også os selv om, da Cykelfar, som Thomas kalder sig, kontaktede bloggen for at høre, om vi ville teste børnecykler. Cykelfar ramte et ømt punkt hos mig som cykelentusiast og far til tre, nemlig min aversion mod den forholdsvist høje vægt på traditionelle børnecykler. Cykelfar havde nemlig i sin besiddelse flere modeller fra den britiske cykelproducent, Frog Bikes, som har specialiseret sig i kvalitetscykler til børn, hvor der er fokus på minimering af vægt – vel og mærke uden prisen er eksploderet.

Mange forhindringer – og dumme bakker!

To af mine tre piger er store nok til at cykle. Jeg har ikke avlet verdens stærkeste eksemplarer og deres naturlige hang til elektroniske udfordringer på iPaden har det seneste år været markant større end lysten til at trille rundt i kvarteret på den tohjulede. Det med cykling har næsten altid været forbundet med bøvl og besvær. Bakker, store som små, grusveje, vejbump, op og ned af kantsten. Der er bare for mange forhindringer til, at det med cykling har været rigtig sjovt for de små størrelser.

Særligt bakkerne har voldt problemer. Når vi har cyklet sammen hen til skolen, har bakkerne tit været der, hvor cyklen i bedste Bjarne-stil er blevet smidt, og temperamentet for den ældste af pigerne er kogt over. De første par gange det skete, tænkte jeg, come on, stram balderne. Da jeg havde gjort det et par gange opdagede jeg, at jeg selv sad på en fin racer på ca. 8 kg, mens hun kørte på et jernbæst på ca. 16. En hurtig udregning viste, at jeg kørte på en cykel, der var omtrent 8 gange lettere end mig selv, mens hun måtte mose igennem hele vejen til skole på en cykel, der nærmest vejede det samme som hende selv, oven i købet med en 4 kg tung skoletaske på ryggen. Tak for kaffe! Prøv lige at sæt mig op på en 75 kg tung jerncykel og spænd en fyldt 15 liters camelbag på ryggen af mig. Kig så godt efter. Kan se du mig smile? Nej, vel!

Derfor har jeg på mine børns vegne længe ledt efter en let cykel. Ikke nødvendigvis noget med race (selvom Frog Bikes også har nogen fede racer-modeller til børn). Bare en let cykel, der kan skabe noget køreglæde, som måske en dag kan blive til noget mere og noget med nummer på ryggen, hvem ved.

Frog bikes viste sig at have det jeg ledte efter.

Faktaboks:

Frog 48
Justerbare bremser fra Tektro
Justerbart headset
16 tommer hjul
Unisex farvemuligheder
Fem års garanti
Vægt 6,9 kg!

Frog 62
Justerbare bremser fra Tektro
8 nemme gear
Kvalitetsramme i aluminium
Unisex farvemuligheder
Fem års garanti
Vægt 9,8 kg!

Lad os vende tilbage til Cykelfar. Han kom forbi med to modeller – en Frog 48 og en Frog 62. Den første er en begyndercykel til et barn, der skal have erstattet løbecyklen med en pedaldrevet version. Frog 62’eren kalder Frog Bikes denne Hybrid. Jeg har ikke researchet navnet, men gætter på, at det er fordi, den er velegnet til både skov og landevej. Tallene, altså 48 og 62, er ca. skridtlængden som brugeren skal kunne mønstre, men det kan selvfølgelig reguleres med en justering af saddelhøjden – dog ikke i det uendelige.

Hun har altid været lidt usikker på cyklen med de store hjul og det tog lang tid for hende at blive selvkørende, men på Frog 48’eren kunne hun pludselig det hele. Der var nærmest lidt Sagan over det. Jeg måtte bide mig selv i tungen for ikke at bede hende sætte farten ned. Så mens hønefar her stod med krøllet tunge og kiggede på, fløj hun rundt i kvarteret, op og ned af kantsten. Hun spiste uden problemer bakker, som hun tidligere har opgivet og fandt lynhurtigt stor sikkerhed på cyklen.

Hvor gode er de så?

Hendes nyfundne selvtillid fik hende til at tage så meget fart på, at hun nærmest lettede, da hun skulle op over et lille bump fra vejen til fortovet og fortsatte ind i vores indkørsel hvor hun ramte gavlen på vores hus. Jeg frygtede kortvarrigt for huset, men det står endnu, og pigen rejste sig, børstede bukserne og grinede… Måske er der alligevel en rigtig cykelrytter derinde? :)

Min ældste datter var noget mere forbeholden over for Frog 62’eren. Hun forstod straks fordelen ved at få en væsentligt lettere cykel, men den kræver en lidt mere foroverbøjet stilling end hun er vandt til fra sin bedstemor replica, hvor man sidder ret oprejst. Vi arbejder på tilvænningen. Det skal nok komme, hun har da ikke smidt cyklen i arrigskab på bakken endnu!

Børns cykler skal ikke veje et ton. De skal heller ikke koste en milliard. De skal ikke gå på kompromis med sikkerhed. Til gengæld skal de skabe smil og køreglæde… og det gør Frog Bikes. Herfra skal lyde den varmeste anbefaling. Faktisk så jeg ingen anden mulighed end at købe en 48er til min yngste datter, og som det ses på billedet herunder så har redaktøren på bloggen her også købt én til sin datter Siri som elsker den…

Når børnene er glade, så er forældrene glade, er det ikke sådan det er?

På linket HER kan du finde nærmeste forhandler.

Frog Bikes Denmark Photo: Uggi Kaldan // AltomCykling.dk