Copenhagen Road en flot cykelhylde, desværre ren kopi © Photo: Uggi Kaldan
Copenhagen Road præsterer en flot cykelhylde, desværre er det ren kopi. © Photo: Uggi Kaldan

Copenhagen Road – kan man det?

Copenhagen Road producerer en fin cykelholder, men den har en speget historie!

For lidt over en måned siden fik jeg en mail i postkassen fra kreatøren af cykelholderen herover. Jeg havde faktisk selv set holderen tidligere, i et blad eller lignende og synes den var flot, så da jeg blev tilbudt et eksemplar, mod at anmelde den på bloggen, sagde jeg ja med det samme. (Ja… jeg er en luder).

Det er et super flot produkt, og jeg glædede mig til at hænge det op og anmelde det, og jeg ville ikke have tænkt mere over det, hvis det ikke var fordi, jeg dagen efter fik en ny mail fra Copenhagen Road, der linkede til en artikel på Euroman om netop cykelhylden: “Kopi eller inspiration“. Copenhagen Road ville bare lige lade mig vide, at en blogpost om cykelhylden muligvis kunne kaste noget kritik af sig på AltomCykling.dk, da hylden altså var en ren kopi af en andens produkt.

Nu har jeg intet imod en livlig debat, men når der alligevel er gået et stykke tid inden jeg har kunne tage mig sammen til at skrive anmeldelsen (som så alligevel ikke bliver så meget anmeldelse) – så skyldes det, at jeg alligevel blev nysgerrig. For hvem er var den oprindelige udvikler af cykelholderen, og hvad synes han egentlig om at en ung mand i København havde kopieret den, og nu sælger den til store dele af verden, ja faktisk også til oprindelseslandet USA?

Ceise and Desist, nej Chris fra Knife & Saw synes ikke godt om!

Chris Brigham hedder manden bag den oprindelige hylde, og “Knife & Saw” hedder hans virksomhed i USA. Chris lever faktisk af at sælge sin hylde og et par andre produkter, så han var både overrasket og skuffet da jeg bad om en kommentar til at Copenhagen Road har kopieret hans idé. Overrasket fordi Christian Korsager, manden bag den danske kopi, efter at have modtaget et såkaldt “Ceise and Desist letter” fra Knife & Saw, havde skrevet en mail til Chris, hvori han lovede at ville stoppe salget, så snart hans lager var tømt, og skuffet over at en iværksætter, lidt som Chris selv, bare kopierer en fed idé… som Chris sagde til mig på Skype: “Det havde næsten været lettere at forstå, hvis det havde været en stor koncern, og ikke bare en iværksætter som mig selv”.

Nu kan jeg godt følge manden bag Copenhagen Road i at det faktisk bliver ret dyrt at købe hylden hjem fra USA, når told og fragt er lagt på, faktisk næsten dobbelt så dyrt som udsalgsprisen. Dette skulle være en af årsagerne til at Christian Korsager startede produktionen af hylden i DK, men hvad jeg ikke forstår er, at jeg på kun to mails havde etableret en kontakt med Chris, og vi allerede der snakkede om, hvordan jeg måske kunne hjælpe ham med at få produceret hylden i Europa, da han udemærket var klar over at hans salg led under “toldbarrieren”. I stedet for at lyve og sige at man vil stoppe med at sælge hylden, men alligevel fortsætter med at sælge den, hvorfor så ikke søge samarbejdet Christian Korsager? På alle planer jeg kan komme i tanke om, er det da en meget federe og mere overskudsagtig løsning. Det er nok for sent nu, men prøv det da.

Copyright og patent er desværre ikke bare så lige til.

Egentlig havde jeg lidt håbet at jeg kunne hjælpe Chris i USA, i forhold til de danske kopier, men efter et par samtaler med et par advokater, med forstand på den slags, viste det sig hurtigt at det desværre ikke er så lige til at føre et stop af kopier ud i livet. Ikke umuligt, men det ville koste noget arbejde (og penge), og udfaldet var ikke 100% sikkert, der er en del tvister om patentrettigheder mellem USA og EU og området er mudret. Nu skriver jeg historien i stedet, så må det være op til folk selv, hvad de vil mene om sagen, som iværksætter synes jeg personligt det er tarveligt.

Selve hylden er i fantastisk kvalitet.

Christian Korsager har når alt ovenstående er sagt, til gengæld bedrevet et fint stykke håndværk, hylden er flot og ser skide godt ud på min væg hjemme i stuen, så det er også lidt trist at jeg bliver nødt til at skille mig af med den, det ville være temmeligt dobbeltmoralsk at lade den hænge.

Som det ses på billedet har den dog også en designmæssig udfordring med moderne cykler der “sloper”. Min cykel, der har en aggressiv geometri, hænger i hvert fald ikke helt lige, og det ser faktisk ikke fantastisk ud. Det skal man måske lige overveje inden man investerer i sådan en holder her, fra enten Danmark, eller USA.

Endnu værre er det at kæresten faktisk mener at dette er den eneste flotte cykelholder i verden, når nu den skal være i vores stue. Så at min moral nu er skyld i at hun igen skal tækkes med en gammel ikke så pæn plastic holder på væggen… ja det bliver min hovedpine, måske bliver jeg nødt til selv at udvikle en helt ny, flot cykelholder, der løser det problem, hvis det lykkedes mig at skabe en rigtig fed en, håber jeg ikke en eller anden amerikaner bare planker idéen, men måske skal man bare vænne sig til at det er sådan verden hænger sammen, med internet og globalisering osv.

Hvad havde du gjort?

Retrospektivt skulle jeg selvfølgelig have ladet være med at sige ja til at modtage et eksemplar af hylden, og i hvert fald aldrig have hængt den op. Det må jeg tage på mine skuldre, mere moralsk var jeg altså ikke, til at starte med. Det har til gengæld naget mig siden. En del af mig siger, “bland dig uden om, det er ikke dit problem at nogen vælger at kopiere hinanden. Det sker hele tiden” – og en anden del siger “ahhh, det er alligevel for frækt, og hvad hvis det var din egen idé der blev planket?”. Den gode engel vandt for mit vedkommende, så hylden må ned, og jeg må spare op til originalen.

Men hvad synes I? – og hvad skal jeg gøre med hylden? Mest af alt har jeg lyst til at sælge den til en læser, og sende pengene til Chris i USA, så får han da en julegave som et lille plaster på patentsåret, men jeg ender nok med bare at levere hylden tilbage til Copenhagen Road. Andre gode forslag modtages gerne.

Til sidst vil jeg gerne undskylde over for Christian Korsager fra Copenhagen Road, jeg ved jeg til at begynde med gav udtryk for, at jeg ikke havde noget problem med at du havde kopieret en andens design og solgte det i Danmark, men må erkende, at jeg efter at have sat mig ind i sagen og tænkt over det, er blevet klogere, mit moralske kompas var simpelthen forkert indstillet.

Du har lavet en flot hylde, men jeg kan ikke forstå at du ikke har gjort det i samarbejde med den oprindelige idémand, der er en oneman operation, helt som dig selv, det er altså lidt tarveligt, det er der bare ingen vej uden om.

Den oprindelige hylde (og andre ret fede produkter) kan ses og købes her : Knife & Saw