Foto © AltomCykling.dk | Die Ronde | Privat Foto

En debutant på brosten

Tilbage i 2019 deltog jeg i cykelløbet Ronde van Borum og var så heldig at vinde en tur til Belgien, med tilhørende start til motionsudgaven af Flandern Rundt. Der har været en del bump på vejen, med blandt andet aflysninger pga corona, inden jeg endelig kunne sætte mig i min bil d. 1. april i år med kurs i retning af Belgien, og en stor oplevelse.

Af Lene Jørgensen, Ronde van Borum veteran og Die Ronde debutant

Tak til Visit Flanders

Bag konkurrencen stod Visit Flanders og de har sørget for alt, og har simpelthen været fantastiske. Booking af billetter, hotel osv., flytning af hotelreservation og startnummer da løbet blev udsat og meget andet, de har ganske været helt ekstraordinære.

GPSen blev indstillet til at køre direkte til Oudenaarde, hvor der var udlevering af startnummer. Det var super enkelt at finde rundt, da ALT i forbindelse med løbet var skiltet helt upåklageligt. Nummerudlevering gik hurtigt. Det var muligt at hente startnummer helt frem til starten gik dagen efter. Der var en virkelig god stemning og med forskellige boder, hvor det var muligt at købe merchandise mm.

Den gode oplevelse behøver ikke at være lang og opslidende

Tilbage i 2019 havde jeg tilmeldt mig den længste rute men valgte ved ankomst til Belgien at ændre distance til 74 km, da ruten (læs brosten) nok ikke lige var min foretrukne og mit ønske var at få en virkelig god oplevelse. Starten lørdag morgen var flydende og det var muligt at starte mellem kl. 7.00 – 10.00. Det fungerede rigtig godt og der var ro på og man mærkede ikke at der var 16.000! der skulle afsted.

Jeg havde haft rigtig mange tanker og sommerfugle i maven inden starten. På 75 km turen er der 12 hårde bakker / brostensstykker og ca. 1000 hm.
Heldigvis var vejret med os, og lovede tørvejr, kun lettere skyet, ca. 7 m/s vind og op til 7 gr i løbet af dagen, det lignede dog en rigtig kold start, omkring 0 grader, og det holdt stik. Jeg valgte at starte kl. 7.30, da jeg så håbede på at jeg kunne undgå at der var alt for mange på de hårde brostensbakker, da jeg vidste at det virkelig ville blive en udfordring for mig.

Brostenene var præcis ligeså modbydelige som ventet

Turen ud af byen var ganske flad og medvind, og der kom stille og roligt gang i benene og ro på nerverne, nu var jeg endelig afsted. Jeg tog det ganske roligt og mit mål var at gennemføre, tiden var underordnet, efter kun 13 km mødte vi rutens første rigtige stigning, Koppenberg, den er ikke lang men ganske modbydelig. Det ligner den går lige op i himlen, den er “kun” 700m lang, med byder på et gennemsnit på 9.4% og max 22 %, selvom på god asfalt en seriøs udfordring for de fleste, men denne bakke er krydret med store runde brosten. Det gik meget langsomt op, men en kæmpe sejr da jeg nåede toppen.

Ruten var virkelig godt skiltet og der var politi ved alle veje og kryds, så på trods af, at man skulle overholde færdselsloven, blev alt trafik holdt tilbage for os deltagere, det er fordelen ved at deltage i disse kæmpe motionscykelløb. Oven på sejren over Koppenberg og følelsen af at føle sig som en proff. var humøret højt og nu følte jeg overskud til resten af turen. Det blev der også brug for!

4 lede bakker – jeg havde ikke brug for mere!

De fleste af bakkerne i Belgien er korte, men hårde, dog er der ikke brosten på alle, til gengæld kommer mange af dem hurtigt efter hinanden, hvilket virkelig slider på kroppen. Min taktik med at tage turen stille og roligt og ikke koncentrere mig om andet end at gennemføre, det gjorde at jeg havde overskud til at nyde naturen og til at komme rimelig ok over bakkerne. Der var rigtig mange der kørte som mig, og ventede på hinanden på toppen af bakkerne, hvilket også var med til at skabe god stemning.

74 kilometer lyder måske ikke af meget, men når der konstant er hårde bakker (ligesom til Ronde van Borum i øvrigt), så er 74km rigeligt! Efter først Koppenberg, så Kruisberg, Oude Kwaremont og Paterberg, havde jeg fået rigeligt med udfordringer, men det var også noget helt særligt at bestige de stigninger, det er jo dem man kan huske fra at have set cykelløbet i tv, så det var virkelig en unik oplevelse at få lov at cykle på dem. Da jeg kørte over målstregen, var det med en fantastisk følelse at have gennemført med overskud og en god beslutning jeg havde taget at ændre på distancen.

En oplevelse jeg kan anbefale.

Er man til hårde bakker og brosten må det næsten være et must at tage turen til Flandern og køre løbet. Hele afviklingen af løbet var perfekt og alt fungerede. Søndagen skulle jeg selvfølgelig bruges på se de professionelle konkurrere. Det er en kæmpe fest i Flandern og man skal være tidligt ude for at komme ud til de gode steder, og få en plads hvor man kan se noget. Jeg tog ud til Oude Kwaremont hvor jeg dagen forinden selv havde cyklet.

Det er en kæmpe oplevelse at opleve stemingen til løbet, det er estimeret at omkring 750.000 mennesker flankerede ruten i år, mens over 150.000 blev og så den kvindelige udgave, der afvikles umiddelbart efter mændenes løb, det er en stigning på næsten 400%, på kun 3 år, sikke en udviklingsrejse damecyklingen er ude på, wow.

Det var en fuldstændigt fantastisk tur til Belgien, og selvom brosten aldrig bliver mit favoritunderlag, så får løbet og oplevelsen mine varmeste anbefalinger. Er du cykelfan, så bør du unde dig selv en tur til “Die Ronde”, mindst én gang i livet, uanset om du skal deltage i motionsudgaven eller ej, det er en kæmpe oplevelse!

Tak for turen til Ronde van Borum, og Visit Flanders! AoC elsker Belgien, læs om  vores sæsonåbningstur til KBK Cyclo og Omloop i 2020!