Asbjørn på sin Battaglin Pro Team Ultegra fra Bikebuster i Aarhus
Asbjørn på Ormslevbakken, anden omgang, det ser sgu godt ud! ©Photo: Uggi Kaldan (iPhone) // AltomCykling.dk

“Forårs”-træning som nybegynder.

Det er fedt at cykle… meget sjovere end at løbe!?

Det er ikke uden en hvis stolthed, at AltomCykling.dk kan berette, at bloggen har inspireret en af læserne til at købe en cykel og komme ud på landevejen. Reaktionen efter de første par træningsture har været noget i retning af – “f*** det er fedt det her… meget sjovere end at løbe” – og det kan vi godt tilslutte os, det er mega nemlig super fedt at cykle, særligt som første skridt, hvis formen ikke er ret god.

Ikke et ondt ord sagt om løb, det er sjovt at løbe, særligt når formen er bygget op , men for mange bliver de første par løbeture en hård opvågning til realiteterne. Hvis du er i dårlig form, så kan du ikke løbe ret langt, måske kun 2 minutter inden du skal holde pause og gå, måske endda stoppe helt op, det kan tage motivationen fra mange!

Modsat på cykel, den kan de fleste i almindelig “Cafe Latte” form (Læs: Bløddyr Red.) holde igang i en times tid, hvis de undgår de værste bakker, og ikke sætter tempoet for højt. Det er godt for motivationen og inviterer til at man kommer afsted igen. Når du har cykeltrænet et stykke tid, kan det til gengæld være en fin variation i træningen at supplere med lidt løb – og både løb og cykeloplevelsen bliver bestemt ikke dårligere, hvis man får lagt lidt styrketræning ind i programmet også. Det vil vi skrive meget mere om her på bloggen snart.

Hvor skal vi køre hen?

Når man overtaler nogen til at købe en cykel, forpligter det selvfølgelig til at vise lidt rundt i det lokale cykellandskab, så vi er gået igang med at vise lidt rundt i Aarhus omegn, der byder på ualmindeligt mange lækre stigninger / strækninger og flotte udsigter.

Norsminde ruten Cykling Landevej Aarhus

Moesgaard / Norsminde ruten.

Den første træningstur blev en totalt klassiker, en rute som jeg personligt kørte helt ualmindeligt mange gange mit første år på cykel (sidste år) – nemlig ud omkring Moesgaard Museum, i retning af Norsminde – vores første tur blev uden Norsminde “krøllen”, men der er bestemt et par gode bakker, og flot cykellandskab på den korte tur også… en klassisk bakke er lige efter Moesgaard som på Strava har fået den fine titel “Mount Everest” – måske lidt en overdrivelse, men en god sjov bakke er det nu.  Umiddelbart efter “Mount Everest” møder man en endnu en klassiker i det Aarhusianske cykellandskab, nemlig Fulden Ballevej – den ligner næsten en rigtig bjergvej, og byder i øvrigt også på en ret sjov nedkørsel, hvis man tager den modsat! Har man givet den meget gas op ad Everest kan Ballevej give godt med syre i benene.

Se vores tur på Strava her.

Ormslev Ruten Aarhus Landevejscykling

Ormslev Rundstrækningen.

Anden tur var her til formiddag og gik ud til en rundstrækning som redaktøren for Cykelmagasinet, Hans, viste mig for ikke så længe siden, den har jeg brugt til bakkeintervaltræning flere gange siden. Ormslev bakken / rundstrækningen, er en klassiker for alle der træner licens (har jeg ladet mig fortælle) – bakken er 700 meter lang og har en gennemsnitlig stigning  6,6% –  ikke skræmmende, men den har en rigtig god profil. Den starter flat, og så bliver den ellers bare stejlere og stejlere, så der skal hele tiden trædes flere watt når man skal op over, det sætter evnerne til at disponere kadence og puls på prøve og er i det hele taget  bare god træning. Når man kender bakken så kan man øve sig på at have overskud til at træde fra på toppen.

Den efterfølgende rundstræning er perfekt til at øve de skarpe sving, da de hælder let nedad, så man uden at træde kan holde en god fart, og dermed koncentrere sig om at få vægten ud på yderbenet, kroppen ind i svinget, hånden fra bremserne og samtidig holde en god fart… noget som alle begyndere vil skrive under på, er en ting man helt klart mangler når man de første par gange kommer med de forreste afsted i et motionsløb… der kan spares mange kræfter på at turde / kunne køre hurtigt igennem svingene.

Se vores tur på Strava her.

Hvad kender I af gode ruter?

Hvad med jer kære læsere? Hvad er din yndlingstræningsrute? Giv dit bud herunder eller send en mail, meget gerne med link til ruten på Strava eller en anden online service. Bedste rute og beskrivelse præmieres med en håndfuld Iso Gels fra High5! Husk at det ikke handler at finde den hårdest mulige rute i nærheden, men den bedste.

Jeg samler alle ruteforslag her på bloggen under en fane, på sigt kan det være det bliver en helt god træningsdatabase… hvem ved? :D