GEAR: AbsoluteBLACK ovale klinger… er det lir?

Efter at have kørt 2019 på SRAM AXS, med deres frække runde klinger, er jeg i 2020 tilbage på de ovale klinger fra AbsoluteBLACK, som jeg også kørte på i 2018. Hvorfor? Fordi jeg synes de er lirens. Alt videnskaben lader jeg klogere hoveder end mig om, jeg snakker dog lidt løst fra leveren om emnet længere nede. AbsoluteBLACK gør ikke noget dårligt for min performance. Helt subjektivt og personligt kan jeg godt li at cykle med dem, men mest af alt synes jeg bare de er lirens.

Af Uggi Kaldan | Foto © AltomCykling.dk

Absolut grimt finish på Shimano kranksæt… nu er det løst!

Shimanos seneste udgaver af deres kranksæt, med klinger der nærmest smelter sammen med kranken, og de super brede krankarmel. De er lirens. Derfor så det ærlig talt også helt fesent ud, når man formastede sig til at sætte andre klinger på de kranksæt. AbsoluteBLACKs løsning med “custum bolttoppe” løser, rimeligt raffineret, det problem.

Den optimale løsning havde naturligvis været at lave klinger, der ligesom Shimanos, er støbt til at gå i et med kranken. Jeg forestiller mig at det er dyrt, og er klingerne patenterede, så må man måske slet ikke. Anyway – de fine “bolttoppe” er næstbedste løsning, og det gør bestemt at kransættet nu ser mere “helt ud” – hvor det tidligere var ekstremt tydeligt, at her var tale om dele, der helt sikker ikke var skabt til at passe sammen.

Bliver du meget bedre af ovale klinger?

Min helt ærlige og personlige holdning er: NEJ. AbsoluteBLACK skriver på deres hjemmeside: “WORLD’S BEST OVAL CHAINRINGS THAT HELP YOU INCREASE YOUR PERFORMANCE BY UP TO 9%*”. De uddyber påstanden lidt på siden, hvilket mudrer billedet lidt, i forhold til hvad de helt præcist mener med “performance”, men uanset hvad, som forbruger bliver man efterladt med indtrykket af, at et skifte til ovale ringe, potentielt øger din power med 9%. Det gør ovale ringe ikke!

Lad os antage at det var bare LIDT sandsynligt, at ovale ringe gav bare 4% forbedring, i gennemsnit. Så er det min påstand at ALLE i World Touren ville sige skråt op til Shimano, og sætte de her klinger på. 4% er jo forskellen på at vinde og tabe for de bedste, og forskellen på at være blandt de bedste, og “blot sekunda rytter” i næste geled. Det er simpelthen umuligt, at der findes en teknisk ting, der er så let at skifte ud, der skulle give mellem 4 – 9% forbedring, og så ikke bliver brugt – af  det brede flertal, af verdens bedste cykelryttere.

Man kan godt argumentere for at Froome jo gjorde det helt fantastisk på Osymetric (der er i øvrigt ikke har samme ovale form som AbsoluteBLACK) og det gjorde Wiggens også. Men udover de to “rebeller” har det været meget få ryttere, der har givet skråt op fingeren de etablerede mærker, og kørt med ovale klinger. Cykelryttere er ellers kendt for at forfølge, selv de mindste små forbedringer nidkært, det er de simpelthen nødt til. Det er simpelthen totalt urealistisk at hele verdenseliten i fællesskab, skulle have besluttet at en forbedring på 9%, ikke er noget nogen af dem gider forfølge.

MEN – motionister er jo ikke professionelle, så vi kan tillade os at vælge ud fra andre parametre end ren ydelse (og sponsorforpligtelser). F.eks, jeg føler det er mere behageligt at køre på meget stejle stigninger, med ovale klinger. Jeg har ikke indtryk af at det går hurtigere, men det føles rarere (for mig). Kan det være placebo? Ja det kan det!

Jeg har også i en årrække haft et venstre knæ, der efter perioder med mere træning end normalt, driller lidt. Problemet er mindre når jeg kører med ovale klinger, men det er dog stadig et problem, der generer. Jeg kan tilsyneladende ikke blive 100% fri for det – MEN – det gør lidt mindre ondt, når jeg er på ovale klinger. Er det muligt det er placebo? Ja, det er det.

Den vigtigste faktor – for mig? – LIR!

Performance forbedring, ikke performance forbedring – who knows. Jeg har ikke en doktorgrad i fysik, eller er uddannet ingeniør, så mine svar er baseret på hvad jeg lige har kunne læse mig til. Forskningen er uklar, og peger nok mest i retning af, at der ikke er nogen entydig forbedring, der kan måles, på ovale klinger.

Men det er så heller ikke derfor jeg synes ovale klinger er fede. Jeg synes AbsoluteBLACKs klinger er super lirens, og jeg synes særligt de grå, jeg her har valgt, passer super godt til den 2020 Roubaix, som Specialized har været så venlige at låne mig, for sæsonen!  Klingerne står godt med de grå detaljer på rammen. Personligt synes jeg, at det giver mere behagelig cykeloplevelse med ovale klinger, men kører dog også ofte på runde klinger, i forbindelse med at jeg gerne får lov til at prøve andre cykler, gennem sæsonen.

Ud over den første times tid efter skiftet, hvor kroppen lige skal omstille sig, så oplever jeg ingen større forbedringer, eller ulemper, ved at skifte mellem de to slags klinger (Ud over altså mit helt personlige irriterende knæ, der foretrækker det ovale tråd).

Vi anbefaler fordi…

Køb dem hvis du synes de ser fede ud. Overveje at prøve dem, hvis du bakser ledproblemer, som ikke lige har kunnet løses gennem hjælp med f.eks. en fys. Det KAN være du kan få lidt hjælp, ud af det lidt anderledes tråd, om ikke andet så for en periode, fordi f.eks. knæene bliver udsat for en lidt anderledes belastning. Omvendt, får du ondt i knæene af at køre med ovale klinger, så pil dem af!

Vi kan sagtens anbefale ovale klinger. Hvis du synes de er fede, og godt kan li at eksperimentere lidt, så køb, køb, køb. Hvis du tror du pludselig får en masse gratis power ved at skifte, så er der (stor) risiko for, at du bliver skuffet.

Klingerne er stillet til rådighed for AOC af importøren, og de kan leveres til de fleste danske cykelhandlere. Køb lokalt!

Vejledende udslagspriser:
52T OVAL (BCD 110 – SHIMANO) – 829 DKK
36T OVAL (BCD 110 – SHIMANO) – 389 DKK