Osymetric ovale ringe
De let slidte ringe fra Osymetric - redaktøren var ret glad for dem, hvis bare de skiftede bedre! © Photo: Uggi Kaldan (iPhone).

GEAR : Osymetric ovale klinger

De hjalp på mine knæ!

Efter at have kørt Sjælland Rundt sidste år (ca. 300 kilometer red) havde redaktøren fået lidt ondt i sit ene knæ – jeg prøvede alt muligt, udstrækning, fys, kinesiotape (I har set det der blå tape profferne har på knæene… ja det) – desværre virkede intet af det, så jeg tænkte hvad gør jeg nu? Min redning blev Osymetric, selvom jeg ingen steder har læst at de skulle være særligt virksomme mod knæskader tænkte jeg at de ovale klinger, med deres anderledes belastning, kunne have en positiv effekt – det havde de!

Det positive… udover ovenstående… jeg kørte altså hurtigt opad!

Jeg brugte klingerne i ca. en måned, og kørte bl.a. Kongeetapen, Aarhus – København, og diverse andre mindre motionsløb.

Som sagt skiftede jeg oprindeligt pga. mindre knæproblemer, som klingerne altså havde en positiv effekt på.

Har du har ondt i dine knæ, så anbefaler vi at du ALTID konsulterer en fys – jeg fik at vide, at jeg havde en mild overbelastning og gerne måtte eksperimentere lidt med træning, så længe jeg kunne undgå smerter… lad være med at træne på noget der gør ondt, du kan ikke træne en skade væk, professionelle kan måske blive nødt til det, men de har også ekspert hjælp så de er 100% sikre på at de ikke ødelægger mere end de genopbygger… gør det ondt, så spørg en fysioterapeut!

Efter skiftet mærkede jeg intet mere til skaden, ingen gang efter Aarhus-København som ellers blev kørt i rimeligt tempo med +30 i snit.

På Kongeetapen havde jeg overskud til sidst, til at sprinte op ad Kiddesvej, og jeg kører ikke på compact, så det var altså på 42 / 25 – kørte op på 1:20, ikke en dårlig tid efter 175 kilometer, det rækker faktisk stadig til en 14. plads på Strava… jeg må ned og prøve den bakke igen snart.

Jeg har ingen wattmåler – så det er svært at se om der er nogen effekt i power, men synes dog klart jeg havde fornemmelsen af at kunne stå op og træde mere igennem på bakkerne end på almindelige klinger!

Det negative – de skifter… næsten hver gang

Klingerne skifter mildest talt elendigt – det kræver noget tilvænning at få det til at køre, og en hel del justering!! Testcyklen kører på SRAM, det kan godt være det er anderledes på Shimano, hvis man ikke gider finjustering, så skal man holde sig fra de klinger her.

Man skal også være opmærksom på at man får klart det bedste skift ved en bestemt pedalstilling, igen noget der kan være en stor irritationsfaktor for mange, personligt har jeg vænnet mig til det, men ideelt er det ikke.

Nu er jeg ikke cykelmekaniker, og jeg monterede klingerne selv, så skal ikke kunne sige om mine manglende evner som mekaniker har spillet ind – jeg har aldrig haft problemer med at montere andre klinger, skifte krank osv. – men altså en mekaniker kunne måske få skiftet til at køre bedre.

Konklusion

Vi endte med at blive irriterede over gearskiftet foran (og justeringen som altså skulle forestages LIDT for tit) i dag ligger ringene i gear-rode-kassen og kukkelurer, hvis det ikke havde været for skiftet, så havde vi dog glædet os gevaldigt til at komme tilbage på ringene, når sommercyklen kommer i brug igen.

Er du ikke blevet skræmt af vores problemer med skiftet, men vil have den mest radikale ovale form på markedet, så kan Osymetric købes hos Mensch Machine. Hvis du kan få skiftet til at køre, så er det bestemt værd at forsøge sig med.