Foto @ Uggi Kaldan & Adam Katz Sinding | AltomCykling.dk / Pas Normal Studios

Jagtsæsonen er gået ind på gravelfolket

I weekenden var jeg inviteret til et hyggeligt social ride med Pas Normal Studios, der havde fået den hurtigste kvinde til Dirty Jutland XL 2021, Vibeke Meyhoff, til at kreere 2 ruter, én på 80km og én på 95km. Vi cyklede igennem flere områder, hvor der var jagt på dagen, og jeg må sige, at jeg ikke følte mig totalt sikker, som jeg kom rullende, med mine flamingofarvede dæk og ditto solbriller. Heldigvis er danske jægere ikke sådan nogle der skyder først, og undersøger bagefter… de var faktisk ret flinke! 

Af Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

15 kilometers forskel, but why?

Ja det kan lyde åndsvagt, men det er faktisk ikke så dumt endda, slet ikke når det er et Social Ride. De hurtige valgte (naturligvis) 95km, mens os der ikke var så hurtige, valgte den kortere distance, således kunne vi alle kunne samles til slut, i den mega hyggelige målzone, som bryggeriet To Øl, lagde faciliteter til, uden der var kæmpe stor tidsforskel. Tjek i øvrigt lige To Øl ud, de laver fremragende øller.

Jeg var afsted med Thomas fra Velofit og hans kammerat Troels. Thomas kan jeg overhovedet ikke kan følge med, så da vi også skulle følges hjem, gav det perfekt mening, at jeg valgte den lidt kortere distance, sammen med Troels, der heller ikke er på Thomas´ niveau. Så imens Mr. Velofit nappede udfordringen med de ekstra kilometer, sigtede Troels og jeg efter den “hurtige” udfordring. Vi endte i mål, næsten samtidig. Perfekt.

Der ventede i øvrigt også en pænt lirens “tak fordi du kom” pakke ved målgang, samt lækker forplejning i form af fadøl, hjemmerøgede pølser, sprødt grønt og kartofler i dild, til alle deltagere. KLASSE!

At vente, eller ikke at vente…

Vi ankom, lige til øllet (tøhø), klokken 09.04, med programsat start klokken 09.00. Heldigvis var der en loose stemning, og vi var klædt om hjemmefra, så cyklerne blev flået ud af bilen, og vi nåede at blive klar inden afgang, næsten. 80km grupperne var sendt afsted, så i stedet hægtede Troels og jeg os på den første (langsomste) af 95km grupperne, der blev sendt afsted, i håb om at fange 80km rytterne. Vores gruppe lagde dog meget stille ud, så dem cyklede vi fra, i jagten på dem foran.

Det lykkedes, faktisk allerede ved omkring 5km tror jeg at “få kontakt”, for her stod gruppen og ventede, pga. defekt, så vi havde slet ikke behøvet at give den gas. Der var ellers meldt ud inden eventet, at der ikke ville blive ventet ved defekter, men det var jo et social ride, så vi ventede. Heldigvis gik det hurtigt. Efter 5km var den dog allerede gal igen, med endnu en defekt. Denne gang ikke en siver, men et “Instant Flat” dæk. Det kan godt drille, og det gjorde det, fik jeg at vide i mål.

Jeg er ikke skide god til for mange stop and go pauser, og udover Troels, som jeg lige havde mødt samme dag, kendte jeg ikke nogen i gruppen (tror jeg nok i hvert fald…), så jeg valgte at rulle videre, og tænkte, de indhenter mig. Ja, det håbede jeg faktisk, for der blæste en pæn vind, +10m/s, og den ville være pænt træls at sidde og bokse med solo, i de resterende 70km. Jeg fortrød dog lidt at jeg ikke lige havde klappet Troels på skulderen og spurgt om han skulle med videre, det havde været hyggeligt.

Flere gange i løbet af turen var en gruppe tæt på at komme op, og et par gange stoppede jeg faktisk for at vente, f.eks. for at tage et billede, men skæbnen ville at jeg simpelthen aldrig blev hentet. Det i stedet til en lang solotur i sadlen, hvilket faktisk ikke gjorde noget som helst. Jeg var forskånet for defekter, og benene var fine nok. Mine lyserøde 32mm Panaracer Gravelking SS, har nu præsteret 500km på grus, uden en punktering, imponerende nok.

Dog fandt jeg ud af, da jeg vaskede cyklen, at jeg faktisk havde en pæn flænge i bagdækket, lige midt på kørefladen, og en hel del tubeless væske (Orange Seal Endurance) på cyklen. Det opdagede jeg dog aldrig imens jeg cyklede. Dæktrykket var røget ned fra mine forholdsvist hårde 3,8 bar, til 3 bar, kunne jeg se da jeg kom hjem, igen, men det var først her jeg opdagede jeg faktisk havde “haft defekt”.

Kan man cykle gravel på næsten 4 bar?? Ja, det kan man åbenbart, endda uden at punktere hele tiden, beklager at måtte punktere den myte, “pun intented”.

Gravelfolk, vær klar til at improvisere, og smile!

Jeg er sikker på at da ruten blev planlagt, var der ikke jagt, eller skilte der annoncerede jagt, men på dagen kom vi igennem flere markerede jagtområder. Et par stykker med skiltet som ses på toppen af artiklen, hvor man altså umiddelbart gerne cykle igennem, men opfordres til at vise hensyn, imens jeg et andet sted, hvor skiltet sagde “Lukke PGA. Jagt”, var ved at finde en alternativ rute på GPSen, da jagtselskabet tilfældigvis kom forbi.

Jeg spurgte høfligt om jeg måtte cykle igennem, og det så de ikke noget problem med, så jeg cyklede videre og ønskede dem god jagt. Èn af dem spurgte dog om det var et cykelløb, hvilket jeg ærligt kunne svare, at det var det ikke. Arrangerer du derimod cykelløb, skal du huske at reglen om at private veje gerne må bruges uden tilladelse, ikke gælder ved løb / kommercielle arrangementer. Her skal du have tilladelse fra lodsejeren.

Overordnet set sad jeg dog og tænkte, at det generelt er noget vi gravel cyklister skal være opmærksomme på i jagtsæsonen  (september – januar), når vi planlægger ruter gennem skove, og på div. grusveje. Vær som udgangspunkt indstillet på måske at skulle cykle en omvej, eller undersøg evt. ruten på forhånd. Informer som minimum deltagerne i dit ride, omkring hvordan du forventer de agerer, hvis de møder et skilt hvor der står “JAGT” på. Der findes desværre ingen steder online hvor man kan gå ind og se om der er jagt i et område, så det kan være svært, at vide / undersøge på forhånd. Vigtigst af alt, vær lidt omstillingsparat, og pak smilet i tasken hjemmefra, man kommer langt med et smil.

Heldigvis er det ikke fuldblown jagt på gravelfolket, endnu, men vi skal huske, at vi (ofte) bevæger os rundt på andre folks matrikler, helt lovligt i øvrigt. Alligevel gør vi os selv en tjeneste, og andre efter os, ved at huske at opføre os ordentligt og respektfuldt, det gælder særligt her i jagtsæsonen, hvor mange lodsejere henter en ikke ubetydelig del af deres årsindkomst ind, på at arrangere jagter.

Tak for et mega fedt arrangement Pas Normal Studios, next up, Velofits Røde Cecil!, vi ses!

Photo Adam Katz Sinding