Måske ikke Sørens flotteste målfoto - men satme godt kørt Søren! © Foto: Uggi Kaldan // AltomCykling.dk

Ormslev Criterium – arrangeret til UG med kryds og slange

Uggi Kaldan, AltOmCykling.dks allestedsnærværende redaktør, har gjort det igen. I vanlig selvopofrende stil blev feltet trukket hele vejen hen til startstregen, og på en blæsende solskinstirsdag aften blev det 100 mand store felt sendt af sted kl. 18.00 i Ormslev. Redaktøren selv kørte ikke så meget som en kilometer, men til gengæld strålede han over fremmødet, det gode vejr, sponsorerne og dét at kunne glæde sine venner, teammates, konkurrenter, bekendte og andre cykelinteresserede nørder. Se, dét er at arbejde i andres interesse – en sand domestique

Af: Søren Kuipers

To løb på ét år

I april måned – i et noget andet vejrlig – blev cykelløbet Ronde Van Borum, nær Skivholme, afholdt. Arrangøren, Uggi Kaldan, havde i ugerne op til arbejdet benhårdt på at gøre betingelserne så gode som muligt. Det meste klappede denne dag, og i august – nu få måneder senere – så endnu et velorganiseret og velarrangeret cykelløb dagens lys på de østjyske kanter. Ormslev Criterium blev arrangeret i samarbejde med tidstagningsfirmaet Lapio, samt en række sponsorer bl.a. Jyske Bryghuse, hjulfirmaet Black Inc. og cykelbutikken CyclingFreak.

Løbets profil

11913981_10153463058330801_3490933853063542990_n
Redaktøren klar til at sende feltet afsted Foto © René Rolighed

Ormslev Criterium er lidt anderledes skruet sammen end så mange andre motionsløb. For det første er det placeret en hverdagsaften, hvilket kan give ryttere med småfolk i hjemmet en bedre mulighed for at finde tid og plads til et løb. Det er fedt med sådanne alternativer. For det andet bliver løbet kørt på en ca. 3,4km lang rundstrækning, hvor passagen fra Ormslev Stationsby op til Ormslev trækker tænder ud allerede tidligt i løbet.

Efter en velplanlagt masterstart blev løbet frigivet i netop stationsbyen, hvorefter opstigningen mod Ormslev med det samme splittede feltet. Alle skal køre på rundstrækningen i 1 time, og når den time er passeret skal der køres yderligere to hele omgange. Det lyder ikke af meget, og distancen bliver heller ikke lang sammenlignet med andre motionsløb, men hårdheden går straks i piberne. Der er åbnet for gassen fra første meter, og for de flestes vedkommende er det ren lidelse allerede tredje eller fjerde gang på bakken.

Ruteprofil Ormslev Criterium

Deltagerne i debutløbet havde forskelligt niveau, men der var generelt mange rigtig stærke ryttere med. Da der blev kørt ud på fjerde omgang måtte jeg indse at frontgruppen ikke var dem jeg skulle følges med i dag – heller ikke i dag – det er som om træningsmængde og løbsresultater hænger ganske godt sammen.

Fantastisk stemning

Der er åbenlyse fordele ved at køre den samme rundstrækning om og om igen. Er piberne slappe og ens gruppe forsvinder om hjørnet, kommer der hele tiden nye ryttere op, som man – hvis benene er til det – kan koble sig på. I målområdet i Ormslev var lokalbefolkningen og andre tilskuere mødt talstærkt op, og i stationsbyen for foden af nedkørslen var der ligeså massiv opbakning; det til sammen gjorde, at jeg selv på min 13. – og sidste – omgang oplevede publikums entusiasme. En entusiasme som mindst måtte være på højde med det mindre gadeløb, der blev kørt i Aalborg samme dag, hvor en spanier – hvis navn jeg ikke bed mærke i – blev nummer 7.

Stærke motorer

Godt halvvejs inde i løbet er feltet splittet totalt. Flere ryttere er indhentet med både en og to omgange, og jeg sidder selv i det, der må kaldes gruppe 2. Gruppen er vel på en 6-8 mand, heriblandt Ridleys Morten Brammer og Klaus Vesterlund fra Team Frederikshøj. De to tager et kæmpe slæb, og på den hurtige nedkørsel er jeg flere gange ved at blive sat i sidevinden, men Vesterlund får mig med mere end én gang.

Desværre skæmmes den totale oplevelse noget af et dramatisk styrt, som sker allerede i løbets indledning, hvor én rytter kommer slemt til skade netop ved indgangssvinget til nedkørslen. Heldigvis er der kammerater ved ham med det samme, hjælpere sørger for at tempoet bliver sænket og ambulancen kommer umiddelbart efter.

Vi nærmer os timen. Jeg kan godt mærke, at det hårde tempo og de mange gange op ad stigningen er begyndt at trætte mig, men motorerne i gruppen fastholder en stabil høj fart – også opad. Mine bidrag er desværre mindre, da jeg ligger tæt på syregrænsen flere omgange i træk. Dette kan sikkert også ses på den løbsvideo, som muligvis bliver lagt ud – 2 minutter inden start monterede redaktøren et Go-Pro på mit styr – havde det bare ikke været for de 88 gram… Vi passerer målstregen, og det går op for mig, at vi endnu har to omgange endnu – er der virkelig kræfter til det? (Redaktøren forsøger at strikke en lille video sammen snarest).

Vinder på toppen

Opløbet er selvfølgelig op mod Ormslev, hvor mange tilskuere står placeret på strækningens sidste 300 meter, og selv om vi kører om de sekundære placeringer giver ingen i gruppen sig. Med de sidste kræfter anstrenger jeg mig, og med en stil der øjensynligt bringer minder om en huggende Escartin fra 90’erne, udstikkende albuer som en Froome og et underbid a la C. A. Sørensen, kæmper jeg mig i mål netop foran min gruppe. Det rækker på dagen til en 17. plads med over 34km/t i snit, hvilket jeg er godt tilfreds med i et så skarpt felt og på så hård en rundstrækning. Vinderen Jeppe (WEBike-CK Aarhus) kommer ind næsten 5 minutter før mig – formentlig i en noget mere elegant cykelrytterversion… (se billedet herunder… svaret på det spørgsmål må være ja… Red. :D )

Jeppe Norup WEBIKE Ormslev Criterium 2015
Flot – Jeppe Norup krydser stregen med god margin, flot kørt af Jeppe der virkelig har fået fart på cyklen her i løbet af sommeren! © Foto: Uggi Kaldan // AltomCykling.dk

Fælles for samtlige deltagere må dog være dét at kunne krydse målstregen efter godt og vel 1 time og 10 minutter, udmattet, flad og alligevel stolt over præstationen – først som sidst. Alle, der har prøvet at krydse store toppe, føler sig som vindere.

UG med kryds og slange

Da pulsen er faldet knap og nap 100 slag i minuttet hører jeg redaktøren speake i baggrunden. Der uddeles præmier fra diverse sponsorer og både hare og skildpadde får noget med hjem. Colaer, store skummende bajere, grin og latter fylder aftenen i Ormslev, og der er et herligt leben efter en fantastisk løbsoplevelse.

leben
Sponsoreren De Jyske Bryghuse havde sørget for gratis øl og vand til ryttere og publikum – ikke i ubegrænsede mængder, men det var lige tilpas lignede det! © Foto: Uggi Kaldan // AltomCykling.dk

Karakteren herfra bliver et stort UGgi – og sæt så lige kryds i kalenderen til næste år i august og pak en slange i cykellommen; her gentager redaktøren – eller skulle han måske fremover tituleres løbsarrangøren – succesen igen. To nye cykelløb på et år. Hvorfor? For at glæde os vanvittige cykelentusiaster. Tak! Med ønsket om færrest mulige punkteringer dette efterår.