Søren Kuipers på opkørsel med røven godt tilbage i sædet © Foto: Konen

Kvinde eller mand! Lad det være sagt med det samme. Et ophold på Comwell Sport hotel i Rebild vil ikke skuffe dig – nærmest uanset sportslig orientering. Mulighederne er mange – og rigtig varierede – og kvinder og mænd kan her være sammen om den fælles interesse på dette retreat.

Af: Søren Kuipers

MTB for begyndere

– et godt tilbud, en hurtig beslutning

Redaktøren fra AoC ringede fredag og sagde han havde et godt tilbud til mig… tankerne ledtes umiddelbart først hen på en midtjyde ved navn Larsen, men ørerne blev straks spidset, da han foreslog min kone og jeg at tage på et mountainbike-retreat lørdag og palmesøndag, hvis jeg ville skrive en artikel om opholdet. Da både jeg og min bedre halvdel er sportsmennesker mente han at vi var oplagte kandidater til at tage afsted, som par.

Tilbud

Denne sidste øjebliks mulighed endte med en spontan beslutning og indledning af påsken på MTB, da min kone og jeg hurtigt fik babysitteren booket, pakket bilen med cykler og grej – og drog vi mod Rold Skov tidligt lørdag morgen. På programmet: MTB for begyndere.

Et varieret program

– begynder kan forståes på mange måder

Opholdet er målrettet begyndere indenfor MTB, og selvom jeg har cyklet en del i skoven fik jeg stadig en masse med hjem fra denne inspirerende weekend. Programmet var pakket, velstruktureret og varieret, og udover en forplejning i topklasse, skulle vi igennem opsætning og optimering af MTB, tekniktræning, vedligehold og coretræning med efterfølgende udspænding.

Søndag formiddag afsluttedes det aktive program med en guidet tur i Rold Skov, hvor vi kunne vælge os ind på fire forskellige niveauer – for som det blev udpenslet ved velkomsten: ”Begynder? Ja, det kan man jo forstå på mange måder.” På hotellet kunne man desuden benytte pool, dampbad, sauna, fitnesscenter og meget andet – mulighederne er mange og man inspireres i de dejlige omgivelser både ude og inde.

Knastørre nordjyder

– det var en håndfuld velforberedte instruktører

Nok er kurset tiltænkt begyndere, men det kan man ikke sige om instruktørerne, hvis dialekt (og humor) afspejlede deres bopælskommuner, som må siges at være lige noget nær nordenfjords. De var velforberedte, underholdende og særdeles kompetente i deres felt. Fedt.

Jeg har kørt masser af landevejskilometer, og jeg kan ikke betegnes som værende begynder – heller ikke på MTB. Min kone er ej heller en novice, hun har også kørt masser af kilometer i skov, men hendes nordjyske begejstring kunne ikke fornægtes. Hun lærte også en masse. Vi lærte en masse.

Bakker

Det er klart, at kender du de 10 spir som din egen bukselomme; kender du alle fordele og ulemper ved at køre med én, to eller tre klinger foran; ved du at styret skal smile; har du et dæktryk på nøjagtigt 0,75 (hver dag); forstår du dig på hvor tyngdepunktet skal være ved både op- og nedkørsler, ja, så er det ikke sikkert du vil opleve udfordringer på denne weekend. Men sidder du nu og tænker: ”øhhh?? de 10 spir?? Et smilende styr?”, så vil et ophold på Comwell i Rebild være fedt.

Uovertruffen service

– hverken mere eller mindre, og på alle fronter

Comwell Sport Rebild Bakker kunne jeg bruge adskillelige linjer på at rose, men jeg vil alligevel kun lave et par nedslag. Konen min har cøliaki – søliahvafornoget?? – ok, hun har glutenallergi!

Et skørt tilfælde vil at Dansk Cøliaki Forening er på ophold i Rebild samme weekend som os. Om det betød, at menuen var ekstraordinær god for allergikere i denne weekend, det ved jeg ikke. Men jeg ved, at servicen var rigtig høj og køkkenet altid diskede op med lækkerier – også for allergikere. Stort plus for Comwell Sport Hotel.

Stort plus var det også, at hvis man er ekstra øm for sin cykel, så må man gerne medbringe den på værelset – bare så længe den er vasket.

Mens min bedre halvdel nød rigtig godt af hotellets køkken, oplevede jeg personligt også hvorledes instruktørerne diskede op med gode løsninger for mountainbikerytterne. Mange af deltagerne var rene grønskollinger i forhold til vedligeholdelse af cyklen og udstyr generelt. Jeg var ingen undtagelse.

Vedligehold

Efter at have kørt et par runder på den indledende énkilometerrunde spurgte jeg, om de måske kunne stramme min krank lidt. Efter et par ryk i den ene pedal fik jeg det lidt nedslående svar: ”Nej, det kan jeg ikke. Du skal have en ny krankboks.” Hvordan løser man lige sådan en situation lørdag over middag? Instruktøren havde løsningen: tidlig næste morgen stod vi på parkeringspladsen og skiftede reservedelen, og svaret til spørgsmålet: ”hvad skylder jeg?” var – på klingende nordjysk – ”den gav jeg ikke meget for selv.” Så oversat til rigsdansk: ”ingenting”. Storslået service!

Masser af timer i sadlen

– i smuk og varieret natur, det er sundt for sjælen

I løbet af lørdag og søndag er der programsat fire forløb, hvoraf to er rent aktive og på cyklen (teknik og guidet tur) og de andre to mere er en vekselvirkning mellem korrektion og afprøvning (justering og vedligeholdelse). Der er flere instruktører på kurset, så der blev lørdag lavet tre hold med forskellige niveauer og fire hold søndag, så der var god mulighed for differentiering iblandt de godt 30 kursister. Dette er et godt plus, for begynderniveau er virkelig svært at definere som nævnt tidligere, og niveauet var også meget forskelligt på vores hold.

I løbet af lørdagen havde jeg effektivt cirka 2,5 time i sadlen, hvoraf halvanden time var under teknikforløbet. Her bliver man guidet godt igennem svingteknik, nedkørsler, opkørsler, drops og meget andet. Velplanlagt og gode tracks nær Skørping Skole. Søndag kørte jeg på det mest erfarne hold, og vi kørte knap 24 kilometer i det skønne område i og omkring Rold Skov.

Der er udover muligheden for store udsving i pulsen også store forskelle i den skønne natur: søer, bakker, nåleskov, downhill-område og selvfølgelig den unikke opkørsel til hotellet i lyngbakkerne. Fantastisk.

Afslutningsvis

– Teknik og god tid, snarere end hardcore træning

Opholdet er noget for dig, hvis du en uerfaren mountainbiker. Du behøver dog ikke være helt grøn. Jeg har selv kørt mange kilometer i skoven, men jeg fik stadig masser af input, som jeg kan bruge i min træning. Opholdet er også for parret, der ønsker at dyrke en fælles interesse sammen, f.eks. MTB, men en fælles interesse for sport er også nok, mulighederne for fysisk udfoldelse er mange. Fokus på det her kursus er i høj grad på dygtiggørelse, snarere end pløje hele Rold Skov igennem – det må man gøre næste gang, man er på de kanter.

Der var godt og vel 30 kursister, og jeg vil vurdere at fordelingen var cirka fifty fifty mellem kvinder og mænd, og i en ellers mandsdomineret sportsgren, var det en opløftende oplevelse med de flere kvinder, det giver en god gruppedynamik.

Hvorfor tage på et MTB-ophold hos Comwell Sport Hotel i Rebild Bakker
Varierede motionsmuligheder på hotellet og i området generelt
Velforberedte guides og instruktører
Fantastisk forplejning og mulighed for diætkost
Par kan sagtens være afsted sammen

Hvorfor ikke tage på et MTB-ophold hos Comwell Sport Hotel i Rebild Bakker
Manglende Nutella til morgenmaden

1851829_60_z