Foto Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

Vintertræning udenfor… but why?

Last updated:

Zwift er eksploderet, nu gider alle træne om vinteren og sikke et boost det har givet til motionsløbene, om sommeren, her bliver der cyklet hurtigere end nogensinde. Jeg har selv tidligere cyklet meget udenfor om vinteren, men nu er det hjemmetræneren der bliver brugt (mest) når der skal kilometer i banken i vintermånederne. I dag fik jeg dog den tanke, måske går jeg glip af noget ude i gråvejret, skulle man ikke lige tage en tur, “for old times sake”?. 

Af Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

I dag gik du ikke glip af noget som helst!

Måske skulle jeg lige have kigget lidt mere grundigt på vejret. Èn af ulemperne ved at træne udenfor om vinteren er forberedelsen, på Zwift hopper man i et par bibs, finder et par håndklæder, og så afsted. Det er noget af et udstyrstykke at cykle i 0 grader. Bukser, trøje, jakke, skoovertræk, halsedisse, hue osv – tjekke cyklen er ok, pumpe dæk (evt.) – fylde en flaske, sikre sig man har lappegrej med, osv. Det tager bare noget tid, så man skal ville det!

Glemte du ikke noget med at huske at tjekke vejrudsigten Uggi? Jo, det glemte jeg ikke bare at skrive, jeg glemte det også inden jeg begav mig på tur, i det hele taget var det nok ikke helt gennemtænkt at hoppe på rammen i dag. Der er jo faldet en del sne på det seneste, er det mon blevet ryddet på alle de små veje? Nej! er svaret, det er det ikke (kunne nok have regnet ud) – og det er heller ikke smeltet væk, så på smalle dæk i sådan nogle hjulspor, der nogle gange er is og nogle gange er slud, det er mildest talt noget bedragerisk hø at navigere cyklen igennem.

Udover at jeg var ved at styrte ca.10 gange, så var det også bare skide koldt, alt sneen er jo faktisk ved at smelte, så vejene er drivvåde – (selvom det ikke regner) og vinden iskold, særligt på mine ben der hurtigt blev våde… fordi, skærme, eller rettere, ingen skærme, med andre ord, det var faktisk ikke ret sjovt.

Morale: Planlægger du at cykle udenfor om vinteren, så vælg ALLE andre dage end dem med 0 grader, og sne på vejene.

Bare fordi man vender tidligt hjem, slutter turen jo ikke der?

Jeg var en kylling, efter 8 kilometer besluttede jeg at nok kunne være nok, jeg havde været ved at falde på cyklen flere gange, mine underben var iskolde (og våde) – og jeg – jeg havde set det udsigt jeg skulle se, så snuden blev vendt hjemad. Jeg blev besejret af vejret i dag, men turen slutter jo ikke når man rammer hoveddøren efter en tur i sne og sjap, det er ikke bare et par bibs og to håndklæder der skal i vaskemaskinen, og en cykel der lige skal sprittes af… Nej nej, nu skal cyklen vaskes, og det kan ikke udsættes, hvis du altså er glad for din cykel (og det er jeg!) – eller bare har råd til at skifte den ud hver 3. måned (det har jeg ikke!).

Mit absolut bedste råd i den sammenhæng er, cykel først – dig selv bagefter. Tager du først et varmt bad og rammer sofaen efter en god vinterrulletur, så kommer du aldrig igang med cyklen – og med så meget salt der bliver pøset ud på de danske veje, så har din cykel ikke godt af at “blive vasket næste gang”. Ergo, imens du står i fuldt cykelornat, med klaprende tænder og en voldsom lyst til at få varmen unden bruseren, så er det cyklen du starter med!. Vi bor i et lille rækkehus, uden vandudtag udenfor, så her ryger cyklen i brusekabinen, her får man faktisk også lidt selv varmen, så det er ikke helt dumt. Jeg bruger af den årsag vokssmøring året rundt, da oliebaseret smøring, der er helt sort og trægt efter en tur i dansk vintervejr, det gider man ikke have ind i huset – det er afsindigt genstridigt. Happy wife, happy life som man siger, om min wife er nogenlunde indforstået med cykelvask i brusekabinen… så længe der ikke er små sorte oliepletter der smitter af på hendes Georg Jensen håndklæder.

PS… ja jeg kunne godt lige have taget hjelmen af inden cykelvask, der var jeg måske lige ivrig nok.

Skal du så bare droppe det der udendørstræning??

Nej, ærligt, det er fedt at cykle udenfor, og hvis man nu lige husker at kigge på vejrudsigten, og undgår dage som i dag, med 0 grader, kombineret med sne / slud,  hvor det er virkelig svært at undgå at blive våd (og kold), så skal det nok gå. Faktisk er sådan en frostkold dag noget af det smukkeste, og det føles sgu også godt med lidt kold luft der river i lungerne. Jeg kan kun anbefale at komme afsted, men vælg en smuk dag, og dem skal der nok komme nogle stykker af.

Omvendt, de her dage, hvor vejret er mildest talt uforsonligt, der anbefaler jeg Zwift (eller en af de andre platforme) 10 ud af 10 gange – det andet er sgu for surt. Cyklen har ikke godt at alt det saltvand, og mine 46 år gamle led gav mig også et par små beskeder i dag.

God træning og god weekend – vi ses på Zwift – og MÅSKE (det håber jeg) på landevejen, næste gang solen skinner!