BKOOL Smart Bike – er den smart?

For ca. 2 måneder siden blev AOC kontaktet af BKOOL der ville høre om vi ville teste en ny cykel. Det var lidt hemmeligt hvad det var for en cykel, og skal jeg være ærlig, så tænkte jeg nok egentlig, at det ville være den, på det tidspunkt, lidt hemmelige “Smart Air”, der ville dukke op med fragtmanden. Det var det ikke. I stedet var det BKOOLs “Smart Bike”, en klassisk fitnesscykel, med lidt indbygget elektronik og stort svinghjul der blev leveret. Tjek evt. unboxing videoen ovenfor. 

Af Uggi Kaldan I Foto Uggi Kaldan

Er der noget i vejen med en fitnessbike?

Nej, overhovedet ikke. Der er fordele, og der er ulemper. Skal vi starte med fordelene, så er det at man altid har træneren klar. Det er lynhurtigt at hoppe op, og køre et træningspas. BKOOLs Smart Bike er dog ikke helt klassisk. For den kan både fungere i BKOOLs univers, eller via BKOOLs fitness app, hvor du kan følge klassiske spinningtimer, lige hjemme i dagligstuen / træningsrummet. 

Det betyder dog også, at hvis du ikke er logget på BKOOL, og har aktiveret en træning, så kan du ikke skifte modstand osv. Omvendt tager det ikke lang tid at logge på enten BKOOL simulatoren eller Fitness APPen, men dog værd at nævne. 

Det kan også være en ulempe at man ikke kan pakke cyklen sammen, f.eks. for mig, der ikke har et dedikeret træningsrum, men faktisk træner i vores stue, og derfor pakker træneren væk, når træningen er overstået. Det kunne jeg ikke med BKOOLs Smart Bike. Er det et problem? For nogle, f.eks. mig, er det ikke så praktisk, for mange vil det ikke konstituere nogen udfordring, da de alligevel har træneren fast sat op, hele vinteren. 

Hvordan er den at træne på?

Der er nogle ting man lige skal vænne sig til når man kommer fra en “direct drive” træner, som jeg træner på til daglig. Det store svinghjul giver klart et lækkert flow, når man sidder på cyklen. Af uransagelige årsager har BKOOL dog valgt at cyklen ikke har friløb.

Det betyder at cyklen ikke stopper med at køre rundt, når man stopper med at træde, der er lige 30kgs svinghjul der skal bremses også. Der sidder en lille fin rød bremse under styret, som det ses på billedet ovenover, men der er ikke meget landevejsfølelse over at bruge den feature, for at være ærlig, men det er naturligvis sådan fitnesscykler har fungeret altid, så er det en fitnesscykel man er på udkig efter, så vil BKOOLs smart bike ikke overraske. 

Du kan styre modstanden direkte på den enhed du afvikler BKOOL universet på (iPad / Computer / telefon), men det er en meget lille knap, nederst på skærmen, og i praksis er det lidt svært at styre modstanden her. Det har BKOOL indset, så de har udviklet en APP, “BKOOL REMOTE”.

Her kan du kan indstille modstand og styre andre dele af BKOOL universet fra også. Alle mine enheder er sat op trådløst på samme netværk, og jeg havde ingen problemer med at få enhederne (Computer & Telefon) til at spille sammen i BKOOL universet. Så langt så godt. 

Den trådløse digitale modstandsindstiling, har dog et “delay”, når du ændrer modstanden, hvilket på nogle træningspas i BKOOL universet, kan give udfordringer. Kommer du f.eks. i 15. gear på flad vej med 50km/t… og rammer en bakke på +10%, så tager det cyklen op til 4 sekunder at fra højeste til laveste gear. Det er så længe, at kan ende med at træde meget tungt, mens du febrilsk sidder venter på at gearet bliver lettere. Av lår. 

En anden udfordring ved at modstanden skal skiftes på en skærm, er naturligvis, at når du sveder, så kan det være svært at få skærmen til at reagere. Sved og touchskærme er bare pr. definition ikke ret gode venner. Et håndklæde ved hånden kan dog løse de fleste udfordringer.

Cyklen kan også bruges som klassisk fitness bike

Når du kører i Fitness Appen så bliver modstanden justeret for dig, så her skal du ikke tænke så meget, her er det bare om at sætte sig op, vælge et program og så give den gas. Som det ses herunder er det ret intuitivt og hurtigt at komme i gang.

Vi åbnede programmet, der automatisk finder cyklen, fandt en time vi havde lyst til at følge, og satte igang, det tog måske 15 sekunder. Så her kan du virkelig komme i gang med at træne hurtigt, og effektivt. 

BKOOL Smart Bike, gets the job done

Overordnet set er cyklen fin at træne på. “It gets the job done”, som man siger. Den er solid, og virker til at man kan træne på den for evigt, uden at slide den op. Når man ser på den, så ligner alle dele da også noget der er blevet gennemtæsket de sidste mange årtier, i fitnesscentre verden over. Så teknikken er gennemprøvet. 

BKOOL tilbyder ikke blot muligheden for at besejre klassiske stigninger, og konkurrencer med andre online, men også klassiske træningsprogrammer, man kan melde sig til, og som justerer sig efter dit niveau og træningsindsats. For personer uden stor viden om træning, vil det uden tvivl være en stor hjælp, f.eks. at følge de programmer BKOOL tilbyder, både via Fitness APP og i Simulatoren. 

Der er mange forskellige programmer, med forskellige målsætninger, og det univers bliver udbygget hele tiden hos BKOOL. I samspil med sådan en fitnessbike her, så er det virkelig en stor opgradering, fra den klassiske fitnessbike. 

I forhold til klassiske hjemmetrænere har BKOOLen den fordel der er nærmest umuligt at forklare, men som skal opleves. Den er musestille. Det er ikke bare et salgstrick. Den er vitterligt, STILLE. Hele min familie kunne uden problemer sidde 2 meter væk, og det eneste de bemærkede var mig der prustede… imponerende. 

Hvad så med den der Q-factor?

Har du også læst den test, hvor Q-factoren bliver kaldt en deal-breaker? Det oplevede jeg altså ikke det var.

Q-factor handler om hvor langt der er mellem pedalerne, og der er forholdsvist langt mellem pedalerne på BKOOLs smart bike. Jeg er simpelthen ikke uddannet til at kunne vurdere hvad det har af betydning. Men helt overordnet betyder en anden vinkel på benene, en anderledes belastning, særligt af knæ, men også af muskulatur.

Personligt mærkede jeg ikke ret meget til det. Jeg kunne mærke cyklen var lidt anderledes at træne på, i mit første træningspas, men den følelse var væk, allerede 2. gang på cyklen. Herefter oplevede jeg ingen gener, eller problemer, jeg mærkede faktisk ingen forskel. Dermed ikke sagt at det vil være sådan for alle, men det var altså ikke noget problem for mig. 

BKOOLs simulator software er blevet meget bedre

BKOOLs software er på mange fronter blevet meget bedre de senere år. Det kan håndtere flere brugere der cykler sammen, softwaren kører generelt hurtigere, end da jeg prøvede det sidst, på samme computer i øvrigt! (Det er 3 år siden) og grafikken er blevet meget flottere. De er kommet efter det med muligheden for løb og samkørsel, man får dog ikke helt oplevelsen af at køre “løb” som man gør det på andre platforme. Her er der plads til forbedring.  

Der er stadig lidt “børnesygdomme” i form af at man bliver logget af, spontant, engang imellem, og programmet vil ikke altid loade når man logger på. Det kan dog skyldes at jeg kører programmet på en efterhånden gammel computer. Så det er ikke sikkert det er noget alle oplever. En anden fejlkilde kan være at jeg er mac-bruger. 

Lad os vende tilbage til det med løbsoplevelsen. En del af den manglende løbsoplevelse kan skyldes at BKOOLs wattmåling er noget gavmild. I hvert fald er det en meget stærk top 10 der ses herover i et nyligt BKOOL liga løb. Førstepladsen træder helt fantastiske 543 watt i snit i 33, minutter, hvilket umiddelbart ikke virker realistisk, selvom det er en god dansk motionsrytter, der er tale om. 

Men det er også interessant at ingen ryttere kommer samlet ind, i top 10. Det underbygger ret præcist, at det føles mere som at køre en enkeltstart at køre løb i BKOOL, end det føles som et fælles race. 

For mig er det ikke vigtigt om det er rimeligt eller ej, at watttallene ser gavmilde ud, men for begyndere kan det være et problem, at de med en BKOOL træner, måske får et forkert billede af deres aktuelle niveau. Jeg kørte f.eks. Alpe d´Huez på 40 minutter som bedste tid, og med 420 watt i snit. (Min FTP er omkring 310 på SRM).

Det ville blive en brat opvågning til virkeligheden, hvis jeg tog til Frankrig, med en selvforståelse af, at jeg kunne nå op ad Alpen på 40 minutter, og træde 420watt i processen. Nu ved jeg jo godt jeg ikke kan, men det er gør en begynder måske ikke. Her synes jeg med rette man kunne forvente mere præcision, på en cykel til 9.999 kroner. 

Det vil have mindre betydning hvis du kun træner på f.eks. BKOOLs smart bike, sjældent er på landevejen, og bare gerne vil underholdes. Eller f.eks. er mest interesseret i den spinning funktion BKOOL tilbyder via deres Fitness App. BKOOL er rigtig fin underholdning, og når man er godt underholdt, så træner man gerne lidt længere end man ellers havde gjort. Heri ligger den store force i BKOOLs (og andres) online universer. 

Det ér sjovt – også på en fitnessbike. 

Det er ret overskueligt at komme i gang

Jeg synes det er rimeligt let at finde rundt i BKOOLs simulator, man finder let ruter man gerne vil køre. APPen på telefonen virker også godt, og selvom jeg kørte programmet på min ret gamle arbejds iMac (fra 2009) – så kørte programmet uden problemer. Det er tyder faktisk på at BKOOL er skrevet i en udmærket kode, der ikke kræver hverken de nyeste, eller de hurtigste computere for at fungere. Det er et stort plus. 

Det tog mig lidt tid at finde ud af det med “live ruter” som andre kører, selv at sætte en rute op, og så videre? Faktisk har jeg måske ikke helt forstået hele den del af systemet endnu, for at være ærlig. Men det betyder ikke noget i forhold til at komme ud og træne. Det er let og intuitivt. 

BKOOL har fornyligt begrænset muligheden for at benytte programmet som gratist, således at adgangen til div. ruter er blevet meget begrænset, hvis man ikke er premium medlem. Vi har på Facebook spottet en brugere der beklager sig over dette. 

Det er selvfølgelig altid træls, når noget starter med at være gratis, pludselig begynder at koste penge. Som ny bruger synes jeg dog det er helt naturligt, at et solidt udbygget træningsværktøj og online univers som BKOOL koster penge at benytte. 

Hvad synes vi om BKOOL Smart Bike

Det er et fint træningsværktøj, der dog ikke minder så meget om at køre på landevejen. Den viser for mange watt, og havde ikke umiddelbart nogen mulighed for at kalibrere, selvom man vist kan skrive til BKOOL og få det gjort online. Wattmålingen kan være en udfordring, hvis præcise watt er vigtige for dig, og din træning. 

Selve cyklen er solid, og virker til at holde for evigt. Så for mange vil det være et fint træningsværktøj, som man rimeligt hurtigt kan sætte igang, og køre rigtig mange træningskilometer på. 

Det her er en fin fitnessbike, med et godt online univers, der virkelig kan motivere én til at få trænet. Særligt Fitness App vil være interessant, for dem der godt kan li spinning, men som måske ikke kommer afsted helt så ofte som de kunne ønske sig. Her kan du tage fitnesstimen med hjem i stuen, bogstaveligt talt, det er meget godt tænkt. 

Hvis du er på udkig efter et solidt og sjovt træningsredskab, f.eks. en opgradering af en klassisk fitnessbike, med manuel kontrol, så vil BKOOL Smart Bike være et rigtigt godt bud. 

Cyklen er knap så oplagt at vælge hvis det er BKOOLs simulator og en “ægte” cykeloplevelse du leder efter. Live ruter fra rigtige bjerge er stadig deres største aktiv for klassiske “landevejsnørder”, og muligheden for at konkurrere mod andre online er også god. Men hvis det er det du leder efter primært, så skal du nok overveje den klassiske BKOOL Smart træner. 

Uanset om man er til de “autentisk” landevejsoplevelse, eller bare vil høvle full gas fra start til slut a la spinning, så er det svært at komme udenom at det er sjovt at logge på BKOOL, klikke på Alpe d´Huez, og så kværne op af den ikoniske stigning, og se hvor godt man klarer sig. Det bliver simpelthen bare aldrig gammelt – eller kedeligt for den sags skyld, heller ikke på en fitness cykel. 

Tak for lån af ny og anderledes (for mig) træner BKOOL… send lige den nye BKOOL Air, når den er klar, den vil vi også meget gerne teste!!