En ny tour i ørkenen ser dagen lys i morgen!

Selv om cykelsæsonen startede for et par uger siden i Australien, til Santos Tour Down Under og der har været kørt både Grand Prix Cycliste la Marseillaise og Grand Prix Cycliste la Marseillaise her i Europa, så er det ikke meget vi har kunnet se i tv eller på nettet. Det ændrer sig dog allerede i morgen, hvor eurosport sender live fra Dubai Tour.

Dubai Tour

Dubai tour er et helt nyt 4 dages etabeløb som arrangeres af giroens bagmænd, RCS sport. Taget i betragtning af at det er første gang løbet arrangeres, så er det er ret flot skare af 11 pro tour hold, et par italienske pro konti og et par lokale hold RCS har fået skrabet sammen. Af prominente ryttere til start kan nævnes; Rui Costa, Nibali, Cavendish, Sagan, Cancellara, Kittel, Hesjedal, Rodriguez… the list goes on.

Glamour and style I en asfalteret sandkasse med havudsigt.

Selve løbet indledes med en 9.9 km lang TT på en pandekage flad rute. Pandekage er faktisk ret dækkende for de næste etaper også, som er på henholdsvis 122, 162 og 123 km.

2. etape ender ude på Palm Island Atlantis, (ja, det er den kunstige halvø som er formet som en palme), hvor Beckham, Pitt og mange andre kendisser selvfølgelig har et “beachhouse” – Dubai Tour handler om penge og stil, ikke lidelse og mandsmod.

At løbet udspiller sig midt i Mellemøstens kvalmende og ukritiske rigdom, opdager man allerede når man ser hvem der har sponsoreret løbets trøjer, Versace, naturligvis. Følgende tekst er planket fra løbets egen hjemmeside

The Dubai Tour jerseys will be designed by Versace, the famous luxury and fashion Italian company. Colours, patterns, forms: a touch of glamour and style will decorate the winners on the podium. “ – Cykling har altid handlet om lidelse og stil, i Dubai handler det mest om stil, men hvem under ikke også disse hardcore gutter lidt luksus – især hjælperytterne, der ikke ligefrem arbejder for en fyrstelig gage til daglig på Pro Touren.

Charmen forsvinder

Der er en indbygget charme i cykelsporten i det faktum at alle hold er håbløst afhængige af deres sponsorer og derfor også deres penge, det er grunden til vi hvert år ser både ikoniske uniformer i farver der totalt bryder gængs mode, og absolut også eksempler på det modsatte, men det har sin charme!

Modsat må man også erkende, at det gør cykelsporten sårbar overfor at folk med penge, kan få disse topprofessionelle atleter ud og cykle stort set hvor som helst, hvis bare der er penge i at stille op.

Måske er det bare den vej prof. cykelsport går, I mange år har vi set Real Madrid og andre hold spille kampe mod mildt sagt hvem som helst, i hvilket som helst land, off season, mod en fyrste gage, og det er vel egentlig fint nok – men det er svært at skimte 100 års stolte cykeltraditioner i Dubais ørkensand.

Ted Kings trænings opdatering på Strava i dag, hvor billedet ovenfor er planet fra, taler da også sit eget jævnt kedelige sprog… runde på runde på runde på runde… i Dubai by… spændende!? Nej ikke rigtig, man kan have sin tvivl om løbet bliver meget mere interessant end Ted Kings Strava træning der er gengivet herunder.

Ted King training in Dubai © Screenshot, Strava.com

Ted King training in Dubai © Screenshot, Strava.com

Ingen kvaler oliepengene betaler

At man første gang et løb kan arrangeres, kan hive så store ryttere og hold med skyldes tre ting. Et, Dubai har med RCS i ryggen en meget erfaren og dygtig arrangør i ryggen, sagt på en anden måde, holdene har en vis garanti for at det organisatoriske nok skal være på plads og at det bare ruller.

To, løbet ligger godt placeret på den internationale kalender lige inden Tour of Qatar og Tour of Oman og vil give gode forberedelsesmuligheder for klassiker og Giro ryttere. Tredje og nok største grund er at RCS lugter oliepenge og muligheder for at ekspandere på et nyt marked.

Oliepengene kommer naturligvis ikke kun RCS til gode, men også rytterne i form af præmiepenge og lækre forhold i form af 5 stjernede hoteller.

Jeg mindes for et par år tilbage fra Qatar hvor Boonen lignede en dreng der var sluppet løs i en slikbutik da han talte om de feterede forhold de boede under og der er uden tvivl en skærende kontrast til de forhold de bor under til løb i Europa (ikke for sjov at sky har deres egne madrasser med i bussen).

ASO vs. RCS

Det kan være at i lige som jeg har hørt at, der har været snak i krogene om en 4. grand tour i Mellemøsten. Set i lyset af at det er ASO (ja dem med Tour de France) der arrangerer Qatar og Oman, ja så kan vi nok forvente en nært forstående optrapning mellem A.S.O og RCS om at vinde oliestaternes gunst, om at få lov at arrangere “Tour de Ørken”.

Jeg er helt sikker på at en stor rundtur i de omtalte lande kunne være et hit. Lad os indse det, landene har økonomien og vejret til det og når man så topper det af med at sheikerne med et trylleslag kan give politiet besked på at alt skal spærres af, ja så er der næsten garanti for at det er en smertefri pengemaskine for ASO eller RCS at bevæge sig ind på. UCI vil nok heller ikke græde snot da de jo bestræber sig på at globalisere cykelsporten.

Første etape sendes på Eurosport 1 klokken 11.00-13.00 og igen 17.15-18.15 og på Eurosport 2 klokken 19.00-20.30

Her på falderebet vil jeg se i krystalkuglen og her ser jeg at Team Skydive Dubai er med i Giroen i senest 2016, hvem der vinder har jeg ingen anelse om – men jeg skal selvfølgelig se med, cykelløb er jo fedt, uanset hvor det køres!