EliteDM2015 © Photo: Jesper Bjerring // AltomCykling.dk
EliteDM2015 © Photo: Jesper Bjerring // AltomCykling.dk

Fini vandt, Justesen fik præmien, podiet var forkert? – men der var totalt styr på det…

Forvirret? – det var vi også.

Lad os starte med det sjove – Cross DM i Fredericia er overstået, og trods stormvarsel og mudder, så var arrangementet en kæmpe succes, både for dansk Cross og for arrangørerne. Simon Zdrenka kommer med en lille beskrivelse af sit løb og ruten senere, men umiddelbart er hans vurdering – det var et super arrangement! PISSE FEDT.

Her kunne historien om arrangmentet godt stoppe, og vi kunne begynde at fortælle om ruten, vinderne, og alle de andre gode historier forbundet med et godt arrangeret cykelløb, men, det var desværre noget andet der stjal fokus i går, U23 rytternes deltagelse i Elite løbet, og den efterfølgende forvirring vedrørende om de var berettiget til at starte eller ej.

Herunder vil vi forsøge at lave en kronologisk beskrivelse af hvad vi har oplevet de sidste 24 timer. Vi har valgt at skrive denne artikel fordi vi mener at rytterne i Elite DM ikke fik et værdigt løb, og kommisærerne blev ladt i stikken af DCU.

Hold sober tone hvis du kommenterer – vi lytter meget gerne på kritik, det kan jo også være vi kan blive klogere, men det er altid lettere at lytte, hvis folk taler pænt.

Det hele starter godt! men der er ugler i mosen.

Jeg (redaktøren) skal på fotoopgave og kan desværre ikke tage til Fredericia, men Jesper Bjerring (fotograf) kommer afsted for at tage billeder (han får skudt en serie super billeder som vi glæder os til at vise senere i dag og i morgen). Simon Zdrenka melder sig klar til start, trods han har været lidt skadet, og så har han lånt en cykel med gear fra Joachim Parbo, da ruten i går simpelthen ikke kunne køres med Single Speed… det vil Simon forhåbentlig uddybe lidt nærmere.

Lørdagen bliver beskrevet i alle medier som en stor succes, Fini vinder DM for U23, med stor margin, fantastisk overskud! Jeg hører de første historier om at han ligner en der godt kan gå hen og vinde Eliten dagen efter, og at det kan blive et problem.  Jeg læser for første gang Jonn Tholstrups indlæg (fra 5. januar red.) på Facebook gruppen for DCU Cyklecross, hvor Jonn gør opmærksom på at det kan være et problem for U23 ryttere også at køre Elite løbet, herunder er Jonns indlæg.

Hvad gælder for weekenden, hvad kan rytterne gå ud fra. Gælder følgende også når vi nu er igang med regelrytteriet. Alan Lange opfordrer U23 rytterne til at melde til i en anden tråd og kører begge løb. Men det er vist ikke helt efter bogen. 

Hvis man læser denne regel fra UCI artikel 1.2.028, går jeg ud fra at det også gælder for weekendens DM, dvs ryttere der kører U23 må ikke køre Elite DM.

1.2.028 Participation in national championships shall be regulated by the respective national federations. Only riders who have held the nationality of the country for the purposes of the present regulations as from January 1st of the year may compete for the title of national champion and the relevant points.

If a national federation organises a separate event to award the national champion’s title in a given category, riders in this category may not take part in the national championship event in another category. A maximum of three national federations may organise their national championships as a joint event.

Alan Lange fra DCU skriver som svar at han vil spørge DCUs tekniske kommission om hvordan de forholder sig til Jonn spørgsmål. D.6 Januar forudsiger Jonn med nærmest 100%s nøjagtighed hvad der skete i går…

“Hvis en afklaring ikke er på plads inden løbet, så kunne man jo risikerer en protest der ville ødelægge den sportslige afvikling af løbet.  Et Eksempel Kenneth bliver 2ér efter 1 U23 rytter som også kørte U23 DM. Så ville han kun få 60 UCI point og ikke 100, som han ville få ved en sejr.

Lørdag d.10 Januar rykker Jonn for et svar fra Alan Lange på Facebook, uden at få noget svar.

Det har ikke været muligt for AltomCykling.dk at finde svar eller kommunikation forud for Elite DM, på Facebook eller andre steder, hvor DCU melder ud at U23 ikke kører med om UCI point, og altså ikke på papiret kan vinde løbet.

Fini vinder, og pludselig har jeg flere mennesker i telefonen…

Det første AltomCykling.dk hører fra Fredericia er at Fini har vundet overlegent, at favoritten Kenneth Hansen er udgået med en mindre skade, vi har desværre ikke kunne få en kommentar fra ham. Vi har dog fået bekræftet at han var af den overbevisning at Fini kørte med på lige vilkår, og samme opfattelse havde de andre ryttere, vi snakkede med umiddelbart efter løbet.

Der blev herefter nedlagt protest, og vores kilder siger at kommisærerne stod med tårer i øjenene og måtte fortælle, at ud fra hvad de havde fået at vide, så var Fini vinder.

Fini kommer på podiet, får en medalje, men diskussionen vil ikke dø. På nettet fortsætter folk med at spørge til UCI point, hvem har vundet point, Fini eller Justesen? Hvad med Finis point i U23? Han kan vel ikke få point for begge løb? Der er mange spørgsmål. Vi ved ikke hvad der præcist sker, men noget sker der, for da man kan se det officielle resultat online hos UCI, så er Fini pludselig ikke på listen, og Justesen står derimod som vinder. Det var der INGEN der nævnte noget om i Fredericia i går eftermiddags.

En ærgelig afslutning, på et flot DM!

I går aftes kommer det så ud, at DCUs Crossudvalg åbenbart hele tiden har vidst at Fini og de andre U23ere slet ikke kørte med om titlen, men altså bare var ude på en træningstur med Eliten. Noget der står i skærende kontrast til det podiebillede der pryder artiklen her.

Samme historie bliver gentaget i en pressemeddelse, der bliver sendt ud i løbet af mandag (i dag) – hvor det præciseres at “DM open” har været noget man har arbejdet med hele tiden – og det skam er blevet kommunikeret ud – desværre på Facebook, således at ikke alle ryttere har opfattet det.

Vi har endnu ikke fundet én rytter der havde hørt eller læst noget om “DM Open” inden i går aftes, og kommisærerne vidste i hvert fald ikke hvordan de skulle forholde sig efter løbet, det er 100% sikkert.

Pressemeddelelsen indeholder dog også en passus hvor det nævnes at det kunne have været kommunikeret bedre ud, og at der burde have været skrevet klart og tydeligt at U23 ikke deltog reelt i løbet. Det kan vi kun bifalde, den info manglede.

Da vi spurgte Fini i går aftes, afviser han ikke at han da ville have overvejet kun at køre Eliteløbet, hvis han havde vidst han kun kunne vinde én titel.

Ingen kan vel heller afvise at Kenneth Hansen på 2. pladsen havde forsøgt at gennemføre, hvis han vidste han lå til at vinde DM, og ikke en sur 2. plads efter en fantastisk kørende Fini?

Der skal ikke herske nogen tvivl om at Fini var bedste mand i går – men alle kan vel være enige om at det virker underligt at kåre en vinder, og give ham medalje, og en DM trøje, kun for at tage den fra ham igen dagen efter og overdrage den til nr.2, som nu står listet som nummer 1 i annalerne, men ikke har et podiebillede.

Det er redaktørens holdning: Den bedste mand blev frataget muligheden for en Elite DM sejr.

Ryttere vi har snakket med og omstændighederne i det hele taget, særligt podiebilledet, giver et samstemmende billede af, at man ikke vidste hvordan man skulle forholde sig, hvis en U23 rytter gik hen og vandt. Det lignede ikke der var en strategi på forhånd, som det mindste kunne man i hvert fald forvente at man havde fortalt om den strategi til kommisærerne.

Ingen kan være tilfredse med at Fini nu ikke står som vinder, han var jo den bedste mand på dagen. Det er tarveligt overfor Fini, Justesen, Kenneth Hansen, og alle andre ryttere i feltet i går, at de ikke var klar over vilkårne før løbet.

Helt overordnet set, så er det en fejl at lade folk deltage i betydningsfulde løb som DM, hvis de ikke kan vinde og komme på resultatlisten, vi har meget svært ved at forstå her på bloggen at man skulle lade U23 ryttere køre med i et DM, hvis man på forhånd vidste at deres resultater ikke ville tælle.

Vi kan heller ikke forestille os at det kan være lovligt under UCI, de ryttere kan jo påvirke løbet. Hvad nu hvis en U23 klubkammerat vælger at køre for en Elite deltager? Hvad hvis en U23 rytter styrter og spolerer en anden rytters chancer for podiet? Det er da ikke i orden.

Så vidt så godt – hvis nogen ikke kan holde ud at vi beskriver sagen fra vores synspunkt, så må det være sådan, her på redaktionen har vi vurderet at sagen fortjente at blive belyst fra vores (kritiske) side.

Vi er ikke sure på danske frivillige, eller DCU eller nogen andre – vi synes ene og alene ikke det var værdige vilkår der blev kørt elite DM under i går, og håber at det undgåes i fremtiden.

Uggi Kaldan // Redaktør, AltomCykling.dk