GEAR: Rapha commuter jacket

GEAR: Tidligere på året købte jeg jakken her, fordi jeg manglede en jakke til korte ture på cyklen til f.eks. børnehaven med den mindste (2km) ned til den lokale sø for lidt god udsigt (10km retur) og evt. et kundemøde eller to, i Aarhus (10km hver vej) – den sidste tur er nok på grænsen af hvad jakken her er beregnet til, i hvert fald for mig. Rapha har valgt at kalde modellen “commuter” altså en pendler jakke, og det er præcis hvad det er og ikke meget mere end det.

Det er en vandtæt skaljakke, der er lavet med Raphas egen membran, og den ér vandtæt. Jeg har kørt ude med den her jakke i styrtregn, og tøjet under holder tørt. Lynlåsen foran er vandtæt, hvilket gør den ikke glider super let, og det kan gøre den svær at åbne op (eller lukke) med én hånd på cyklen, men til gengæld holder den så også vandet ude, god kvalitet her.

Snittet er “loose” og så alligevel ikke. Hvis du vil have en jakke der passer på længden i ærmerne, og ikke sidder og “slasker”, så ender commuter jakken alligevel med at sidde rimeligt tæt, og materialet er ikke elastisk, det betyder man enten må finde sig i at den strammer lidt rundt omkring, når man bevæger sig, hvis man køber en størrelse der sidder pænt, eller gå en størrelse op, og så finde sig i den “poser” lidt. Jeg valgte det første, men efter at have testet jakken nogle måneder, så ville jeg vælge et nummer større jakke i stedet, jeg synes simpelthen min model strammer lidt, f.eks. under armene, og i siderne, når jeg bevæger mig, selvom den ellers passer som den skal.

Fordelen ved en ikke elastisk jakke er at den er 100% vandtæt, også i længere tid, hvilket de fleste elastiske “regnjakker” ikke er, og de elastiske udgaver bliver ofte også dårligere og dårligere over tid, efterhånden som de forskellige coatings fabrikanterne bruger, forsvinder. Den her jakke er vandtæt, og det bliver den ved med at være. Samtidig er alle syninger tapede, hvilket naturligvis også er medvirkende til de gode egenskaber i regnvejr.

God sikkerhed, dårlig åndbarhed

Jakken er udstyret med refleksdetaljer bagpå, og det giver rigtig god mening, og er fint synligt om natten og i tusmørke, ligesom jakken i sig selv, naturligvis lyser godt op i de farlige timer, omkring daggry og solnedgang. Ja, den er PINK, men det er bevist at pangfarver øger sikkerheden i trafikken, så lige præcis til en pendler jakke, der giver det virkelig god mening, at vælge en jakke med i en “neon” farve, og reflekser er naturligvis altid velkomne.

Jakken har en slags udluftning bagpå, men helt ærligt, det sidder ikke det rigtige sted til en commuter jakke (hvor man tit har en rygsæk på), og samtidig bliver jakken strukket ekstra på ryggen, fordi materialet ikke er elastisk, hvilket mere eller mindre lukker for ventilationskanalen på ryggen, det mærkes i praksis. Jeg havde godt nok læst på forhånd at jakken ikke var særligt åndbar, men jeg tænkte, hvor dårligt kan det være? Ret dårligt viste det sig. Igen, vandtætheden kommer med en pris. Der kommer simpelthen hverken vanddråber ind, eller (ret meget) vanddamp ud.

Når jeg har cyklet 10km, selvom jeg forsøger at holde tempoet nede, så begynder jeg til at svede i jakken her, og efter 15km er jeg helt gennemblødt, så for mig er mellem 5 og 10 km på cyklen, den mest praktisk anvendelige distance at bruge denne jakke på. Nogle der sveder mindre end jeg gør, eller er bedre til at cykle “piano”, vil sikkert kunne cykle længere uden at løbe ind i problemet, andre vil mærke det efter meget få kilometer.

Jeg vil så gerne elske den her jakke

Jakken fåes i masser af super fede farver, gul, orange, pink, blå, brun, grøn, og det er vitterligt nogle fede farver Rapha har hevet frem til modellen her, så det er en rigtig “mode jakke” man virkelig kan matche til sit outfit, når man kører til og fra arbejde. Ja ja, lad os nu bare lade være med at diskutere om folk er opmærksomme på hvordan de ser ud, når de sidder på cyklen, også på den kedelige tur til og fra arbejde… selvfølgelig er det noget rigtig mange er opmærksomme på.

Jakken har også et fint snit, selvom jeg personligt godt kunne tænke mig en lidt længere “røvsmæk” da jeg ikke har skærme på min cykel, og ikke altid lige har en ass-saver monteret, men det er en lille detalje. Jeg er vild med de fede farver, og synes det er en fed jakke, det var også derfor jeg købte den, til 950 kroner, som er prisen, hvilket jeg ikke synes er vildt skræmmende for en fin cykelregnjakke.

Men grunden til at jeg alligevel ikke er helt vild med jakken, det er at den simpelthen er for stiv i materialet, og så er åndbarheden bare heller ikke god nok. Naturligvis kan man ikke forvente toppen af poppen til 950 kroner, når det er en regnjakke / skaljakke, og det forventede jeg heller ikke, men jeg forventede faktisk en jakke der var lidt bedre.

Alligevel kan jeg sagtens anbefale at man køber jakken, hvis man enten kan li én af de fede farver, ikke cykler som en idiot når man skal på arbejde (som jeg gør… semi full gas) – gerne vil være synlig i trafikken, ikke blive våd af regnvejr, samt se godt ud, for de parametre lever jakken her op til. Den er flot, den er synlig, og den er VANDTÆT!

Jakken er købt på Rapha.cc, den kostede 950 kroner, og leveringen tog en uge.