S-Works Recon Lace 2021
Foto © Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

GEAR: S-Works Recon Lace

Specialized har sendt en ny udgave af deres populære Recon MTB sko på markedet, med snørebånd. Vi har fået fingrene i den absolut mest farverige version, nemlig “Aloha” udgaven, som jeg personligt er helt vild med. Men udseende gør det naturligvis ikke alene, hvad kan de der snørebånd, egentlig?

Af Uggi Kaldan | AltomCykling.dk

Snørebånd eller BOA?

Er du old-fashioned, og til snørebånd, eller er du moderne, med på noderne, og dyrker high-tech løsninger, som f.eks. BOA spænder? Snørebåndsudgaven har, synes jeg, det mest “clean” cykelsko-look, mens skoene med BOA spænder, uden sammenligning, er lettest at smide på foden og ikke mindst justere, også imens du cykler.

På det rent praktiske plan vinder BOA, ingen konkurrence der, men hvorfor så lave en snørebåndsudgave? Præcis derfor! Alt her i livet behøver ikke være 100% optimalt, nogle gange må det også gerne bare være fedt, og bedømt på hvor mange man ser cykle med snørebåndscykelsko, så må konklusionen klart være… der er flest der er til praktisk quick spænder, a la BOA haha.

Det er synd, for snørebåndsskoene er ganske fortrinlige at cykle i, hvis man vel at mærke justerer dem korrekt, inden man tager afsted, for lad os være ærlige, det er træls at stå af cyklen, for at binde snørebånd, men det er ikke det eneste, de to sko er faktisk overhovedet ikke ens.

Lace er ikke bare BOA, med snørebånd!

På papiret er skoen næsten den samme som Recon med BOA, men da jeg fik skoen på foden opdagede jeg ret mange forskelle, de fleste til den bedre side. Som det ses er velcroremmen fra BOA udgaven væk fra forfoden, og så er samlingen af overdelen nede ved tæerne flyttet lidt længere op på foden. “Toe boksen” er blevet bredere, 4mm måler jeg det til, ikke meget, men for mine fødder en verden til forskel. Der er simpelthen bedre plads i Recon Lace til mine hobbitfødder, end der er i BOA udgaven.

En anden vigtig forskel er på ydersiden af skoen, hvor der for at få plads til det øverste snørehul, er 0,5mm forskel på højden af de to sko. Det betyder at nogle brugere oplever at LACE udgaven går op og  rammer undersiden af det knoglefremspring der sidder yderst på anklen (Laterale Malleol) og irriterer.

Det kan løses med et indlæg under hælen, men er det noget der generer dig, når du prøver Recon Lace, så overvej om det er en sko for dig. Personligt er det ikke en udfordring for mig, jeg hoppede i skoen og cyklede 2 x 3 timer på 2 dage, og oplevede at skoen sad perfekt på min fod. Jeg er vild med at man helt præcist kan justere hvor skoen skal være stram over foden, og hvor den ikke skal.

Sidst men ikke mindst så er hælkappen i LACE en lille smule mere rundet / åben, end den er i BOA udgaven, igen ikke noget der gør en forskel for mig, men enkelte ryttere jeg har snakket med, synes BOA udgaven klemte lidt om hælen, på en generende måde, det er altså ændret, i denne nye sko.

03 S-Works Recon Lace 2021

Topmoderne, giga-stiv sål!

Lad ikke det “hyggelige” udseende af Recon Lace narre dig, det her er en topsko, med en top sål. Den leverer det stiveste og samtidig letteste Specialized kan producere. med et angivet “stiffness index 13”, hvilket ikke siger meget andet end at det er det tal Specialized har fundet på som angivelse af den stiveste sål de leverer.

AoC har ikke værktøj til at måle stivheden i denne sko, i forhold til andre mærkers top-sko, så det bliver en “real world” vurdering; skoen er super stiv! Der er ikke den mindste fornemmelse af fleks i sålen, hverken på cyklen, når man træder alt hvad man kan, eller når man går rundt i skoen.

Skosnuden er dog rundet en lille smule i spidsen, så skoen ikke føles som en skistøvle at spankulere rundt i, men så er det også slut med komforten, som “gå sko”, dette er en sko til at cykle i, ikke til at gå (langt) i.

04 S-Works Recon Lace 2021

En super lækker sko, i topkvalitet!

Det er en lækker sko Specialized har produceret. Jeg har cyklet i BOA udgaven nu i næsten 2 år, og den er naturligvis ridset under bunden, men ellers må man bare sige at holdbarheden er i top. Samtidig vil jeg også sige, skoen er noget forskellig fra BOA udgaven, så cykler du PT i BOA udgaven, men er blevet forelsket i LACE (hvilket jeg totalt forstår), så se dig for.

Det er ikke alle der vil kunne hoppe ubesværet fra BOA udgaven og over i LACE udgaven, dertil er skoene simpelthen for forskellige, og mange vil sandsynligvis også skulle enten én størrelse enten op eller ned, da skoen simpelthen sidder anderledes på foden. Jeg har f.eks. altid synes min str.43 BOA Recon var lige til den “stramme side”, og i hvert fald ikke en sko jeg skulle have et par tykke strømper på i.

Omvendt med LACE udgaven i str.43, den føles perfekt på min fod (jeg er nok i virkeligheden en 43,5 i BOA), så det er virkelig noget man lige skal være opmærksom på. LACE udgaven fåes i øvrigt ikke i halve størrelser, det gør BOA udgaven.

Sidst men ikke mindst så kan der være en helt anden årsag til at vælge LACE, end udseende og snøresystem, og det er prisen. Du får den samme stivhed og performance med en Recon Lace, til 2599,- kroner, imens BOA udgaven har vejledende udsalgspris på 3299,- kroner.

Recon Lace er set hos Jensen Cykler, til 2599,- kroner. 

05 S-Works Recon Lace 2021

Specifikationer:

  • S-Works Recon Lace ydersål
  • Mesh/TPU og Dyneema overdel giver alsidig beskyttelse samt et blødt fit
  • 100% carbon torsion box konstruktion: stiffness index 13.0
  • Vævet carbon er brugt på ydersiden for bedre beskyttelse
  • Udstyret med alle Body Geometry fordele
  • +1,5mm forfods Varus Wedge “kile”, som sikre at foden ikke kollapser
  • Metatarsal Button (Spreder tæer – ingen sovende fornemmelse)
  • Ydre toe cap for større beskyttelse
  • Vægt: 280g (str. 42)

INFO: Denne sko er stillet til rådighed for AltomCykling.dk af Specialized Danmark. Vi har ikke modtaget betaling for anmeldelsen af denne sko.