003 Specialized Expert 2017 AltomCykling Foto © Uggi Kaldan

GEAR: Specialized Expert Road Shoe 2017

AoC skal på eventyr. Italien venter: Cuneo sætter rammen for den 30. udgave af Gran Fondo-løbet La Fausto Coppi. Vi optimerer i den forbindelse på forskellige parametre – i denne artikel har vi fokus på Specialized Expert cykelskoene, som vi har fået lov at prøve af i det italienske.

Tekst Søren Kuipers | Foto Uggi Kaldan

Motionisten bøjer sig for stivhedsindex 8,5

Specialized Expert Road Shoe 2017 er en sindssyg god cykelsko. Som motionist med de sædvanlige alt for høje tanker om sig selv, rynkede jeg brynene lidt, da jeg åbnede for skoæsken og kunne konstatere, at stivhedsindexet i sålen blot var på 8,5 mod op til 13 på S-Works-modellerne og 11 på ældre modeller som Pro Road Shoe. Nu skulle jeg bare ud på bakkerne og køre til, og så ville de føles som et par Havaianas-tøfler i sålen.

To gange senere op ad Bjergvej ved Hvolbæk, måtte jeg skuffet konstatere, at det nærmeste jeg oplevede en klip-klaps blødhed var min egen bjergform. Puha La Fausto Coppi er en rute på 177km med godt 4500hm. Dobbelt-op på Bjergvej fik mig allerede til at tvivle på egne evner. Jeg måtte kapitulere – skoene kan jeg, som motionist, ikke sætte en finger på.

003 Specialized Expert 2017 AltomCykling Foto © Uggi Kaldan

Kompetitiv og ikke ekstrem dyr!

Skoen er i den sorte udgave ret klassisk i udseendet. Til trods for at skoen prismæssigt er mere end 1000kr billigere end S-Works-modellerne, så er der både Boa Dial lukning og et ekstra velcrospænde, de dyrere modeller har dog 2 boa spænder.

Komforten er desuden i top, da skoen har en smule polstring indvendig. Det gør den god som endurancesko, og god til dig, som generelt bare vil have en sko, som sidder godt fra første pedaltråd. Jeg har nu kørt knap 1000km i dem, og jeg har på intet tidspunkt oplevet sovende fødder, tryk, gnaveri eller lignende. Enkelte gange har jeg stukket af sted med skoene spændt for stramt, men særligt Boa-lukningen gør det nemt at justere undervejs, og når jeg – igen uden selvrefleksion, nærmer mig byskiltet ved Mesing -vurderer, at spurten skal sættes ind; ja, så drejer jeg på boa-spændet som en anden Peter Sagan, der forbereder sig til at spurte for den grønne trøje.

003 Specialized Expert 2017 AltomCykling Foto © Uggi Kaldan

Skoen er ikke en entry level sko; der er de for dyre (og måske også lidt for stive). Men det er heller ikke for ultra high-end-fanatikere. Dertil er de for billige. Expert Road Shoe er som sagt udstyret med en rimelig stiv sål. Deres egen skala går fra 1 – 13, og Experten ligger på en 8,5er. Det er nok til mig. Jeg kan personligt godt lide en stiv sål, da jeg af og til har behov for at kunne holde et højt dieseltryk, når der skal sættes fart i sidevinden, men samtidig nyder jeg også lørdagsturene på 2-3 timer, hvor fart er vigtigt, men så sandelig også komfort. Skoen her rammer fint i denne kombi.

Jeg har testet den mat sorte udgave, men den kommer også i en fed gul og klassisk hvid farve.

Vil jeg køre med dem til La Fausto Coppi?

Ja! Jeg vil køre med dem. Den ergonomiske pasform er perfekt til min fod, som er til den brede side med en forholdsvis flad svang. Jeg kører normalt med et par ældre Pro Road (også fra Specialized), og jeg tager begge par med til Italien. Dette som en sikkerhed. Jeg har tidligere forsøgt mig med rimeligt nyt udstyr i bjerge, og det er ikke altid helt optimalt – men dette er primært fordi min krop lige skal vænne sig til nye justeringer. Og når bjerge forceres, så ændres ens kørestil markant. Så begge par ryger med i tasken.

003 Specialized Expert 2017 AltomCykling Foto © Uggi Kaldan

Personligt synes jeg også skoen ser mega fed og race ud – om den er lirens, det ved jeg ikke. Begrebet er vel så udvandet at alt kan være lirens – afhængig hvem man spørger. Men fede er de.

Tak til Specialized for lån af skoene. AoC vender selvfølgelig tilbage med nyt om både løb, forhold, udstyr og alt andet mellem kaffe og modvind.

Specialized Expert Road shoe 2017 fåes i 3 forskellige farvevarianter og er set hos Webike til 1599,- kroner.