GEAR – Ultegra R8000, super pedal til god pris

Vi har testet Shimanos nye R8000 Ultegra pedaler der er udviklet til at matche stivheden i det super lirens R8000 Hollowtech II Ultegra Kranksæt. Pedalerne er lavet af Carbon Composite og har en ekstra bred platform og en lav “stack height” – så dine kræfter bliver overført bedst muligt. 

Af Uggi Kaldan | Foto Uggi Kaldan

Pedalerne har fået tæv på landevejscyklen, på TT fræser, på banen og på grusvej –  i alt slags vejr og sammenlagt omkring 1000km. Med andre ord, de er blevet udsat for lidt af hvert! Den umiddelbare dom er at de har performet “outstanding”. Lejerne spinner stadig som den dag vi tog dem ud af kassen. Vi har ikke oplevet en eneste knirkelyd på trods af at vi på ingen måde har behandlet dem pænt, og sidst men ikke mindst, de er ikke trådt en millimeter skæve!

Gode pedaler er dem man ikke skænker en tanke.

Når en pedal fungerer som den skal, så tænker man ikke over det. De skal være lette at klikke i, de skal virke stabile når du træder alt hvad du kan. Lejerne og trædefladen må ikke knirke, og så skal de naturligvis rulle rundt uden modstand, når du lige tester dem uden at være klikket i.

De her pedaler erstattede min gamle Dura Ace PD-7810 pedaler, den klassiske alu udgave, som faktisk er en flot pedal synes jeg. De gamle alu pedaler er ikke de letteste med deres 277 gram, men selv efter 5 år så ruller de stadig upåklageligt, så det er ikke pga. slidt de blev skiftet ud med den her ultegra udgave. Faktisk ligger de stadig i min “cykel-reservedels-kasse”, hvis behovet skulle opstå.

003 Shimano Dura Ace AltomCykling.dk

De nye Ultegra pedaler har dog væsentlig mere stabilitet pga. deres større trædeflade, og så klikker man også i tættere på akslen hvilket giver en følelse af bedre kraftoverførsel (stack height). Justerings-mekanismen er der ikke pillet ved, de kan stadig indstilles til at være helt lette at klikke ud af og til max, hvor der bruges lidt kræfter for at komme ud af pedalen.

Dura Ace eller Ultegra?

De to pedalsystemer ligner hinanden utroligt meget i nyeste udgaver. De to store tekniske forskelle kan du faktisk ikke se, og visuelt er forskellen begrænset til navnet på klikmekanismen, og så den lidt federe “akselport” eller hvad man nu kalder det sted på pedalen hvor aksel og trædeflade er samlet.

Akselporten giver en indikation på at indmaden i de to systemer nok ikke er helt ens, og det afslører de tekniske tegninger af de to systemer da også. De enkelte lejer og pakninger har en lidt større diameter i Dura Ace pedalen, hvilket på papiret burde give lidt længere holdbarhed, og så betyder det altså også at de har kunne spare lidt vægt samtidig, men altså kun 7 gram – så ikke alverden, den lidt tyndere spindle kan så omvendt betyde lidt mindre stivhed, men det er altså ikke noget vi har udstyr til at måle her på AoC.

Pedalerne vejer altså ikke helt det samme, indmaden er lidt mere holdbar i Dura Ace (vurderer vores eksperter) – og så står der Dura Ace på den ene og Ultegra på den anden.

Begge pedaler har god balance hvilket gør dem lette at klikke ind i når du sidder på cyklen, og begge pedaler har samme justerbare kliksystem.

Vægt og pris

Som nævnt er vægtforskellen lille, og vores fornemmelse er at Ultegra pedalerne er super solide. Måske er Dura Ace pedalen LIDT MERE solid, det er i hvert fald hvad vores ingeniørvenner vurderer, men vi er ude i små variationer, måske en meget lille watt fordel ved Dura Ace pga. de større lejer også… men igen… vi er ude i en meget lille forskel.

Det er så også afspejlet i prisen. Forskellen på 350 kroner, er en sjat penge, men ikke en bondegaard. Det helt store spørgsmål er om vi vurderer om man får en meget bedre pedal ved at bruge 350 kroner mere og købe Dura Ace pedalen, eller om man kan “nøjes” med Ultegra udgaven.

Svaret er; Du får nogenlunde hvad du betaler for. Køb Dura Ace pedalen hvis du skal have det letteste og på papiret bedste og mest solide og helst kun vil have top komponenter på din cykel. Hvis du vil have den bedste pedal, til prisen, så anbefaler vi Ultegra versionen. På cyklen kan du sandsynligvis ikke mærke forskel.

Uanset om du vælger den ene eller den anden version bliver du dog ikke snydt. Shimano laver nogle af markedets bedste pedaler, og det er mere sandsynligt at du ender med at skifte dem ud, fordi du synes du fortjener noget nyt, end fordi du har slidt dem op.

Pedaloversigt:
Dura Ace PD-7810 – vægt 278 gram (UDGÅET).
Ultegra PD-6800 – vægt 260 gram – set til 899,- i DK
Ultegra R8000 – vægt 246 gram – set til 1249,- i DK
Dura Ace R9100 – vægt 239 gram – set til 1599,- i DK