Grand Prix Velopresse 2016 – ræs for alle pengene

Det er ikke verdens sikreste løb der køres en gang om året i midten af Aarhus i forbindelse med festugen, men det er ubetinget et af de sjoveste og hårdeste. Ruten er hurtig og kort (1 kilometer ca.) og så kører man sølle 10 omgange. Det lyder jo ikke af en skid, alligevel har man altid blodsmag i munden bagefter.

Tekst og Foto: Uggi Kaldan

Spændte cykelryttere, flotte piger og gode drinks. Det definerer Grand Prix GSV, og så selvfølgelig veloplagt speak med MASSER af rumklang til at sætte stemningen. Solen skinner altid til Grand Prix GSV. Det er 5. år løbet afholdes, og det har været 5 år med solskin, ingen alvorlige styrt og kun ét dødsfald, men han blev genoplivet og det havde i øvrigt ikke noget med cykelløbet at gøre, men skyldtes et dårligt hjerte. Det mest alvorlige styrt til dato skete i øvrigt i går, og det stod bartenderen for, da han snublede i en mikrofonledning, på vej mod podiet med dagens præmier. Lad det endelig blive ved det.

GSV01

Stjerner, motionister og flotte piger

Èn af fordelene, måske den eneste, ved at holde et piratgadeløb i hjertet af Aarhus er at det tiltrækker publikum og fest. Stemningen er fænomenal til dette løb, en perfekt blanding af alvor og væddeløb, fest, farver og Rock n Roll, det er fantastisk. Indskrivningen foregår ved at man får tegnet et nummer på hånden, og det er gratis.

GSV08

Mine forventninger til et topresultat var naturligvis høje. I hvert fald indtil Mads Würtz, TT U23 verdensmester, og kommende World Tour rytter hos Katusha entrerede scenen og fik nummer på. Han kom i øvrigt direkte fra 140 kilometers træningstur og KOM jagt på Mols sammen med Valgren… det så nu ikke ud til at have slidt voldsomt på stængerne. Det var straks værre at Mads også havde hapset en KOM fra Team Frederikshøjs Jesper Lausten på cykelstien ved Egå Engsø (Jesper har efterhånden kun downhill KOMs tilbage), det skabte en del ond stemning i målområdet…

GSV03

Juniorræs så tårerne stod i øjnene

Fra selvsamme hold som Lausten, Team Frederikshøj, var Janus Lautrup også til start, og han havde sin søn Jakob på 4 (5?) år med – der skulle ud og køre sit første rigtige cykelløb. På en Specialized ligesom far, naturligvis. Juniorerne er altid en blandet flok af væddeløbere fra den lokale cykelklub CK Aarhus, i skøn forening med piger og drenge i alle aldre på mange forskellige cykler – og så lykkeridderne der i sidste øjeblik har kastet en 20er efter en bycykel og i håb om massestyrt i front håber på at kunne tage en snigende sejr, på hvad der nok må betegnes som noget af det dårligste valg af materiel, hvis man skal ud og køre cykelløb. Gu ve om bycyklerne bevidst er udviklet til at være så langsomme og dårlige med det formål at man dermed får set mere af byen, hvis man som turist har forvildet sig ud på disse elendige transportmidler?

GSV04

Juniorløbet består af én masteromgang og én omgang full gas. Det blev rimeligt sikkert vundet af forhåndsfavoritten og sidste års vinder fra CK Aarhus, Frederik Sørensen. På vej til start mødte jeg i øvrigt Frederik der beklagede sig lidt over at han havde glemt at lade sine gear og derfor var fanget på stor klinge og midt på kassetten. Måske fordi Frederik også træner på Aarhus Cyklebane lod det dog ikke til at slå ham ud, for single speed udfordringer eller ej, så lammetævede han feltet og vandt med sikker margin. Tillykke med sejren Frederik, så var det nok meget godt du stillede til start alligevel, ellers havde du ikke vundet den Capri-Sonne!

GSV05

Dagens smukkeste historie stod Janus´ søn Jakob dog for. Flankeret af en verdensmester og sin far, samt det meste af Team Frederikshøjs ryttere og venner, kørte han både masterrunde og cykelløb og var endda oppe og stå i pedalerne i en endeløs spurt (han åbnede måske op lidt for tidligt Janus? :D) – ind mod mål. Vi var en del der stod der på stregen med en klump i halsen. Det var stort og fantastisk, sikke en debut på den store scene af den lille mand!

MRCool002

Jeg sad med, lige indtil de begyndte at køre… (på 2.omgang)

Selvfølgelig har man en eller anden idé om at man helt mirakuløst overpræsterer for vildt og sidder med helt ind til finalen, hvor man så stadig har overskud til at oversprinte mindst et par B ryttere og måske en enkelt A rytter, der har en off day, løbet er jo kun 10 km langt ikke? – og var man ikke også ret hurtig i skiltespurten sammen med gutterne dér på 50kms træningsturen sidste weekend?

Sidste gang jeg kørte løbet blev jeg presset ud af banen på 2. omgang og det var så ligesom det løb. Det skulle være anderledes i år, så koncentrerede mig om at ligge godt eller bedre i hvert fald, og ikke ryge ned bagerst pga. en dumhed allerede på første omgang, det lykkedes! – og mens føromtalte B ryttere og A ryttere kørte lidt opvarming de første par omgange, så kørte jeg all out og tænkte, for satan, jeg sidder med, sikke et væddeløb (min Garmin sagde vi kørte 38 og 40 i snit de par omgange) – det var da meget godt ikke, jeg kunne næsten lugte finalen…

Men så blev jeg pludselig lidt træt… og så kørte frontgruppen, der nu havde besluttet at de skulle til at køre lidt ræs, og så kørte gruppe 2 sgu også fra mig :) – heldigvis fik jeg koblet mig på gruppe 3 og der sad jeg så indtil sidste omgang, troede jeg, hvor jeg kørte en flot lang spurt. Desværre en omgang for tidligt. Heldigvis blev der ikke for alvor kørt kontra da gruppen indhentede mig efter stregen, så jeg nåede lige at samle kræfter til spurt nummer 2. Her fik jeg sat tingene på plads og endte først efter endnu en spurt og samlet måske som nummer 25 – 30 stykker, det er skide godt, jeg er vildt glad :)

I forhold til det der med drømme om en god placering – så kan Garmin fortælle mig at jeg kørte min hurtigste omgang med 39 km/t (og det var 2. omgang) – den senere vinder Mads Würtz kørte hele løbet med +40, Strava siger faktisk 46 km/t ved dog ikke hvor præcist det er, men det er vel heller ikke så vigtigt, han kom først, det er det der tæller! Ham og de der B ryttere og og A rytteren med en off day lappede mig i øvrigt med en omgang, så det skulle SATME være en god spurt jeg havde i stængerne hvis de der drømme om finalen skulle have været realiseret haha.

Da jeg selv kørte løbet har jeg ingen billeder fra den del (obviously) – men se fuldt galleri med de billeder jeg fik taget på AoCs Facebook senere i dag, og så ellers bare tak til GSV for endnu et topklasse arrangement i hjertet af Aarhus. Vi ses næste år.

Podiet:
Mads Würtz (Team Virtupro – Véloconcept)
Aske Vorre (Coloquick – Cult)
Jes Stengaard (Team WeBike – CK Aarhus)

GSV06