Er du hoppet med på gravel bølgen, så findes der en enestående cykeltur i Norge der løber langs den historiske Bergensbane, den skal vi op og prøve! Det er egentlig en MTB rute, men den kan sagtens køres på CX / gravel bike. Den byder på storslået natur og tekniske udfordringer for de fleste, men altså ikke værre end at de kan forceres på gravel bike, det tjekker vi ud! 

Af: Uggi Kaldan – Foto: Visit Norway

Rallervegen lyder som en super fed cykeloplevelse, den er også blevet mere og mere populær de senere år. Det bevæger sig fra Haugastøl i øst og til Flåm i vest og er ca. 90 kilometer lang. Der findes også en alternativ rute til Voss. Ruten starter i højfjellet og forsætter forbi Hardangerjøkulen. Den passerer store elve og går via Flåmsedalen med store foss. Rallervegen er mægtig natur og samtidig også en rejse gannem fascinerende kultur og historie. AoC har fået mulighed for at tage op og teste ruten, og det tilbud har vi taget imod! 

Rallarvegen rute og distance

De fleste øvede motionister vil sikkert kunne køre turen både frem og tilbage på en dags tid, men man kan jo også tage afsted og hygge sig lidt, og nøjes med 90 kilometer :) Vi overvejer at køre tur / retur, så det bliver en frisk dag på 180 kilometer. Uanset hvad, så ligner det en vildt smuk tur, det ser virkelig flot ud. Vi har kigget lidt hurtigt på ruten. 

Haugastøl – Finse 27 km

Rallarvegen starter ved Haugastøl Turistcenter, der ligger ved Riksvei 7 og ca. 1 km fra togstationen Haugastøl (v. Bergensbanen). Den 27 kilometer lange tur til Finse har relativt god grusvejstandard og stiger 222 meter. Vejen er åben for biler frem til Storurdivatnet 16 km vest for Haugastøl. Her er man 1150 moh og kan se Storurdi Vokterbolig. Undervejs cykler du bl.a over gamle håndbyggede broer. Strækningen er en fantastisk tur i lækkert cykelterræn. 

Finse – Hallingskeid 21 km

Når du cykler vestover fra Finse vil du opleve fantastisk natur med mægtige fjelde hvor Hardangerjøkulen i vest troner højest. På vejen fra Finse passeres den over 100 år gamle Steinkvelvbrua over Finseåa. Du har også kig på fjellene Finenut og Store Finesenut. 

Hallingskeid – Vatnahalsen 17 km

Kleivabrua ligger som et majestætisk syn fra Rallervegen. Den bliver regnet som én af de smukkeste broer langs Bergenbanen. Det tog over 9 år at bygge broen. 

Ikonisk stigning med 21 hårnålesving, i Norge. 

Flåmsdalen 17 km

Sidste del af ruten går til Flåmsedalen. Her finder du Norges stejleste jernbane. Den er 20 kilometer lang er med sine 20 tunneler og højdeforskel på 865meter verdenskendt. 

Her findes du også en absolut ikonisk grusstigning som det ses på billedet, det er den gamle anlægsvej fra jernbanen og den har fuldstændig som Alpe D´huez 21 hårnåle sving :D Nederste del af ruten er asfalteret, mens øverste del er grus. 

Glæder vi os til at prøve det? Det tror jeg nok vi gør!!