Kongeetapen Pressetur Post Danmark © Foto: Mads Hansen
Presseturen kører forbi Rosenvold Camping, mon ikke de kunne varmes op til lidt fest og farver på dagen? © Foto: Mads Hansen / DCU

Kongeetapen 2015: Pressetur, kagebord og bakkespurter!

DCU havde inviteret den danske cykelpresse på testtur af #Kongeetapen, der tidligere år er startet i både #Soenderborg, #Silkeborg og senest i #Skanderborg, for herefter at have sluttet i #Vejle på den legendariske stigning #Kiddesvej. I år står der Vejle på tapetet både til start og i mål. Redaktøren var inviteret med sammen med en håndfuld af de store danske medier, for at tage et kig på årets rute. 

Af: Uggi Kaldan 

Post Danmark Rundt, 25 år!

Lidt forhistorie er vel på sin plads i anledning af jubilæet, det er 25. år der køres Post Danmark Rundt, og siden 2004 har afslutningen på Kongeetapen været #Kiddesvej i Vejle. Siden 2009 har #DCU ligeledes arrangeret et motionsløb af samme navn, på samme rute, hvis succes ligesom løbet har været støt stigende.

Redaktøren har trofast, siden jeg startede med at cykle i 2012, kørt Kongeetapen, og særligt finalen med de mange tilskuere på Kiddesvej er en fantastisk oplevelse. I 2012 var det første gang jeg nogensinde kørte over Kiddesvej, og jeg satte min 3. bedste tid på bakken nogensinde den dag, og der var faktisk en lille dreng på sidelinien der stod og fik sagt “faaar, er han prof ham der”… (ja, jeg kørte altså så langsomt, at jeg nåede at høre det) – men det var sgu en fed oplevelse!

Det eneste der faktisk taler imod at køre Kongeetapen som motionsløb, det er at det er afholdt på en helt almindelig hverdag, og man derfor skal tage fri fra arbejde hvis man vil med – det sætter naturligvis en begrænsning på antallet af deltagere. Løbet har dog alligevel har formået at få flere og flere deltager siden starten, og det kan jeg godt forstå, for det er et af de bedste motionscykelløb kongeriget kan byde på, og det helt lukkede opløb med de mange tilskuere, er en oplevelse ALLE motionscyklister bør unde sig selv, mindst én gang i livet.

Kongeetapen  Pressetur Post Danmark
De har fundet en del ukendte bakker, men der er også mange gamle kendinge til årets Kongeetape © Foto: Mads Hansen / DCU

Kongeetapen 2015, hvor mange bakker findes der, man ikke kender i Vejle og omegn?

I går var jeg så inviteret med på en rundtur hvor 2015 ruten kunne besigtiges, det var et superfint arrangement som Jesper Worre stod bag, der var bl.a. følgebil med så man kunne få hjælp og blive kørt op hvis man var punkteret, ligesom man der var en yderst kompetent race marshall med på dagen, der styrede trafikken med bestemt hånd, det var ren fornøjelse! (Hvorfor har man ikke sådan en gut med på alle træningsture? hehe).

Jeg vil ikke bruge energi på at beskrive ruten med stednavne osv. tag hellere et kig på #Strava HER – følelsen er derimod at ruten er super hurtig i begyndelsen, med et par små stigninger, samt en del sving og holdt på små veje. I proffernes løb kommer der nok et udbrud afsted omkring #Grejsbakken, i motionsdelen er vil der nok stadig være samling så tidligt.

Efter ca.45 kilometer kommer man til et super fedt sted, hvor man kører ud langs vandet ad Rosenvoldvej, her ligger i en kæmpe Campingplads på højre side af vejen, (her burde DCU lige få delt en stor håndfuld flyers ud, det er oplagt campingunderholdning at der kommer et cykelløb forbi!) umiddelbart efter kommer #Rosenvoldbakken som vil være ny for mange da den normalt ikke indgår i #Grejsdalsloebet, i det hele taget har de på trods af samme geografiske placering formået at få lagt ruten så det ikke kommer til at minde alt for meget om Grejsdalsløbet, det er godt gjort, men her er vi også inde på årets motionsudgaves svaghed.

Fed rute – men fra et motionsmæssigt synspunkt lidt ærgeligt at det hele er placeret i Vejle.

Der findes nok ikke mere alsidigt cykellandskab i Danmark end i og omkring Vejle, med deres stejle (nærmest Belgieragtige) stigninger i centrum, og de noget længere mange stigninger rundt om byen og i oplandet. Derfor er der også mange populære løb der har mange af stigningerne i og omkring Vejle med på ruteprofilen. Personligt har jeg altid synes det var en charme ved Kongeetapen at man startede i én by, og sluttede i en anden, logistisk var det naturligvis ret besværligt, men det gav alligevel en oplevelse af at man var med i et “etapeløb” og dermed noget unikt i motionsmæssig forstand. Med start og mål i samme by, og så endda i Vejle, så kommer løbet til at minde utroligt meget om “noget man har prøvet før”, og det synes jeg er synd.

Kører man ikke normalt Grejsdalsløbet 220 kilometer kan man dog glæde sig over at man i år som noget nyt på Kongeetapen får #GlKongevej med posen af oplevelser, den kommer efter ca.150 kilometer… så kan man lige kan få lidt syre i benene, som man kan forsøge at arbejde ud, inden man rammer finalen på Kiddesvej… for profferne ligger stigningen nok for langt fra de afsluttende runder til at der bliver gjort en forskel her, men den er alligevel stejl, og så tæt på mål kan den måske alligevel vise sig at gøre en forskel i løbet – jeg tvivler, men på TV kommer det til at være god underholdning!

Kongeetapen 2015, Egtvedpigen ældes med ynde synes vi © Foto: Mads Hansen
Kongeetapen 2015, Egtvedpigen ældes med ynde synes vi © Foto: Mads Hansen / DCU

Motionsløb, nu med kagebord i Egtved, ja tak! – det er den rigtige ånd.

Motionsløb handler om motion OG HYGGE, skulle nogen have glemt det sidste, så bliver man mindet om det i Egtved efter ca.100 kilometer, lige inden rammer man rutens første egentlige stykke hovedvej, det kan godt blive et træls stykke for motionisterne, også bare fordi det er lidt kedeligt at ligge og køre på hovedveje, men profferne skal jo have en #langezone et sted, og det er altså her det kommer til at foregå. Der venter dog en fantastisk bonus for enden af hovedvejen, her rammer man nemlig Egtved, og de er gået “all in” til årets Post Danmark Rundt!

Egtved byder på intet mindre end danmarks længste kagebord, det er lirens :) Jeg har helt sikkert tænkt mig at stoppe og få et stykke kage! Derudover forlyder det at byen allerede nu er igang med at sy kostumer i bedste #Egtvedpigen stil, til både gamle og unge, så der bliver en helt særlig stemning når man kører igennem Egtved til årets Kongeetape, det glæder jeg mig til, og generelt er det noget man godt kunne ønske sig meget mere af til danske motionsløb, hvor det hele nogle gange bliver lige en tand for seriøst.

Kongeetapen  Pressetur Post Danmark
Kongeetapen slutter på Kiddesvej, også i år, det er helt unikt © Foto: Mads Hansen / DCU

Den bedste afslutning i danske motionsløb, den har Kongeetapen!

Når man nu er Danmarks (måske) mindste cykelmedie, der er inviteret med på tur sammen med alle de store, så er der en særlig tilfredsstillelse i at komme først over Kiddesvej, jeg var heldig at jeg kom først ind på bakken og kunne tage denne symbolske (men vigtige!!) sejr for AltomCykling.dk! Faktisk var Jacob Mikkelsen fra Feltet.dk  (Der på billedet ses i 2. position bag redaktøren) klart stærkere end mig, i hvert fald sidst på ruten – men 3 års rutine på stigningen som afslutning efter 170 kilometer gjorde udfaldet på dagen og AltomCykling.dk tog et vigtigt stik i kampen mellem medierne :)

Kongeetapen er et af højdepunkterne på min “motionsløbsliste” – jeg glæder mig rigtigt meget til d.6 August! Har du ikke tilmeldt dig, så kan du nå det endnu, der er ca.300 pladser tilbage ud af 1000. Du kan tilmelde dig HER!

Tak for en super dag #DCU / Jesper Worre / Vejle Kommune / Black Inc for lån af hjul, og bestemt også Egtved for kaffe, kage og sandwich! – samt ikke mindst den gode Race marshall som jeg desværre ikke fangede hvor kom fra, sådan én gut kan anbefales, også hvis man bare skal holde en avanceret træningstur en dag! Det gjorde rigtigt meget for vores tur.

Vi ses til Kongeetapen!