Marselisborg MTB Maraton 2015 Esben Theibel er ved at være lidt træt
Marselisborg MTB Maraton 2015, Esben Theibel er ved at være lidt træt © Foto: Cykelsport.dk

Løbssæsonen er for alvor begyndt for mit velkommende. Årets helt store mål er DM i XCO som er liiiige rundt om hjørnet. Jeg har præsteret på det jævne i den første del af sæsonen, derfor var det befriende at jeg i sidste weekends SramLiga i Kolding, mærkede en markant fremgang i et stærkt internationalt felt. Det er fedt når ens hårde træning, begynder at give pote og kommer til sin ret.

Af: Esben Thiebel

Det var derfor med optimisme og begejstring, at jeg så frem til lørdagens Marselisborg MTB maraton, og så endda på hjemmebane. Denne optimisme skulle senere vise sig at sivede stille og roligt ud af kroppen, jo længere vi kom igennem løbet. Jeg må erkende at jeg var en anelse træt, da jeg krydsede målstregen lørdag eftermiddag.

Danmarks hårdeste maraton

Marselisborg MTB maraton, og hermed døbt som ”Danmarks Hårdeste Maraton” ruten er 33km og er bestående af ”sølle” 700hm pr. omgang, denne skal så gennemkøres tre gange. Så altså 99km og 2100hm, det må være sådan en hårdhedsgrad Søren Nissen efterspurgte efter hans sejr til DM i Marathon tidligere på året. Man kan håbe at DM XCM inden længe finder forbi Aarhus, da den udover at være benhård også en yderst publikumsvenlig rute, fordi ruten er opdelt i tre sløjfer, så man passerer målområdet fire gange på én omgang.

Marselisborg MTB Maraton 2015
Marselisborg MTB Maraton 2015

De tre sløjfer boltrer sig i Marselisborgs og Vilhelmsborg skovene og er en kombination af passende grusstier, singletrack med masser af flow, hårde opkørsler og tekniske nedkørsler. Dermed indeholder ruten, alt hvad en rigtig fed maraton rute, efter min mening, skal indeholde.

Ready – set – GO!

Selvom min træning i denne sæson ikke har haft fokus på maraton distance, var planen alligevel at give den fuld gas fra start og forsøge at sidde med de forreste så længe som muligt.

Marselisborg MTB Maraton 2015

Starten går og jeg får en god start, jeg sidder i en god position som en 5-6 stykker. Der sidder jeg lige indtil vi rammer det første stykke singletrack, som snor sig langs kysten. Her kan jeg kun sidde og konstatere, at de forreste bestående af Thomas Bundgaard, Svendsen brødrene og Allan Bachmann stille og roligt bare kører væk. Jeg sidder og tænker: – ”kom nu, luk det hul, der er jo kun 20-30 meter op”, men bentøjet ville det anderledes.

Herefter går der ikke længe før jeg får selskab af en duo bestående af Nicklas Bols fra Rold Skov MTB og Ole Jespersen fra Team Flammen MTB. Nicklas har virkelig rykket sig det seneste årstid og var ufattelig stærkt på især de flade strækninger, hvor der blev taget nogle monster føringer. Dog kan jeg mærke på vej ud på anden omgang, at jeg er mærket og jeg begynder at springe nogle af mine føringer over (undskyld drenge). Midtvejs på anden omgang, bliver trioen til en duo, da Ole desværre bliver nødt til at slippe, da han får defekt med cykel. Herefter fortsætter Nicklas det hårde tryk og jeg kan mærke at jeg begynder at hænge og depoterne er ved at være tomme.

”Quitting is not an option”

Der går ikke længe på sidste sløjfe af anden omgang, før jeg bliver nødt til at slippe. Da jeg slipper er det ikke kun fordi bentøjet som må trække gevær, men også fordi jeg føler mig helt udbrændt og helt forladt for energi. Tankerne begynder at gå igennem mit hoved: – ”har jeg nu kørt over evne?, skal jeg bare trille i mål og sige tak i dag?”. Den sidste omgang, bestående af de famøse 33km og 700hm begynder at virke totalt urealistiske for mig at kunne gennemføre… men så kommer jeg i tanke om at jeg har en Snickers liggende i depotet, det giver igen lidt fart i cyklen, nu skal jeg bare rundt så jeg kan få fyldt energi på tanken. Selvom det nu foregår i et mageligt tempo på bakkerne, så er mine ben stadig fyldt med mælkesyre, og skriger at nu skal skal det være fyraften, da jeg rammer målstregen, så bliver der bliver sendt klar besked den anden vej, de kan godt kan regne med 33km mere,  at undgå bliver aldrig en mulighed, hverken i dag eller i fremtiden.

På vej op af den sidste bakke inden mål, kommer klubkammerat Gert stille og roligt forbi med selskab af Thomas Nørup og nr. 1 og 2 i Herre B. På yderste mandat kommer jeg med op over bakken og nu venter der kun en lang nedkørsel i daglig tale også kaldt ”singletracket”, lidt grusvej og så er vi rundt. Jeg holder kæden stram og kommer med rundt og får indtaget min længeventede snickers samt en gel og så er det afsted på hjul af de andre. Der går dog ikke længe før jeg må se Gert, Thomas og den førende i Herre B, smutte afsted. Jeg beslutter mig for at nu skal jeg bare finde mit eget tempo, så jeg kan komme rundt uden at tabe for meget tid på sidste omgang. Der går ikke længe før den anden herre B rytter tager fronten, i den nytablerede duo, i et tempo som heldigvis passer mig fint i hans jagt på den førende i B. Efter han har trukket det meste af første sløjfe og min forsatte placering på hans baghjul, må jeg krybe til korset og sige at jeg ikke er til meget hjælp, da jeg er total ristet og bare… skal i mål.

På sidste del af sidste sløjfe er jeg så ”heldig” at jeg taber min dunk og jeg begynder at konstatere at dette tydeligvis ikke er min dag, og så endda på min fødselsdag – jeg havde håbet på lidt mere held.  Jeg må konkludere, at jeg må give besked om en ny flaske til Formand Jesper eller Lasse som helt frivilligt, havde valgt at tage tjansen i feedzonen, for at hjælpe sine klubkammerater – En stor tak herfra, så jeg kunne få en ny flaske på vej ud på sidste sløjfe. Men til alt held, har jeg åbenbart ikke set helt frisk ud, da jeg mødte Jesper på vejen ud på tredje omgang, så han har været forudseende og står klar med både en ny flaske og gel, så jeg undgår at skulle køre anden sløjfe uden væske. Havde total optur på efterfølgende – Det er de små ting som gælder  Herefter får jeg det bedre og begynder at få energien tilbage og efter 4:35:46 triller jeg i mål på en syvende plads i Herre A.

Flotte placeringer til Aarhus MTB

Der var samlet set 471 ryttere til start fordelt på licens og motionsklasserne, hvor mange af rytterne i vores nye klub fik kørt nogle rigtig flotte placeringer hjem. Nedenfor ses et udsnit af resultaterne:

Herre A
Nr. 1 Thomas Bundgaard – Frederikshøj CC
Nr. 2 Kasper Svendsen – Rold Skov MTB
Nr. 3 Christian Svendsen – Rold Skov MTB
Nr. 5 Gert Klarskov Petersen – Aarhus MTB
Nr. 7 Esben Theibel – Aarhus MTB

Herre C
Nr. 1 Bjørn Smedegaard – Aarhus MTB
Nr. 3 Bjørn Petrat-Melin – Aarhus MTB

U17
Nr. 1 Lukas Damsholdt – Aarhus MTB
Nr. 3 Lasse Aagaard – Aarhus MTB
Nr. 4 – Micklas Götzche – Aarhus MTB

H40
Nr. 2 Thomas Nørgaard – Aarhus MTB

Se også en video af løbet filmet og redigeret af Rasmus Stendys: Marselis MTB Marathon Video 2015

Marselis MTB Marathon 2015