Fatbiken vinder lige så stille indpas på det danske marked, og cyklen med de store traktordæk ses oftere og oftere i landets cykelbutikker. Derfor har vi selvfølgelig fået en fatbike-skribent på Altomcykling.dk. Bjørn Blidegaard vil fremover dele sine oplevelser fra sadlen af en fatbike.

Af: Bjørn Blidegaard

Torsdag er fatbike-dag

Stranden som legeplads

Jeg er så heldig at have fri de fleste torsdage, og det er oftest her jeg finder tid til at rulle en tur på min fatbike. Sådan var det også forleden. Jeg træner ofte på min racer i løbet af weekenden, og derfor er torsdag på en måde blevet min faste fatbike-dag.

Jeg bruger min fatbike på lidt forskellige måder; strand, skov, dirt-track eller grusveje. Denne gang faldt valget på en strandtur, hvilket er en af mine favoritter.

På stranden kommer fatbiken virkelig til sin ret, og man får en cykeloplevelse, som man ikke kan få på andre cykler. De brede dæk stryger hen over sandet i vandkanten, som var det nylagt asfalt. Selv det fine, bløde hvide sand kan den forcere med et par kraftigt tråd i pedalerne.

Forestil dig at have hele stranden som cykelsti, og så endda have den for dig selv. Sådan var det denne torsdag formiddag i solskin og 17 grader. Jeg kørte via cykelstien ud forbi Den Permantente, og drejede ind på stranden et par hundrede meter efter. Herfra kan man faktisk køre langs kysten, så langt man har lyst til. Kun et par små havne gør, at man bliver nødt til at køre et par minutter på cykelsti. Grundet lidt knæproblemer blev det en kort tur i denne omgang. Jeg vendte om ved Egå Marina (hvor man i øvrigt kan købe en glimrende is på havnen), og kørte samme vej hjem mod Aarhus. 14 kilometers strandkørsel blev det til. Altså ikke vildt mange kilometer i benene, men til gengæld en masse frisk luft og fantastisk natur.

Natur > motion

En strandtur på fatbiken går i mine øjne netop ikke kun ud på at få motion / træning. Selvfølgelig får man kørt lidt, men det er ikke det primære formål. For mig gælder det mere om at komme ud i naturen, se de smukke kyststrækninger og få lidt frisk luft. Kald det alene-tid, afstresning eller noget helt tredje. Pointen med at køre fatbike er for mig oftest at komme ud i naturen. Kig blot på billederne. Jeg synes, at det er vildt fedt at cykle i vandkanten og nyde udsigten, uden biler og andre cyklister, der drøner om ørerne på en. Når folk spørger, hvorfor jeg har en fatbike, så sammenligner jeg det ofte med, at når jeg cykler på min racer, så svarer det til at løbe en tur. Det går stærkt, og man får pulsen op. Mens at køre fatbike svarer til at gå en tur. Stille og roligt tempo, og frisk vind i ansigtet.

Det lyder alt sammen meget godt. Og det er det. Men hold kæft en omgang vask og kæderens, der skal til at skylle det halve af østkystens sandbeholdning ud af den stakkels kæde, når man kommer hjem. Det er dog hele oplevelsen værd :)

Nu skal det jo ikke lyde som om, at fatbiken kun er et transportmiddel for meditationsture langs vandet. Den kan bestemt også præstere i skovens single tracks. Mere om det en anden god gang.

Vi læses ved.

/Bjørn