Specialized annoncerer ultralet cykelsko i super limited edition

Specialized tager et stort spring in på markedet for ultralette cykelsko, og som sædvanlig med Specialized gør de ikke tingene halvt. Prisen er derefter, men til gengæld når topmodellen også helt ned på 99 gram, for en str. 42. Dem glæder jeg mig til at mærke i hånden, og måske hvis jeg er heldig også på foden! Det er ikke mange gram! 
De kalder den Exos!

Af Uggi Kaldan | Foto Specialized (PRESSEMEDDELSE). 

De letteste sko Specialized nogensinde har lavet

Q: Hvad gør skoene så specielle og hvorfor koster de 3.899/5.199.-?

A: Det hele starter med skoens overdel, hvor vi har benyttet det eksklusive Dyneema®- materiale, der kendes fra vores S-Works 7 sko. Dette er kombineret med et mesh materiale, hvilket har muliggjort at skoene er utroligt lette, stærke og adaptive, og ikke kræver nogen forstærkninger. Dette giver en markant vægtbesparelse. Derudover har vi gjort hælen blødere og brugt et strækbart, adaptivt materiale til at beskyttelse tæerne.

Den anden markante detalje er den nye carbon sål, der er skabt af vores carbon ingeniører, som også skabte vores Rider-First EngineeredTM Tarmac. Ved at benytte en trykmåler har vi identificeret, hvor vi kunne nedbringe vægten på ydersålen, uden at gå på kompromis med stivheden. Dette er årsagen til, at du kan se flere udskæringer på ydersålen.

Q: Er disse sko stadig udstyret med Body Geometry detaljer?

A: Ja, begge sko er udstyret med alle tre Body Geometry detaljer – Varus kilen i forfoden, svangstøtte (longitudinal arch support) og forfodshævningen (metatarsal button). Skoene kommer med en BG+ sål og er kompatible med alle vores aftermarket såler og forfods kiler.

Q: Er pasformen den samme som S-Works 7?

A: Pasformen og den indvendige rummelighed føles som S-Works 7, men skoene er markant anderledes på alle andre punkter. S-Works EXOS vil stadig yde perfekt fit om rytterens fod og perfekt kraftoverførsel (ligesom S-Works 7), men S-Works EXOS er designet uden en specifik hælkappe og forfodsboks, hvilket betyder, at skoen har meget mindre struktur i overdelen end S-Works 7, som gør at skoene har et mere tilpassende fit. S-Works EXOS er lavet af Dyneema® materiale, med en stræktbar, blød overdel, hvilket giver den perfekte pasform.

Q: Hvad er ’stiffness index’ og hvorfor er det 13.0?

A: ’Stiffness index’ (stivhedsindeks) er et nummer som vi benytter for at beskrive ydersålens stivhed. Vi får dette nummer ved at tilføje et pres på 40kg og måle bøjningen i sålen. Stivhedsindeks 13 betyder, at der er mellem 1.32 og 2.11mm bøjning ved en påvirkning på 40kg. Sammenlignet med stivhedsindekset på S-Works 7 sålen (15 = 0-0.61mm), så er der en anelse mere bøjning i sålen, men 13 er stadig utrolig stift og matcher sålen på vores S-Works 6 sko.

Q: Skal jeg være bekymret for mine tæer?

A: Selvom der er mindre beskyttelse omkring tæerne, så er det meget usandsynligt at du vil påføre tæerne skade.

Q: Hvorfor bruger I ikke BOA-spænderne fra S-Works 7 skoene?

For at opnå den laveste vægt på disse sko var det nødvendigt at gå væk fra zonelukkesystemet, da to BOA-spænder forøger vægten markant. Men vi ønskede stadig at S-Works EXOS skulle være udstyret med et BOA-spænde, derfor er skoen udstyret med BOAs IP1-spænde. Disse spænder er dual-pull, hvilket betyder de trækker i snøren fra begge sider og gør tilspændingen let og kan løsnes ved blot at hive op i spændet. Dette har muliggjort, at S-Works EXOS har ét BOA-spænde, hvilket betyder, at den samlede vægt derfor kan nedbringes.

Q: Er hælen udskiftelig?

A: Ja, hælen er udskiftelig på samme måde som S-Works 7 skoene.

Q: Hvordan er EXOS forskellig fra EXOS 99?

A: Der er få forskelle på disse sko, som har muliggjort, at vi endelig har produceret en sko, som vejer under 100 gram – som de første nogensinde. Den mest markante forskel er at EXOS 99 er udstyret med snørebånd, fremfor BOA-spænder. Dette har muliggjort en markant vægtbesparelse. Derudover er tungekonstruktionen også lettere på grund af snørebåndene. Derudover er skoene udstyret med en speciel sål, som ligner den fra EXOS, men er 20% lettere. Denne sål er utrolig svær at producere, hvorfor vi har begrænset oplaget til 500 par sko på global plan. På EXOS 99 findes herudover en ny og specialfremstillet hæl og vi har fjernet TPU for at spare ekstra vægt.

Q: Hvad gør jeg, hvis mine EXOS 99 i størrelse 42 vejer mere 99g?

A: Vi tjekker alle sko, for at sikre, at de lever op til vægtgrænserne i hver størrelse.

Q: Hvor holdbare er de nye S-Works EXOS og EXOS 99?

A: Meget holdbare! Vi har testet disse sko i tusindvis af timer og de er ligeså holdbare som den nuværende S-Works 7 sko.

GAME ON.