Rikke Lønne i godt selskab! - Photo: Kajsa Eneroth // AltomCykling.dk

Stockholm Cyclocross 2016 – nu i landsholdstrikot!

Jeg skrev godt nok for blot 2 uger siden, at det nu var tid til off-season med ro, hvile og hyggetræning i et par uger. Jeg var dygtig denne gang! Det holdt en hel uge! Lige indtil det blev offentliggjort, at DCU’s cross budget var godkendt, landsholdsturene var fastlagt og der var søreme blevet plads til mig på turen til Stockholm Cyclocross. Jeg blev udtaget til den første tur på baggrund af resultaterne til Kronborg Double UCI weekend, rimelig stort alligevel!

Af: Rikke Lønne

Det handler om køreglæde!

Jeg ELSKER at trække i de rød-hvide farver og stille op for Danmark. Det er noget af det fedeste jeg ved, og jeg kunne selvfølgelig ikke sige nej! Med hele 4 crossløb i bagagen var jeg jo også virkelig erfaren inden for hele denne fagre nye verden. Okay, det var vist en løgn, og jeg var også virkelig spændt både på turen og løbet. Jeg glædede mig dog helt vildt til at køre, og det er den helt store forudsætning for mig i forhold til at køre godt. Glæde.

I ugen op til måtte jeg hurtigt i gang med at træne igen, og jeg fik nogle virkelig gode træningspas i benene! Hårde intervaller med masser af watt, god energi i kroppen og… En mindre forkølelse fra søndag aften. Argh! Den havde jeg ikke tid til! Den havde bare at forsvinde i en hulens fart, så jeg kunne præstere på det niveau, jeg vidste, jeg kunne. Med god hjælp fra Strepsils, Halls og lignende gik den heldigvis i sig selv sådan nogenlunde i løbet af ugen, og træningen bar ikke præg af den. Phew!  

Turen gik til Stockholm sammen med 4 Herre Elite ryttere, 1 U19 rytter og 4 U17 ryttere. Mig og drengene. Fedt :) Normalt er jeg jo afsted med mit landevejsteam, og selvom det altid er virkelig hyggeligt, er det altså dejligt nok til en afveksling ikke at være afsted med hønsegården. Man kan kalde en spade for en spade, og så er man ligesom videre. I like! Jeg kendte ikke rigtig de andre ryttere og hjælpere andet end af navn, men det kom jeg hurtigt til. Der var en fed stemning lige fra vi mødtes i Brøndby for at pakke biler, til vi skiltes igen halvandet døgn senere.

Fed rute og fantastisk rutehjælp fra medfølgende staff!

Før løbet fik jeg kørt ruten igennem et par gange, og jeg fandt mig rimelig godt tilpas på ruten. Der var lige et par sving, jeg ikke var helt sikker på, hvordan de bedst (og hurtigst) skulle køre, men de fantastiske hjælpere, vi havde med (fædre til nogle af de andre ryttere), kendte banen og gav sig tid til at tale svingene igennem med mig, så jeg blev klar til at køre dem. De hjalp med alt – stillede ruller klar bag i bilen til opvarmning, nede ved startstregen, så ikke jeg blev kold op til starten, tog min jakke og bukser før start (ja, jeg havde en dragt på indenunder!!), og stod klar i Pit’en til hvis jeg skulle få defekt undervejs. De hjalp også med valg af dæktryk, sidste smøring af kæden og at jeg havde alt, hvad jeg behøvede. Det var mega fedt at få lov til, samt være en del af. De gjorde i hvert fald deres til, at jeg skulle blive klar! 

På startlisten (og startlinjen) stod både sølvvinderen fra OL i sommers på landevejen, Emma Johansson, samt dette års junior verdensmesteren på MTB, Ida Jansson. Mine forventninger og ordren fra holdet var, at jeg skulle gøre, hvad jeg kunne, have det sjovt undervejs og hele tiden forsøge at hente den forankørende rytter. Jeg regnede derfor med at skulle køre om de sekundære placeringer i kampen om UCI-point.

 

Én god start, men jeg er irriteret over jeg ikke forsøgte at gå med Emma!

Grundet UCI-pointene fra løbene i Kronborg fik jeg en god placering forrest i startboksen, og da starten gik, kom jeg hurtigst afsted af alle! Dagen før afgang fik jeg de fedeste nye hjul (Zipp 303 Firecrest Tubular – kom an, hvis I tør, de er lynhurtige, muahahahahaaaaa) af min kæreste, og jeg er sikker på, at det var dem, der fik mig til at flyve ud af startboksen!

#Lynkineresen var klar, da startskuddet lød! Stockholm Cyclocross 2016 // AltomCykling.dk
#Lynkineresen var klar, da startskuddet lød – Photo © Kajsa Eneroth

Ved første sving lå jeg nr. 3, i en gruppe på 4, der fik lidt hul, den placering holdt jeg nogenlunde i ca. halv omgang, her kom Emma Johansson (nr. 2 til OL i linieløb, lige efter hollænderen Anna van der Breggen. Red.) udenom og stak af fra os andre. Jeg overvejede at forsøge at rykke med, men jeg tøvede for længe. Jeg var ikke sikker på, at jeg kunne følge med hende, og jeg var bange for at rykket ville dræbe mig, det ærgrer mig nu, næste gang forsøger jeg! Efter ca. en omgang fik jeg passeret Ida Jansson der røg af, og nu var jeg nummer 3 igen, det var en rimelig actionfyldt første omgang!

Fun fact: Emma Johansson forsøgte at komme uden om mig på en skovsti kort efter start, men jeg kom fik afvist hende ved at gøre sporet smalt og køre ud i den side af stien, hvor hun lå og pressede. Hun måtte derfor pænt blive bagved lidt endnu. Jeg anede så ikke, at det var hende, jeg havde lukket af for, før hun kom flyvende uden om lidt senere. Ikke at det havde ændret noget som helst, jeg havde gjort det samme, hvis jeg havde vidst, det var hende, der lå der :) – man skal ikke lade sig kyse i cykelløb!

Ser hun ikke bare lidt presset ud? desværre ikke træt nok... :) Stockholm Cyclocross 2016 // AltomCykling.dk
Ser Emma ikke bare lidt presset ud? desværre ikke presset nok… :) – Photo © Kajsa Eneroth

Efter ca. halvanden omgang, hvor jeg lå på hjul af Angelica, begyndte hun at se noget træt ud. Hun forsøgte flere gange at vifte mig udenom, men jeg lod hende lige trække lidt længere. Da der var plads og et langt tonserstykke forude, rykkede jeg fra hende. Hun kunne heldigvis ikke følge med, og derfra var det bare at holde hende bag mig. Jeg kiggede selvfølgelig også fremad mod Emma, men hun var som forventet lige stærk nok til, at jeg på nogen måde kunne lukke hullet op til hende.

6 crossløb, 5 podier – måske jeg venter lidt med pause…

Jeg endte på en 2. plads, og fik dermed en god portion UCI point med hjem til statistikken. Det var fedt at køre, og selvom det var benhårdt, nød jeg det. Emma var vist et ret godt trækplaster for publikum, for vi havde mange flere stående på ruten og til præmieoverrækkelsen end Herre Elite havde. Det har jeg vist aldrig oplevet før :) De var også vældig fornøjet over, at jeg normalt kører for et svensk team, for mange af dem kunne mit navn og heppede på mig, når jeg kom forbi, og speakeren var langt mere interesseret i mine resultater fra landevejen for Team Crescent end at jeg var dansker. Det var lige før, han glemte at nævne, at jeg stillede op for Danmark under præmieoverrækkelsen.

Sådan på podiet igen igen, jeg er tilfreds - stockholm cyclocross 2016 // Altomcykling.dk
Sådan på podiet igen igen, jeg er tilfreds – Photo © Kajsa Eneroth

Ikke flere forsøg på pause herfra. Selvom jeg var træt fra turen og overvejede at blive i sofaen, måtte jeg lige køre 2. afdeling af Soigneur CX Cup i dag – det var jo en hel time i rød zone – gratis træning, og så blev jeg i øvrigt nummer 1, det fejler jo ikke noget! Træningen fortsætter derfor (med en let dag i morgen håber jeg), og jeg har planer om en del flere crossløb henover vinteren. Så længe både træning og løb er sjovt, får jeg det mentale break fra landevejssæsonen, jeg har brug for.

Flot statistik af Rikke Lønne i sin CX debutsæson:

Soigneur CX CUP 1. afdeling: 1.plads
Grote Prijs: 1.plads
Kronborg CX Festival lørdag: 2. plads
Kronborg CX Festival søndag: 4. plads
Stockhol Cyclocross: 2. plads
Soigneur CX CUP 2. afdeling: 1. plads