Tolboll Licens - Jeppe Tolbøll skriver for AltomCykling.dk i 2015
Tolboll Licens - Jeppe Tolbøll skriver for AltomCykling.dk i 2015

Vinterstatus fra licensrytteren!

Inden året rinder ud vil jeg lige komme med en sidste status omkring hvad der sker i mit cykelliv.

Træning:

Denne her vinters træning er den mest seriøse jeg har kørt nogensinde. Det har ikke været perfekt, men det har været rimelig godt. Tager man sidste år, som sammenligning, så fik jeg kørt mere i november i år, som jeg nåede i oktober og november sidste år.
Samtidig er min styrketræning blevet meget mere struktureret, og for de nysgerrige kan jeg fortælle, at jeg i skrivende stund løfter 150 kilo på squat’en med 8 gentagelser, og i benpres løfter 160 kilo med et ben med 8 gentagelser.

På cyklen har jeg også lagt træningen lidt om, i forhold til hvordan jeg kørte i sidste vinter.
I 2013-off season brugte jeg (for) meget tid på at køre VO2-maks-intervaller (en lille indrømmelse, til dem jeg debatterede træning med på Facebook – I ved hvem I er ;) ).
Det gjorde mig ikke til en ringere cykelrytter, men det gjorde mig nok heller ikke meget bedre, da jeg stort set ikke fik trænet ordentligt i de andre zoner, og derved ikke fik bygget en fornuftig udholdenhed op.

Derfor har jeg lagt min træning om, og kører nu en del mere udholdenhedstræning i Zone 2 – Zone 4, men har ikke helt droppet VO2-maks-intervallerne. Da jeg var på DCU’s Trænerseminar, talte jeg med Jesper Juul Andreasen, fra Team Almeborg-Bornholm, og han gav mig ret i at VO2-maks er et parameter der bør vedligeholdes over vinteren. Dog kører jeg ikke VO2-maks til hver anden træning, som jeg gjorde i 2013, og kører heller ikke samme antal.

Til wattnørderne, så ramte jeg i midten af december her 466w på et 3 minutters interval, og 374w i et 20 minutters interval. Det er det bedste jeg har ramt i off-season, og er ca. på samme niveau som jeg var i februar i år. Så det går ganske godt frem af.

Status for 2014-sæsonen (skrevet d. 23. december):
515 timer brugt på træning. Fordelt således:
476t:49m:32s på cyklen (udendørs) – 14477 km

16t:55m:17s på hometrainer. 503 km

21t:35m:00s styrketræning

Vægttab:
En af de typiske emner i mine blogindlæg omhandler tit min vægt. Mad har altid været mit store problem, da jeg ikke har været klog nok på hvad jeg skulle spise. Selvfølgelig ved jeg godt at chips, cola og chokolade ikke er godt, men i dagligdagen har jeg aldrig haft en forståelse for hvor dårlig fx hvidt brød kan være, etc.

Det har aldrig været nogen hemmelighed at jeg har følt at de ekstra unødvendige kilo, jeg har haft har forhindret mig i at klare mig bedre på bakkerne. Da vi ramte Bov-løbet i september, sagde morgenvejningen 102 kilo, efter at jeg havde skåret ned på træningen i september og samtidig var gået amok i maden. Jeg gav mig 2 uger i oktober, hvor jeg måtte æde og drikke hvad jeg havde lyst til.

Da de 2 uger var gået satte jeg mig ned foran computeren og begyndte at søge på google. Jeg var ikke helt sikker på hvad jeg ledte efter, men jeg skulle jo have noget viden.
Jeg endte pludselig på hjemmesiden www.vaegttab.nu som tilbød en service omkring kalorieberegning. Både som browser og mobilapp. Den fungerer på den måde, at den laver et estimat ud fra højde og vægt, om hvor mange kcal du bør indtage. Estimatet bliver så sat op/ned, hvis du fx vil tabe 5 kilo over de næste 6 uger.

Samtidig kan man taste den motion ind som man dyrker, og derved må man naturligvis indtage flere kalorier. På vaegttab.nu har de en kæmpe database, af madvarer, som er så specifikke at man kan finde forskellen på fx Faktas og Rema 1000s eget brand makral.

Den app har jeg brugt i ca. 3 måneder nu, og for mig har den virket. Vægten er nået ned på 99,1 kilo. Sammenlignet med 2013 lå jeg på 107 kilo i starten af december.

Jeg tænker lidt at jeg har taget 2 kilo muskler på via styrketræning, og så derved må der være røget noget der ligner 5 kilo fedt! Jeg kan i hvert fald selv se stor forskel i spejlet. Så mit mål er at ramme sæsonen med en vægt på ca. 95 kilo. Rammer jeg det, så bliver det nok ret sjovt!

Ny rolle i klubben:
Ved sidste års generalforsamling meddelte Bent Skov at han efter 13 år ville fratræde posten som formand for klubben.

Bent har været noget nær et symbol på Haderslev Starup CK, hvor han først var formand i Haderslev CK-75 og derefter i Haderslev Starup CK siden 2010, da klubben blev lagt sammen med motionsklubben Starup CK.
Og Bent har gjort et fantastisk arbejde, hvis jeg skal sige min mening. Jeg tror klubben de seneste 4-5 år er vokset med ca. 10 % i medlemsantal, og vi har fået ungdomsryttere helt fra Agerskov (som ligger 35 kilometer fra Haderslev), pga. vores rygte om både god træning og fantastisk klubånd.

Derfor var der ikke ligefrem en afløser som sprang umiddelbart i øjnene. For hvem kunne leve op til forgængeren?

På de efterfølgende bestyrelsesmøder blev Bent lidt mere kontant i sine udmeldinger, hvor han gjorde det klart, at han altså ikke blev, og der derfor skulle findes en anden.
Personligt havde jeg lidt lysten, men var bange for ansvaret, og var meget i tvivl om jeg overhovedet kunne leve op til de forventninger folk havde til en formand.

Derfor tog jeg i april kontakt til Bent, og drog ud til ham og talte med ham over en kop kaffe. Der fik jeg stillet mine tvivlsspørgsmål, og kom frem til den erkendelse at jeg gerne ville give det en chance.

Jeg gjorde op med mig selv, at jeg ikke kan erstatte Bent. Og det skal jeg måske heller ikke? I hvert fald ikke første omgang. Bent har haft 13 års erfaring, og samtidig et job i DCU, som udviklingskonsulent, hvor han har naturligvis også har fået en stor viden. Jeg har ikke de 13 år i bagagen (endnu), og jeg skal nok få det lært hen af vejen.

Samtidig har Bent lovet at han tager sig 100 % af vores licensløb, og det er måske sæsonens største opgave, så det sætter jeg pris på ikke at skulle stå for.

Jeg ser frem til mange gode år som formand i klubben, og håber jeg kan rykke klubben endnu mere fremad.