Danmarks Højeste 2015 © Lars Nielsen // Altomcykling.dk
Danmarks Højeste 2015 © Lars Nielsen // Altomcykling.dk

Danmarks Højeste Motionsløb – en klassiker på Kristi Himmelfartsdag

Kristi Himmelfartsdag er lig med Danmarks Højeste. Det er en fast bestanddel af AoC’s løbskalender. Den 39. udgave af den sene forårsklassiker Danmarks Højeste Motionscykelløb løber af stablen torsdag den 26.maj. AoC stiller op, og vi bakker op. Vi jagter fortsat løbsform, oplevelser og ønsket om fortsat eksistens af et klassisk cykelløb på den danske motionsscene. Der skal støttes op, så kom af sted  – Kristi Himmelfart i Skanderborg.

Af: Søren Kuipers og Daniel Vestergaard Andersen

En organisation med styr på sagerne

Danmarks Højeste Motionscykelløb er garant for er et velstruktureret cykelløb med en flot rute i et varieret terræn med mange stigninger iblandt. Hvis du ikke har kørt løbet før, så lærer du at kende Lyngvej, Yding Skovhøj og mange andre. Tidligere har vi været ude med riven på grund af ringe skiltning, men det har de efterhånden fået godt styr på. Start- og målområdet er for et par år siden rykket til Fælleden, Skanderborg Fælled 1. Så tjek lige op på det, inden du begiver dig afsted. Der er forskellige startgrupper, der er rigtig god forplejning, der er flagvagter og hjælpere på ruten alle de steder det behøves.

Sædvanen tro, vil der blive kørt på 5 forskellige distancer:

  • 25 km (27,3 km)
  • 70 km (70,9 km)
  • 105 km (107,7 km)
  • 140 km (143,5 km)
  • 190 km (191,1 km)

Arrangørerne beretter om evigt flotte, kuperede og smukke østjyske søhøjland omkring Skanderborg. Og næsten garanti for godt vejr.

Der vil efter løbet være et gratis måltid mad og en vand/øl til alle tilmeldte. Madbillet udleveres sammen med startnummer.

Reprise: Vi støtter fortsat de lokale løb – de savner jeres tilmeldinger!

For nyligt agiterede vi for at støtte de lokale løb. Og det benytter vi igen lejligheden til.

Mange af de lokale større og mindre motionsløb hænger lidt i med neglene. Der er en tendens til et dalende deltagerantal, og arrangørerne af dette løb bekræfter også denne tendens. Efter to år på skrump ift. fede løbsoplevelser håber vi at flest mulige benytter de mange gode tilbud rundt om i landet.

Rådet herfra er klart: Kom nu afsted i dit lokalområde og bak op om de lokale cykelløb.

AOC stiller til start med flere mænd

Daniel Vestergaard Andersen: Det traditionsrige Danmarks Højeste, der bringer deltagerne rundt på en, afhængig af distancevalg, række forskellige østjyske ’bjergtoppe’, plejer at være et af forårssæsonens store mål. Der hvor man kommer ud og får ladet op ved at brænde sig selv ud – det lyder måske mærkeligt, men sådan er min oplevelse af det. Man får brugt sig selv helt ud, fysisk, og det giver en pæn tilbagebetaling på det psykiske overskud. Måske ikke lige med det samme, men det kommer.

Men i år er det for mit vedkommende lidt anderledes, en række omstændigheder hen over vinteren har medført en markant mindre træningsindsats end håbet. Også mindre end den standard ”jeg har ikke fået trænet så meget…” reduktion som vi cykelryttere jo alle kender.

Danmark Højeste bliver således mit første løb i….ja, laaang tid. Siden engang sidste forår i hvert fald. Om målet bliver at hænge på med næb og klør på 105 km eller om jeg tager 25 km turen med sønnen er ikke fastlagt endnu, men én ting er sikkert, det skal blive godt at få støvet cyklen af og komme ud og nyde det gode danske forårsvejr. RED: Siden Daniels bidrag til artiklen har han kørt dødskørsel i Grejsdal, så han er klar!

Desuden stiller Jonas Jensen til start på 140km ruten, hvor han efter en god omgang ræs i Bakkeløbet sidst i april håber at kunne sidde med længst muligt. Jonas vil efterfølgende berette om hvordan formen er, og hvordan han oplever et løb som Danmarks Højeste.

AoC drager til Haute Route Alpe d’Huez – 4 uger til race

Skribenten bruger endnu engang løbet som forberedelse til Haute Route Alpe d’Huez sidst i juni, når redaktøren og undertegnede drager til tredagesarrangementet i de franske alper. Der er cirka en måned til afgang, og løbsformen skal have endnu et nyk opad, så jeg har meldt mig til på den lange distance.

Om redaktøren stiller til start i Skanderborg er endnu uvist, men efter at han kom som skudt ud af en kanon – efter en god vinter-blok kombineret med paddle-tennis og en tur i åbningsweekenden i Belgien slut februar – kom der lidt grus i maskineriet. Planerne var store, men egne løbsarrangementer, nyt job, en hjernerystelse og – hold nu fast – en lille ny hundehvalp (!!) har sidenhen sat den gode redaktør lidt tilbage. Men i slutningen af maj måned kommer han forhåbentlig i gang igen, og på nuværende tidspunkt ser han også frem mod Haute Route-deltagelsen sidst i juni.

For mit eget vedkommende går det fortsat planmæssigt med træningen, og jeg har både kørt Bakkeløbet, Stjernetour i Grindsted, Grejsdalsløbet og nu venter Danmarks Højeste. Disse suppleret med en god træningsmængde og et par benhårde enkeltstarter i DGI-regi så går det godt. Min forberedelse går solidt frem, og jeg har har lige skåret de øverste 2-3 kg af vægten også, så jeg er godt kørende – også på bakkerne.

Forventningen er at sidde godt med så lang tid som muligt, og så se hvad der er i tanken, når vi rammer Yding Skovhøj, Ejer bjerge og mange af de øvrige stigninger. Jeg drøner ud på 190km ruten for at få noget solid træning.

Jeg håber vi ses Kristi Himmelfartsdag i Skanderborg.