Photographer Credit: Pavel Sukhorukov / Red Bull Content Pool

Den sidste dansker udgår – TSE 12.etape

12.etape. Kongeetapen. Chita – Svobodny. 1368 km – 15825hm. Det blev desværre endestationen for løbets sidste danske deltager Peter Sandholdt. Vi har taget en kort snak med ham i telefonen, da vi endelig fik hul igennem, på et ustabilt russisk internet. 

Af Uggi Kaldan | Foto Red Bull Content Pool

Den lange vej hjem

I forgårs stod Peter Sandholt af Trans Siberia Extreme. Det blev samtidig også enden for en dansk drøm som, 3 eventyrere forfulgte, nemlig at blive første dansker til at gennemføre verdens måske mest ekstreme etapeløb. 9000 kilometer på tværs af Siberien med hele 79000 højdemeter.

Peter var på forhånd favoritten af de 3 danskere, og han var da også den dansker der holdt længst, men mandag stod Peter altså af, og er nu på vej hjem. Det er dog ikke lige til, da det er voldsomt dyrt bare at køre til nærmeste lufthavn i Sibirien og så finde en billet vestpå. Så Peter følger løbet til mål i Vladivostok, hvor han så planmæssigt flyver hjem på Lørdag.

12.etape – indtil det stoppede

Peter fedt at fange dig – du har haft et par dage til at sunde dig, hvad skete der på 12. etape? 

Jeg sidder lige nu i bilen på vej til Chabarovsk, og jeg har haft tid til at efterrationalisere ovenpå mit exit fra RBTSE. Det kommer der helt klart en update om på min side, men jeg skal lige skrive den igennem nogle gange, så den præcist formulerer hvad der førte til at jeg stod af. Det er næppe gået nogens næse forbi at jeg ikke hele vejen igennem løbet har været enig i måden det er blevet afviklet på. Jeg vil dog gerne afvise at jeg udgik pga. udmattelse som de skriver på løbets facebook side.

Jeg føler mig faktisk rigtigt godt kørende på 12.etape. Vi starter med at følges ad ca 6-700 kilometer og så stikker Shchebelin afsted fra vores firemandsgruppe. Vi tre andre jagter, men hurtigt stopper Marcello med at bidrage. Min tanke er, at han vil hænge på til næste foodstop for derefter af fortsætte, mens Pierre Bischoff og jeg skal sove. Den taktik har han tidligere haft succes med. Det vil jeg forhindre og sætter et angreb ind.

Marcello kan ikke følge med, og jeg håber på, at Bischoff kommer op. Det gør han. Derefter indleder vi et samarbejde og henover de næste timer sætter vi Marcello med 13 kilometer. Pludselig får Bischoff det dårligt og må holde pause. Jeg vælger at vente, ligesom han tidligere har ventet på mig.

Efter en halv times pause er Marcello én kilometer fra os. Jeg råber til Bischoff, at nu er der afgang, da jeg gerne vil bevare afstanden til Marcello og dermed forsvare min tredjeplads i løbet. Vi kommer på cyklerne, men Marcello henter os. Han går videre i et angreb og henover de næste tre-fire kilometer ligger han 200 meter foran, tydeligvis træt. Vi kan ikke undlade at nærme os ham, og da vi er 50 meter fra, siger jeg til Bischoff, at enten skal vi blive bagved eller rykke nu. Han giver som svar, at han synes vi skal tage Marcello med til næste foodstation cirka 20 kilometer fremme. “OK, nobelt”, tænker jeg. “Der er også langt med 500 kilometer til mål endnu”.

…er herefter indtræffer der så nogle af de begivenheder som Peter gerne selv vil berette om!

Oversigt over løbet

Der resterer 1 etape: 
14.etape
Dag 23 – 24: Khabarovsk – Vladivostok (759 km – 7214hm)
MÅL

Dag 24: Vladivostok

Stillingen:

1: Alexey Shchebelin – 199:20
2: Pierre Bischoff – 200:57
3: Marcelo Florentino Soares – 208:19

UDGÅET
5: Peter Sandholt – (Udgået 12.etape).
6: Michael Knudsen (Udgået 8.etape).
7: Aske Søby  (Udgået 8.etape).
8: Egor Kovalchuk (Udgået 8.etape).
9: Adrian O´Sullivan  (Udgået 7.etape).

PIGERNE

1: Shangrila Grube Rendon (Udgået 4.etape)
2: Thursday Gervais Dubina (Udgået 2.etape)

Følg med!

Du kan selv følge på TSEs APP – men bemærk trackerne sidder i følgebilerne, og er afhængige af mobilnet, så derfor er rytternes placering ofte upræcis.

Du kan finde live trackeren ved at downloade APPen – Red Bull – Trans Siberia Extreme til din iPhone eller Android.