LAKE MX237 Review AltomCykling.dk 2018
LAKE MX237 Review AltomCykling.dk 2018

LAKE MX237 wide – klassisk MTB sko, i læder!

Det er på ingen måde en ny cykelsko vi har med at gøre her, modellen har faktisk en del år på bagen, men den er stadig umådeligt populær. Valget af klassiske materialer og “look” gør den til en sko der aldrig rigtig går af mode, samtidig er den utroligt funktionel. 

Af Uggi Kaldan | Foto Uggi Kaldan

En smuk cykelsko, til brede fødder

LAKE MX237 Review AltomCykling.dk 2018

Jeg har brede fødder, ligesom mange andre skandinaver, det kan give udfordringer i valget af cykelsko. Særligt hvis man skal ud og cykle langt. Jeg fik de her sko til test umiddelbart inden jeg skulle over og køre Land Run 100 i USA, et gruscykelløb på 180km. Det tog 7 timer, hvilket for mig (og få de fleste andre) må betegnes som en lang tur. 

Nogle dage inden jeg skulle afsted modtog jeg de her Lake sko med posten, og jeg havde læst at de skulle være ret gode, særligt for folk med brede fødder som mig. Jeg rullede en kort tur på 30km og vurderede at de sad godt, og så blev de ellers pakket til Land Run. Den beslutning fortrød jeg ikke. 

Skoene sidder som støbt på mine fødder, og selvom der var temmelig varmt i Oklahoma på løbsdagen (+25 grader) så havde mine fødder det behageligt hele dagen, så ventilationen er altså glimrende i skoene, selvom de ser lidt “bastante ud”. De er virkelig behagelige at have på. 

LAKE MX237 Review AltomCykling.dk 2018Læder er naturligvis heller ikke nogen ny opfindelse, men det er heller ikke gået af mode. Skoen er perforeret med store huller udvendig, ligesom der er tilføjet et par “mesh” paneler for ydeligere ventilation. Ligesom lineren (det indvendige af skoen) er perforeret med microhuller for at ventilere også. 

Det skaber en yderst behagelig sko, trods opbygningen i solidt læder, testeren fødder kogte i hvert fald ikke over i 25 graders vindstille Oklahoma hede. 

Ikke den nyeste technologi, men 100% funktionel

Man opdager hurtigt at skoene ikke er pakket med den nyeste technologi, men gammeldags er de nu heller ikke. BOAspænderne er 5. generation, altså at den slags der ikke kan justeres begge veje, man kan stramme dem, og for at løsne dem, skal man låse spændet op (det gøres ved at trække spændet udad) og så stramme til igen. 

Nyere versioner justerer begge veje, hvilket er lidt mere smart, men det er ikke en game changer for mig, BOA spænderne fungerer rigtigt godt, funktionaliteten er super. 

LAKE MX237 Review AltomCykling.dk 2018

Ret stive såler… hvad end det nu skal betyde

Der er fuld carbonsål på skoen, men LAKE angiver ikke noget stivhedsindex, hvilket er fint nok, for alle fabrikanterne måler alligevel på deres egen måde, så det er svært at sammenligne på tværs af mærker, hvis man ikke har prof. testværktøj til rådighed, og det har vi altså ikke her på AoC. 

I stedet bruger vi vores helt subjektive – “kan jeg bøje sålen med hænderne test“. I alt sin enkelthed går den ud på om jeg med 2 hænder kan flekse såler når jeg presser på hælen og tåen af skoen. Det kan jeg lige akkurat få de her sko til. Så jeg vil angive dem til komfortable, altså ikke mega stive – men absolut heller ikke bløde. 

Den fulde carbonsål har pålimet gummi, der gør du kan stå bedre fast i mudder, ligesom der er tilføjet muligheden for at tilføje pigge forrest på skoen, for ekstra meget greb. Det er rimeligt standard, LAKE har valgt et solidt mønster og en ok hård gummi, det virker som om det vil tage lang rigtig mange kilometer at slide den sål. 

LAKE MX237 Review AltomCykling.dk 2018

Solidt bygget sko i læder, det koster lidt på vægten

Vægten er faktisk det eneste man umiddelbart kan sætte en finger på. Skoen er ikke den letteste der findes. Mit par (i str.43 Wide) vejer med klamper og indlægssåler 853gram for parret, det er ca.300 gram tungere end nogle af de letteste topmodeller til MTB. 

Til gengæld har men indtryk af at de holder, nærmest evigt, ofte er det i hvert fald sålen på mine lædersko jeg ender med at slide op først, og sålen virker næsten uopslidelig på de her sko. 

Samtidig gør materialevalget skoen super komfortabel, at have på, men også at gå i, jeg kunne godt forestille mig at gå flere kilometer i den her sko, uden større problemer, hvilket f.eks. kunne været blevet en realitet hvis det havde været vådt i Oklahoma og ikke tørt, som det heldigvis var. 

LAKE MX237 Review AltomCykling.dk 2018     

En smuk, langtidsholdbar klassiker

Du får ikke en top MTB sko i forhold til vægten, men du får en fantastisk sko på alle andre parametre, særligt hvis du har lidt brede fødder, som testeren har. Det er en sko man kan hoppe direkte ned i og køre lange ture i, fra dag et. 

Læderet er behandlet på ydersiden så du ikke som det første behøver at bekymre dig om at de kommer til at tørre ud og blive stive – men når det er sagt – så er det altså lædersko, og vil du beholde komforten i skoene, så skal du aktivt tørre dem (med aviser osv) når de er blevet våde, samt smøre dem med lidt læderfedt. 

Hvis du ofrer lidt tid på basalpleje, så vil du til gengæld have en sko du kan køre med i rigtig, rigtig mange år, og som både dur til korte hyggeture og lange, lange udmattende ture. Det er dog ikke en kortdistance konkurrencesko, til det formål findes der bedre og lettere alternativer. 

Sidst men ikke mindst, så er skoen totalt klassisk og flot at se på, og det har vel også lidt betydning. Det har det i hvert fald for mig, der bare kører for sjov. 

Pris: 1999 kroner

LAKE MX237 Review AltomCykling.dk 2018