Løbsberetning: Sønderjylland Rundt 2017

Lørdag morgen viste vejret sig at være væsentligt bedre end det ellers var lovet, så AoC’s udsendte trillede til start i Aller ved Christiansfeld (altså, trillede fra bilen og hen til skolen, forstås) i kort/kort og klar til 100 km på de, for mig, efterhånden velkendte veje nord og syd for Haderslev.

LØBSBERETNING – Af Daniel Vestergaard Andersen

Jeg tror efterhånden at jeg har kørt over Kalvø bakken næsten lige så mange gange som Munkebjerg og Pøt Mølle, men det bliver den desværre ikke lettere af. Der var overraskende mange der havde trodset vejrudsigten og taget turen til Aller, så der var fyldt godt op i skolegården hvor arrangørerne havde sørget for kaffe og brød til de fremmødte, altså primært for dem, der modsat mig, var i god tid.

Sønderjylland Rundt

5 min før første startgruppe sendtes afsted stod jeg klar sammen med min gymnasiekammerat Allan og Bjarke, som jeg kørte licens med back in the days. Ret hurtigt efter start skilte en gruppe på ca. 30 ryttere sig ud og vi koblede os på og sad ganske fint placeret da vi efter få km drejede sydover og blev mødt af en betydelig modvind og let regn samt dagens første bakke ved Hejlsminde, der vist kostede et par folk i bagerste række. Ellers gik det jævnt sydover, de fleste var tilfredse med tempoet, der blev sat af en solidt kørende triatlet. Kombinationen af kort/kort og kold regn fik mig dog frem at føre lidt inden vi ramte Haderslev, og det hjalp lidt at få rullet benene igennem.

Rolig start i front

Der var tilsyneladende bred enighed om ikke at køre alt for meget ræs før vi ramte ’vendepunktet’ ved Genner, hvor turen gik hjemad i overvejende medvind. Det holdt næsten stik, men De Hvié Hvaler kunne ikke dy sig for at sætte lidt tempo på op ad Djernæs bakken (han punkterede dog desværre kort efter toppen). Forceringen kostede midlertidigt Allans deltagelse i gruppen, men med en stærk soloopkørsel fik han kontakt igen – desværre for ham skete det kort før vi ramte Kalvø bakken, hvor løbet for alvor blev åbnet op. Jørgen Leth ville sikkert kunne sige en masse om det store drama der udspillede sig, felter der eksploderer osv. men i virkeligheden skete der bare det at nogle kørte lidt hurtigere op end andre, bortset fra Bjarke, der kørte meget hurtigere op. Han var suverænt stærkeste mand på rutens hårdeste bakke, desto mere ærgerligt at han kort efter kørte forkert ved Genner. Netop venstresvinget ved Genner, hvor skiltene forsøger at lede rytterne under hovedvejen, har Haderslev Næsløbet også bøvlet med tidligere. Arrangørerne af Sønderjylland Rundt har, i erkendelse af at folk nok er for pressede til at læse skilte ordentligt så kort efter Kalvø, lovet en løsning på problemet næste år.

Efter Kalvø var vi vel 10-13 stykker der fortsatte nordover, nu primært i medvind og enkelte sidevindspassager. Samarbejdet fungerede ganske fint, selv undertegnede var fremme og rulle benene igennem et par gange. Efterhånden som vi nærmede os mål var nogle stykker faldet af pga. punkteringer, bakker og almindelig træthed – udover bakkerne drænes man også i nogen grad af de mange sving på de små snørklede veje, hvor man ofte skal træde den op i fart igen, det er måske lidt en skjult faktor ift. bakkerne, men ikke desto mindre noget der kan mærkes efter 100 km.

Lige ved og næsten for AoCs udsendte

Da vi krydsede 170’eren ved Christiansfeld og kun havde 3-4 km tilbage var vi kun 7 ryttere tilbage i forreste gruppe. På den let stigende Favstrupvej lancerede jeg så et angreb i sidevinden, samme sted som jeg i øvrigt forsøgte mig forrige år (https://altomcykling.dk/sonderjylland-rundt-2015). Dengang var der vist ingen der bemærkede rykket, i år gik det lidt bedre. Mine følgesvende lukkede dog hurtigt hullet, men var meget høflige og forsikrede mig om at det skam var et godt forsøg og et velvalgt sted osv.   Ikke desto mindre kom vi samlet hen til dagens sidste bakke ved Aller Mølle, hvor der for alvor blev åbnet op. Jeg fik kæmpet mig over i 3. position og passerede de to forreste, dog for at blive forbigået af Martin Toft (Toftlund) i spurten.

I målområdet ved Aller Skole blev de udleverede værdikuponer vekslet til fadøl, gulerodssalat, kartoffelsalat og lune frikadeller, et stort hit blandt de indkommende cykleryttere og cyklister. Igen i år var det super hyggeligt at sidde og snakke om løbets gang samt tidligere og kommende løb med dagens ’konkurrenter’. Samtidig hæftede jeg mig ved at der på trods af et konkurrenceelement i ’min’ startgruppe hele vejen igennem blev kørt meget forsvarligt, og det gør det altid til en bedre oplevelse, både for deltagerne og medtrafikanterne.

Igen i år var Sønderjylland Rundt en fornøjelse at deltage i, især den gode forplejning og stemning i målområdet giver gode point hos undertegnede, der straks vil notere løbet ned i kalenderen for 2018.