Sæsonoptakt 2016: Katusha

De ved det godt selv på Katusha. Sejre gør det ikke alene, selv om man i 2015 høstede 40 af dem. For det russiske hold, der blev lanceret i 2009, fremstår trods sportslig succes stadig som lidt tilknappet og farveløst. 

”Vi er ikke noget sexet hold,” indrømmede Katushas belgiske pressemand Philippe Maertens overfor Procycling tidligere på året og det er sikkert en af grundene til, at man i denne sæson har givet team-kittet en tiltrængt ansigtløftning med en varm rød farve og en trup, som er den mest internationale i holdets historie.

Akkurat som i de seneste par sæsoner er det dog Alexander Kristoff og Joaquim Rodriguez, der er de ufravigelige omdrejningspunkter.

Den firskårne nordmand er en sejrsmaskine, der både kan slå til i de store klassikere og vinde i stort og småt på etapeløbsfronten, selv om Tour de France i fjor blev en skuffelse sammenlignet med 2014. Ikke desto mindre ser det dog ud til, at Kristoff igen bliver en frygtindgydende faktor i de store klassikere og det gør ham næppe ringere, at han har fået en pålidelig, meget intelligent og taktisk smart rytter som Michael Mørkøv knyttet tæt til sig.

Joaquim Rodriguez er også en meget stor profil på holdet. Den bedste etapeløbsrytter i professionel cykelsport dags dato, der aldrig har vundet en Grand Tour. Men J-Rod, som den 36-årige spanier også kaldes når kælenavnet ikke er Purito, kan trods alt fremvise to andenpladser, tre tredjepladser og tre fjerdepladser i Grand Tour sammenhæng.

Kompensationen hedder etapesejre og en af dem snuppede Rodriguez for næsen af Jakob Fuglsang i sidste års Tour på Plateau de Beille efter forinden at have vundet på rampen i Mur de Huy.

Det har gennem årene knebet for Katushas russiske ryttere at komme til fadet. Men med Ilnur Zakarin har holdet muligvis en fremtidens mand, hvis ikke den 26-årige Romandiet Rundt triumfator igen bliver taget for doping som det skete i 2009.

Simon Spilak rammer med kirurgisk præcision topform omkring Schweiz Rundt og estlænderen Rein Taramaae har i årevis stået på spring til at vinde større end CV’er lader afsløre.

IND: Jurgen van den Broeck (Lotto-Soudal), Michael Mørkøv (Tinkoff-Saxo), Rein Taaramäe (Astana), Nils Politt (Stölting), Jhonatan Restrepo, Matvey Mamykin (Itera)

UD: Daniel Moreno (Movistar), Yuri Trofimov (Tinkoff), Alexandr Kolobnev (Rusvelo), Gatis Smukulis (Astana), Rüdiger Selig (Bora-Argon 18), Luca Paolini (dopingsuspenderet), Giampaolo Caruso (dopingkarantæne)