Siroko Izoard and Olympic Review

SIROKO cykelbriller, og lir til podiet…

Nu har vi i et års tid gloet på deres reklamer på Facebook, og tænkt, nej, nej, nej! Billige solbriller fra Spanien, der i øvrigt lignede en tro kopi af svenske POC, dem gad vi altså ikke spilde meget tid på. Men, så ændrede de designet lidt (så de ligner POC knap så meget) – og tilbød de 50% rabat. Vi blev nødt til det, simpelthen. Her er dommen. 

Tekst og Foto Uggi Kaldan 

Skal det være dyrt, for at være lirens?

Siroko Review AltomCykling 2019

Godt spørgsmål. De fleste er nok enige om, at for at noget kan være lirens, så skal det have en hvis kvalitet, ligesom det bør besidde nogle æstetiske egenskaber. Nu er æstetik et flyvsk begreb i cykelverdenen, men nogle ting er der alligevel ret bred enighed om, i forhold til lir. Hvide cykelstrømper f.eks. det er lirens. Punktum. Farvede strømper har dog sneget sig ind i mikset, og kan, hvis de er stilfuldt matchet med uniform og måske endda cykel, bestemt også være lirens.

Sådan forholder det sig også med solbriller, eller cykelbriller om man vil. Oakley er solbrillernes svar på hvide cykelstrømper. De har siden de blev grundlagt, i Californien, i 1975, formået at holde sig på toppen af lirskalaen. Bevares, de har nogle modeller der deler vandende, men overordnet set, så går man sjældent galt i byen, hvis man køber et par af de californiske modeller. Oakley er lir. Punktum.

Men, ligesom de farverige strømper har sneget sig ind på lireskalen, så er Oakley også blevet udfordret, således at der i dag findes adskillige mærker, der bestemt også kan anses for lirens. Er Siroko, der er en del billigere end et par Oakley, sådan et par? Både og, synes jeg.

Overraskende gode briller, til en virkelig skarp pris!

Siroko Izoard and Olympic Review
Lad os tage fat ved begyndelsen. Hjemmesiden er overskuelig, produkterne er fint beskrevet, der reklameres ikke sindsygt meget med hvor mange millioner der er lagt i research hos Siroko, jeg gætter på det er fordi den post ikke er den største hos firmaet. Leveringstiden var outstanding. Siroko bruger DHL, som har en rigtig fin tracking service. Jeg bestilte brillerne fredag d.14. Juni, og de blev leveret tirsdag d.18. Juni. De kom direkte fra Spanien, helt uden slinger i valsen.
4 dages leveringstid, henover en weekend, det er godkendt.

Det næste man bemærker er at der er gjort en del ud af indpakningen. Alle 3 par briller kommer i en flot papæske. De to par podiebriller, der har fået modelnavnet “The Olympic” har en medfølgende mikrofiberpose, imens K3 modelen har både en mikrofiberpose, og  en “hard-case” til opbevaring, som man kender det fra andre high-end briller.

Nogle posts på diverse internet fora argumenterer for, at den flotte indpakning må betyde at brillerne også har en særlig høj kvalitet. Det argument kan jeg nu ikke helt følge, det er set før, at bras har en pæn indpakning, men faktisk er indtrykket ikke at Siroko er bras, men det er fordi brillerne faktisk virker til at være i glimrende kvalitet, ikke fordi de er flot pakket ind.

SIROKO Izoard review

K3 Siroko Izoard (den model jeg har købt) kommer med brune glas, der er let polariserede og jeg vil bedømme dem som, “mellem”, i solbeskyttelse / mørkhed. Det synes jeg passer meget godt til dansk vejr der er rimeligt omskifteligt. Jeg har kørt én tur med brillerne, 65km full gas, på en 20 grader varm og lummer dansk sommeraften, med andre ord, en rigtig svedig og udfordrende tur, for et par cykelbriller.  Siroko bestod, de duggede ikke, overhovedet.

Det er rart at se ud igennem linsen, der på ingen måde virker forstyrrende på synet. De minder meget om POCs linser, opløsningen er fin, og både vej og detaljer toner fint frem, gennem linsen. Glasset er dog ikke på niveau med f.eks. Prizm-linserne fra Oakley, der er et niveau over og noget bedre til at fremhæve kontraster i synsfeltet, end linsen på de her briller er, men Oakley er også væsentligt dyrere.

Du får altså ikke verdensklasse linsekvalitet, men det bør man heller ikke forvente til prisen. Brillerne er stadig virkelig gode, og jeg har i hvert fald tænkt mig at cykle med dem sæsonen ud. Hvis de var dårlige, så ville jeg hverken køre med dem, eller anbefale dem. De er ikke dårlige.

SIROKO The Olympic Review

Holdbarheden virker tilfredsstillende.

Jeg har læst på nettet at coatingen skulle have problemer med vand og sæbe, så jeg har prøvet at vaske både cykelbriller og podiebriller i vand og sæbe, for at se hvad der skete ved det. Umiddelbart gjorde det ingen synlig forskel, så måske har de fået forbedret coatingen på brillerne. En permanent coating mod dug findes dog ikke, så efter vand og sæbe, sprayer jeg altid mine briller med Anti Fog fra Muc Off, det virker.

Har også læst at stellet skulle kunne knække (ret let) når man skifter linsen. Jeg har efter bedste og mest fumlefingrede metode forsøgt skifte linserne, og virkelig været hård ved stellet, uden at det er lykkedes mig at knække det. Sammenlignet med de par POC briller jeg har liggende, er stellet en smule mindre fleksibelt på K3 modellen. Jeg tør i hvert fald ikke at bøje dem ligeså voldsomt som POC brillerne. Alligevel virker de altså fint holdbare og jeg undrer mig umiddelbart over folk på nettet, der beretter om at have knækket op til flere stel, måske har de bare mange flere fingerkræfter end mig, måske var ældre modeller i dårligere materialer.

Det lidt stivere stel på K3 betyder dog at det er en lille smule sværere at skifte linserne, end på POC brillerne, uden jeg dog på nogen måde føler at det er svært, det kræver bare lidt gefühl, og opmærksomhed på at følge instruktionen, “start ved stængerne, slut ved næsestykket”, – sværere er det altså ikke.

Siroko Izoard and Olympic Review

Podiebriller i frække farver, og med ultra polarisering

Da jeg bestilte brillerne var det ikke bare 50% på cykelbrillerne, man fik også 2 for én, hvis man bestilte “The Olympic” som Siroko kalder deres smarte podiemodel. Da man skal købe for mindst 500 kroner for at få gratis porto  (60 kroner), så passede det lige, at jeg også købte to par af de smarte briller for at ramme over mindstebeløb for gratis porto. Jeg manglede samtidig nogle nye fritidsbriller, da mine gamle var ved at være godt slidte, så det var jo meget belejligt.

Jeg valgte en gul og en grøn udgave, da jeg elsker briller med lidt farver på. Det er en lækker simpel model, som jeg synes sidder godt på mit ansigt. Glassene er ret polariserede, så skal man lige vænne sig til at glas og vandoverflader, pludselig reflekterer helt anderledes, end uden briller på. Det er ikke et problem, det er bare lidt sjovt at opleve.

Jeg synes brillerne er fede med deres lidt frække udformning, og den sorte ramme, der “fader” over i enten gul eller grøn i bunden af rammen, så den matcher farven på glassene, det giver en fed effekt. De fåes i øvrigt i en del flere forskellige farver, end de to jeg valgte, så der er rig mulighed for at finde en farve man kan li.

485 kroner, for 3 par solbriller, hvordan det?

SIROKO Izoard Review 002

3 par solbriller der vel at mærke umiddelbart er i glimrende kvalitet. Det er svært at være kritisk, men der er en forklaring. De første udgaver af Sirokos briller var en ublu kopi af POC. Den nyeste version K3, er lidt mindre kopi, og lidt mere deres egne, men dog stadig ret meget kopi. Til den pris behøver man ikke være et geni for at regne ud ,at der nok ikke sidder en kæmpe R&D-afdeling og bruger oceaner af tid på at opfinde nye materialer og eksperimentere med banebrydende linsecoatings hos Siroko.

Men som grundlæggeren af POC er citeret for at sige, når de andre begynder at kopiere dig, så er det nok fordi du gør noget rigtigt… og i cykelverdenen er det der med at kopiere jo ikke helt ukendt, heller ikke blandt de store mærker, så det må man afgøre med sig selv om man synes om. POC har lavet nogle banebrydende nye briller, nu er kopierne kommet.

Sirokos instagramkonto er meget sigende for forretningsmodellen. Deres ekstremt polerede og kedelige profil, har tilsyneladende tiltrukket over 300.000 følgere. Graver man lidt, kan man se at deres profil, fra den ene dag til den anden, steg med over 250.000 følgere, og efterfølgende har alle deres posts med præcision, mindst 2000 likes på det ene mere intetsigende opslag efter det andet, sikke en stabilitet.

Der må sidde nogle internetnørder, med en hær af fake-profiler derude og grine hele vejen til banken. Helt ægte virker det altså ikke, men måske genererer den slags en masse salg? – måske er det alle os andre, der omhyggeligt, gennem kvalitetsindhold,  opbygger vores læserskare med interesserede “likes”, der er til grin? Who knows?

Men hey, for at vende tilbage til udgangspunktet… er brillerne lirens? Ja, de sniger sig op og er lidt lirens, men selvfølgelig ikke det mest lirens der findes på planeten lige nu, og apropos at grine hele vejen til banken. Brillerne er pæne (synes jeg), de performer glimrende, og så sælges de til en yderst konkurrencedygtig pris. Lige nu får du “kun” 30% på brillerne, men ser man på deres Facebook profil, ligner det ikke du behøver vente længe, før der igen gives 50%.

Du skal nok ikke forvente at kunne sælge dem til ret mange penge, hvis du vil af med dem igen, til gengæld behøver du heller ikke blive ked af det når de bliver ridsede, eller hvis de bliver stjålet, for det koster altså ikke alverden at købe et par nye.

SIROKO The Olympic Review

Vi smider sgu en anbefaling…

Der er ingen vej udenom, vi har testet dem og de virker, ganske fint faktisk. De er pæne (synes jeg), de fåes i masser af “styles” der passer til en masse forskellige kørselsforhold (og ikke mindst tøj og uniformer…). Kvaliteten virker overbevisende, højere end vi forventede, og sidst men ikke mindst, prisen er uovertruffen. Det er simpelthen en god deal at købe et par glimrende cykelbriller, til 261 kroner… (altså med 50% rabat, som dog gives så ofte, at det nærmest må siges at være normen).

Podiebrillerne koster 225 kroner, til fuld pris. De er fede, men tror ikke jeg ville købe dem til 225 kroner. Til 112,5 kroner pr. par, så er vi til gengæld på et niveau hvor det er et meget fedt par briller. De er ekstremt festlige, og linserne er både polariserede, og med glimrende UV beskyttelse. Jeg kunne sagtens forestille mig jeg endte med at have en 4 – 5 par af dem, i forskellige farver, til forskellige lejligheder. Hvis altså de løbende kan fåes til en pris omkring 100 kroner! Why not?

Er det vigtigt for dig at have det bedste på markedet, og kan du bare overhovedet ikke holde ud, at nogle af dine venner får en undskyldning for at kalde dig ulirens, fordi du ikke har købt briller, der har koster en god portion af en gennemsnitsdanskers månedlige rådighedsbeløb, og heller ikke er opfundet sådan helt fra bunden, lidt ligesom varer fra Bestseller og slagvarer i Netto, så er Siroko nok ikke den rigtige vej at gå.

Er du derimod typen, hvor du griner lidt indvendig over at have købt noget der er glimrende kvalitet, til en absolut fair pris, eller (ligesom jeg) bare ikke er ret god til at passe på dine solbriller, og derfor er lidt modvillig i forhold til at bruge flere tusind kroner på dem, så er Siroko et glimrende bud, på din næste brille.

En anbefaling herfra, ikke helt uden forbehold, men dog en anbefaling.

Vi ses på rammen! :D

SIROKO Izoard Review 002

**Disclaimer: Siroko har ikke betalt AoC eller stillet produkter til rådighed til denne anmeldelse.