Mit skur er for lille, og for utæt, og for koldt. Mit hus er bare for lille. Børneværelse, soveværelse, stue. Det er et dejligt hus, men der mangler sgu et værelse, til fars pain cave… i stedet bliver min hule sat op, fra gang til gang, ellers fungerer familielivet altså ikke.

Af Uggi Kaldan | Foto AltomCykling.dk

Når hjemmetræneren bliver nødt til at stå i stuen

Køb dog et større hus?? Ja ja, det er naturligvis den bedste løsning, men vi er faktisk ret glade for vores lille hus. Særligt fordi huslejen stemmer godt overens med begrænsede antal kvadratmeter. Det giver frihed til nogle andre ting, men altså ikke frihed til at træne i sin “smertehule” alene, jeg må træne, mens familien kigger på.

Det er mest hyggeligt, som f.eks. når hustruen siger, “– hvor er du sej“,  d.2. januar, hvor jeg snotforkølet fik nosset sig sammen til 40 kilometer på hjemmetræneren. Knap så hyggeligt er det, men dog sjovt, når den syvårige lidt efter, midt i et særligt sejt interval, stikker ansigtet helt tæt på ens næse og tørt konstaterer… “- AD FAR, det snot der kommer ud af din næse er helt grønt…

En løsning der passer til en stue….

En anden udfordring ved at træne i stuen er at jeg jo ikke bare kan smække et stort 50″ TV (mere) op, men derimod må køre min træning på min gamle iMAC – det fungerer faktisk overraskende fint, den er fra 2009… én blandt mange ting i mit hjem, der kunne trænge til en upgrade. Men opgraderingen bliver år efter år trumfet af lysten til at rejse en tur med familien i stedet, og den kører jo endnu, den gamle maskine.

En stor gulvmåtte fra WAHOO ved jeg heller ikke lige hvor jeg skal stille hen, når træningen er overstået, så jeg bruger en bademåtte, den holder faktisk tæt et par timer, og kan efterfølgende smides direkte i vaskemaskinen, sammen med træningstøjet, og det obligatoriske håndklæde på styret af cyklen, det fungerer godt!

En fancy “smart fan” a la Head Wind fra Wahoo var der heller ikke plads til i budgettet, så valget er i stedet faldet på den her “Stadler Q-form”, ikke blot blæser hæderligt, men som faktisk også er meget pæn. Den blev fundet billigt på den blå avis.

Sveder du ikke helt vildt, i stuen?

JO! – altså, det er jo så det næste problem vi har måtte løse. For hustruen (og børnene) er ikke kæmpe fans af at jeg åbner 2 døre og får en masse iskold vinterluft ind i stuen, og selvom blæseren er ok, så er det jo ikke verdens største blæser. Luftfugtigheden bliver derfor hurtigt ret høj i stuen, hvilket faktisk ikke er specielt rart at træne i, og i øvrigt heller ikke ret godt for vores fine trævinduesrammer, hvor der hurtigt danner sig en masse kondens.

Så hvad er løsningen blevet? – en affugter!! OK den var så ikke helt billig, kostede faktisk 1000 kroner, men tilgengæld er den møgeffektiv, og kan næsten følge med når jeg træner indenfor. Den skal lige stå og køre 1 time, hvis jeg har trænet særligt hårdt, men ellers så sørger den faktisk for at holde vinduerne fri for dug, og gør at stuen føles fin nok at være i, også for familien!

Hvilken træner kører du på?

I øjeblikket kører jeg på en fantastisk træner, Saris H3, der indtil videre har fungeret rigtig godt. Der kommer et særskilt review af den om en måneds tid. Indtil videre kan jeg bare sige at den er stabil. Følger watt på mine reference enheder stabilt, og sidst men ikke mindst, er træneren utroligt støjsvag, hvilket jo er en væsentlig fordel, når man sidder og tramper, midt i stuen.

Min reference-enhed er i øvrigt en ældre Rotor INpower, som jeg har kørt med en del år nu, og har været glad for. Det er ikke en SRM, men nu laver jeg heller ikke store videnskabelige tests, men har blot brug for et fornuftigt pejlemærke, og her fungerer INpower altså udmærket.

Hvad så med træningsprogram?

Lige pt. har jeg meldt mig til at et træningsprogram på ZWIFT – det hedder “Active Off Season”. 9 timers varieret træning om ugen, perfekt til mig, programmet byder på et godt mix af intervaller og længere ture, for mig et rigtig fint program. Naturligvis vil en personligt træner kunne skræddersy et bedre program til mig, men når det ikke lige er en mulighed, så er det her faktisk rigtig godt.

Som basistræning, for en almindelig motionist, som jeg altså er, så er ZWIFTS programmer glimrende, (synes jeg).
1000km er målsætningen for Januar. Forhåbentlig ikke alle sammen på hjemmetræneren, men realistisk set bliver det nok en god del af dem. Så er det godt man har fundet et set up, der er godkendt af fruen, når hun nu sidder på på første parket.

GOD TRÆNING DERUDE!!